Štítky: | Kultura | Knihovna města |

Spisovatel Robert Fulghum přijel oslavit narozeniny s hradeckými čtenáři

Robert Fulghum se svou poslední knihou
Robert Fulghum se svou poslední knihou

Robert Fulghum, americká spisovatelská superstar, navštívil Hradec Králové, který si tak zvolil jako jednu ze svých zastávek při cestě po České republice. Spisovatel si nepřál žádnou publicitu předem a tak se o jeho návštěvě téměř nevědělo. V úterý v podvečer Robert Fulghum besedoval se čtenáři v městské knihovně nad svými dvěma posledními tituly.

Autor do Hradce přijel se svou mladičkou ženou a ilustrátorkou v jedné osobě a dopřál zdejším čtenářům zábavný i dojemný večer zároveň. 

Večer ve společnosti plného sálu čtenářů Fulhgumových příběhů se nesl také ve znamení autorových narozenin, které slavil v úterý, a tónů tanga. Tango je totiž hlavním motivem jeho posledních dvou děl. Spisovatel nestál o žádnou publicitu předem a tak se na jeho besedu dostali ti nejrychlejší návštěvníci knihovny, kteří si místo na besedě zavčas zamluvili. 

Robertu Fulghumovi v minulých dnech vyšla jeho poslední kniha s názvem "Vzpomínky na jedno dobrodružství" a právě tuto a jeho předchozí knihu "Drž mě pevně, miluj mě zlehka" přijel spisovatel představit nejen do Hradce Králové. „V České republice čtou lidé knihy opravdu dlouho - dokonce je četli ještě 500 let před tím, než vznikly Spojené státy americké. Mám respekt k vaší tradici,“ uvedl Fulghum besedu v Knihovně města Hradec Králové v Centru celoživotního vzdělávání. 

Proč byl Fulghum v Hradci Králové?

Proč americký spisovatel přijel oslavit své narozeniny s královéhradeckými čtenáři? „V Praze mi říkají, proč jedeš do Hradce? Já jim na to odpovídám - ale vždyť tam je sto tisíc lidí a čtou knihy a navíc mě pozvali,“ vysvětlil své pohnutky Fulghum. Jedním dechem ale také dodal, že sice tady jsou čtenáři, ale na rozdíl od Prahy tady nejsou žádní turisté. „Dnes jsem byl ve vašem muzeu a já a moje žena jsme byli jediní návštěvníci,“ konstatuje spisovatel suše, ale s humornou nadsázkou. A přesně takový byl celý zbytek večera. 

Beseda s Robertem Fulghumem v doprovodu jeho ženy byla pro mnohé posluchače zajímavým zpestřením mezi ostatními debatami, které městská knihovna organizuje. Bylo to nejen tím, že jde o světovou spisovatelskou hvězdu, ale i Fulghumovým přístupem ke čtenářům. „Nerad na svých debatách trávím čas čtením svých vlastních knih,“ vyvedl posluchače z představy klidného podvečera v knihovně. 

Z jeho knih se na besedě skutečně nečetlo. "Zachovalý pán se stříbrnými vlasy", který klame tělem, si na závěr vysloužil ovace ve stoje za svůj laskavý a upřímný humor, s nímž čtenářům odpovídal na zvědavé dotazy.

Fulghum - milovník Cimrmana

Potlesk publika Fulghum sklidil mimojiné i za svou náklonnost k českému velikánovi Járovi Cimrmanovi, o němž si dlouho myslel, že skutečně žil. "Příběhy Járy Cimrmana vypovídají o povaze Čechů. Vědí, že život je těžký, ale také vědí, že za tím vším se musí hledat smích a Češi mají schopnost se zasmát sami sobě," popsal Robert Fulghum. 

Spisovatel také prozradil, že v pražském divadle ABC v těchto dnech finišují přípravy na uvedení premiéry hry podle jeho knihy Drž mě pevně, miluj mě zlehka. "Dělá mi velkou radost pozorovat, jak ožívají moje myšlenky na jevišti," prozradil Fulghum. Premiéra se odehraje v sobotu 8. června. 

Robert Fulghum je americký autor již 18 povídkových knih, včera v Hradci Králové oslavil své 76. narozeniny. Má čtyři děti, nyní je ženatý s ilustrátorkou a malířkou Willow Bader (34), která se podílela na jeho posledních dvou knihách. K Fulghumovým nejznámějším titulům patří „Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce“, „Možná, možná ne“ anebo „Už hořela, když jsem si do ní lehal“. Českou republiku Robert Fulghum navštívil už po desáté. 

Další debaty se v Knihovně města Hradec Králové připravují, sledujte program na našich stránkách. 

Spisovatel trpělivě podepisoval své knihy před i po besedě Spisovatel trpělivě podepisoval své knihy před i po besedě
Úvod debaty: Fulghum si fotí své čtenáře, aby věděl, pro koho píše Úvod debaty: Fulghum si fotí své čtenáře, aby věděl, pro koho píše
R. Fulghum má na svém kontě už 18 knih R. Fulghum má na svém kontě už 18 knih
Robert Fulghum se svou mladičkou ženou Willow Bader Robert Fulghum se svou mladičkou ženou Willow Bader
Závěr: tango v podání Fulghuma a jeho krásné Willow Závěr: tango v podání Fulghuma a jeho krásné Willow

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Knihomoly určitě potěší novinka hradecké knihovny. Výdejní box jim čtivo vydá kdykoliv

Knihovna města Hradce Králové připravila pro své čtenáře novou službu, využívat bude možné tzv. knížkomat neboli výdejní box. Jedná se o samoobslužné zařízení, do kterého pracovníci knihovny připraví knihy, noty, CD, DVD a další věci k vypůjčení podle objednávky čtenáře.…
Čtěte více

Městská knihovna se otevírá, v Kuklenách nabídne zrekonstruovaný interiér

Od pondělí se znovu otevře městská knihovna i všechny její pobočky v Hradci Králové, kromě té v Březhradu. Otevření je možné za splnění následujících podmínek: maximálně 1 osoba na 15 m2, udržování rozestupů, ochrana respirátory a dezinfekce rukou při vstupu. Návštěvníci se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme