Nový projekt na stezku k lesnímu hřbitovu bude počítat s vodou i živočichy

Stavbu stezky komplikovala podzemní voda.
Stavbu stezky komplikovala podzemní voda. | autor: hradeckralove.cz

V minulých letech město připravovalo novou stezku pro cyklisty, bruslaře i chodce podél Hradečnice od Zděné boudy směrem k lesnímu hřbitovu. Výstavbu ale zastavila podzemní voda a nález zvláště chráněných živočichů. Město se proto chystá přepracovat původní projektovou dokumentaci, která s tímto výskytem živočichů bude počítat. Nová stezka tak bude mírně odkloněna a vzniknou zde i nová jezírka.

Rada města na svém jednání rozhodla o ukončení smluvního vztahu se zhotovitelem stavby. „Na podzim loňského roku jsme si nechali vypracovat hydrogeologické a geologické posouzení lokality, které původní projektant neprovedl, ačkoliv byly součástí zadání. Z celkem jedenácti sond bylo u devíti zjištěno, že hladina podzemní vody je velmi vysoko pod terénem, řádově několik centimetrů. To je jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli nechat přepracovat projektovou dokumentaci,“ říká náměstek primátorky pro oblast investic Lukáš Řádek. Nová stezka bude nyní naprojektována tak, aby zohlednila nejen současný stav spodní vody, ale také chráněné živočichy.

Podzemní voda se na několika místech v koridoru nové stezky dostala tak vysoko, že vytvořila mokřad, ve kterém se později objevili zvláště chránění živočichové jako skokani, ropuchy a čolci. „S ohledem na tyto živočišné druhy a stanoviska příslušných orgánů, například odboru životního prostředí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, jsme se rozhodli stezku mírně odklonit od původního koridoru. Nedojde ale k dalšímu výraznému zásahu do krajiny, pouze stávající mokřady budou upraveny na poněkud vzhlednější jezírka,“ popisuje náměstek primátorky pro oblast životního prostředí Adam Záruba.

Město tak nyní nechá přepracovat projektovou dokumentaci. „Přepracování projektové dokumentace pro novou stezku pro pěší a cyklisty nabízí městu jedinečnou příležitost k inovaci a zlepšení infrastruktury, zatímco současně chráníme místní ekosystém. Tato změna umožní umístit sítě přímo pod stezku, což eliminuje potřebu dalšího kácení stromů a zvyšuje efektivitu plánování. Spolupráce s ČEZ a provozovateli datových sítí znamená, že tento nový přístup je koordinovaný a optimalizovaný pro budoucí potřeby města,“ dodává náměstek Řádek. Radnice předpokládá, že by přepracovanou projektovou dokumentaci mohla mít ještě letos, stejně tak jako změnu stavby před dokončením. Se zahájením výběru zhotovitele nové stezky pak počítá na jaře příštího roku. Nová trasa pro pěší a cyklisty by tak měla začít vznikat v již v první polovině příštího roku.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Dušičky zpřístupní hřbitovy na delší dobu. Novinkou jsou jejich digitální mapy

Kvůli blížící se Památce zesnulých a očekávané vyšší návštěvnosti hřbitovů rozšíří tradičně hradecké technické služby od 26. října do 3. listopadu otevírací dobu městských pohřebišť až do 20 hodin. Letošní novinkou bude spuštění digitálních map většiny hradeckých hřbitovů, díky…
Čtěte více

Stezce mechu a perníku přibudou další kilometry

Další kilometry cyklostezky z Hradce do Pardubic přibývají. Stavbaři dokončují výstavbu menších úseků Dříteč - Němčice a Němčice – Kunětická hora. Stezka mechu a perníku má mít celkem 23 kilometrů, dokončení posledních úseků brání složité výkupy pozemků i povolení od policie.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme