Štítky: | Kultura | Knihovna města | Vertex |

Městská knihovna už rok sídlí ve Vertexu, cestu si do ní nachází stále více lidí

Z loňského otevření nové budovy knihovny | Foto: Jiří Gangur
Z loňského otevření nové budovy knihovny | Foto: Jiří Gangur

Knihovna města Hradec Králové oslaví ve čtvrtek přesně rok od otevření své nové ústřední budovy ve Wonkově ulici. Bývalá textilní továrna Vertex, ze které se během několikaleté rekonstrukce stala moderní knihovna a které podobu a ideu vepsal architekt David Vávra, se hradecké veřejnosti zpřístupnila 20. března 2013. 

Co všechno se za první rok v nových prostorech událo, co se povedlo a jak se hradecké městské knihovně daří? 

Královéhradecká městská knihovna už rok funguje ve zcela nových prostorách, které knihovníci i sami čtenáři a návštěvníci knihovny považují za velice moderní, ale zároveň pohodlné. Nové technologie odpovídají potřebám současných čtenářů i knihovníků. Své jedinečné místo si v knihovně získalo také dětské oddělení, které děti navštěvují i při četných kreativních dílnách anebo i o víkendech. Dětské oddělení má v těchto dnech přes dva tisíce malých čtenářů. 

Nové a na místo velice štědré prostory daly městské knihovně ale také další rozměr. „Knihovna se našim čtenářům pravidelně otevírá také jako místo pro kulturu a společenské dění,“ uvádí Vladimíra Svobodová z Knihovny města Hradec Králové. „Od otevření do konce minulého roku se v našich nových prostorách uskutečnilo 455 akcí pro veřejnost, z toho jenom 118 exkurzí po nové budově,“ uvádí pro zajímavost Vladimíra Svobodová. 

K nejúspěšnějším akcím patřila podle knihovníků na příklad beseda s americkým spisovatelem Robertem Fulghumem, setkání česko-německých spisovatelů, rodinná neděle v knihovně anebo třeba knihovnický happening s názvem Čtení o Hradci.

Akce knihovny pravidelně zveřejňujeme také na našem webu s sekci Kultura

V knihovně si svůj čas užívají celé rodiny

Knihovnu, která se podle svého původního záměru skutečně stala Centrem celoživotního vzdělávání, si většina čtenářů velmi oblíbila.

„Čtenáři  a uživatelé jsou spokojeni ba nadšeni  moderním prostředím, otevírací dobou, službami, volným výběrem literatury, oceňují neobvyklou ochotu a vstřícnost našich pracovníků a nabídku akcí i  literární kavárnu,“ vypočítává pozitiva nové budovy ve Vertexu Barbora Čižinská, ředitelka královéhradecké městské knihovny. Dokonce upozorňuje, že čtenáři stále častěji požadují i další rozšíření nabídky. 

Městská knihovna se tak chystá na speciální programy pro seniory anebo maminky s malými dětmi. „Tráví zde skutečně čas celé rodiny, jak bylo zamýšleno. Propojení různých kulturních, vzdělávacích a komunitních aktivit se ukázalo jako velice šťastné,“ uzavírá hodnocení roku v nových prostorách ředitelka Čižinská. 

Nestoupá jen počet návštěvníků knihovny, ale i počet čtenářů

Za poslední rok si totiž v hlavní budově knihovny nějakou tu knihu či časopis zapůjčilo téměř 88 tisíc lidí, kteří si dohromady vypůjčili přes čtvrt milionu dokumentů. V řeči čísel to znamená, že v porovnání s předchozím rokem, se v měsíčním průměru do ústřední knihovny vydalo o tři tisíce lidí více a zapůjčilo si v průměru jednoho měsíce o téměř 6 000 výpujček navíc. 

Hlavní budova Knihovny města Hradec Králové v bývalé továrně Vertex přišla město na bez mála 200 milionů korun. Finance na rekonstrukci staré továrny z velké části uhradila dotace z fondů Evropské unie. Zdejší městská knihovna získala v loňském roce nejvyšší odborné ocenění „Městská knihovna roku 2013“. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradecká knihovna zabodovala. Myslí na všechny a nebojí se pokroku. Za to získala ocenění

Hradecká knihovna nadchla Nadaci OSF, která společně s Českou spořitelnou oceňuje tato zařízení titulem Bibliotheca inspirans. Letos ocenili celkem 11 knihoven za to, že pomáhají upevňovat komunitu. Knihovna města Hradce Králové zaujala porotu velmi širokou nabídkou služeb pro…
Čtěte více

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Knihomoly určitě potěší novinka hradecké knihovny. Výdejní box jim čtivo vydá kdykoliv

Knihovna města Hradce Králové připravila pro své čtenáře novou službu, využívat bude možné tzv. knížkomat neboli výdejní box. Jedná se o samoobslužné zařízení, do kterého pracovníci knihovny připraví knihy, noty, CD, DVD a další věci k vypůjčení podle objednávky čtenáře.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme