Štítky: | Knihovna města |

Hradecká městská knihovna se stala nejlepší v republice

Ocenění pro hradeckou městskou knihovnu | Foto: KmHK
Ocenění pro hradeckou městskou knihovnu | Foto: KmHK

Knihovna města Hradec Králové se ve čtvrtek dočkala nejvyššího uznání mezi dalšími knihovnickými institucemi. Ze čtvrtečního slavnostního vyhodnocení soutěže Knihovna roku 2013, kterou každoročně vyhlašuje Ministerstvo kultury České republiky, si odvezla absolutní prvenství v kategorii mezi městskými knihovnami. 

Spolu s oceněním získala městská knihovna z Hradce Králové také finanční odměnu v hodnotě 70 000 korun. 

Soutěž Knihovna roku se vyhlašuje již deset let a jejím smyslem je především podpořit knihovnictví a čtenářství. Ocenění, které vůbec poprvé získala hradecká knihovna, přebrala ředitelka Knihovny města Hradec Králové Barbora Čižinská se svými kolegyněmi a s Josefem Kroftou, náměstkem primátora města. "Vůbec jsem něčekala, že bychom v tak silné konkrurenci mohli zvítězit. Děkuji všem svým kolegům, je to především jejich práce a jejich zásluha," uvedla pro portál HradecKrálové.cz ředitelka Čižinská.

"Knihovna roku 2013" je pro městskou knihovnu prestižní ocenění i proto, že ji udělují profesionální knihovníci ze Svazu knihovníků a informačních pracovníků. "Jsme nejlepší městskou knihovnou v této republice, žádné vyšší ocenění pro knihovnu našeho typu neexistuje," doplnila Barbora Čižinská. 

A co královéhradecké městské knihovně pomohlo k absolutnímu vítězství? "Mnohaletá práce, to není záležitost jednoho roku, i když titul se uděluje pouze na jeden rok. V druhém kole soutěže pomohla i nová ústřední budova v bývalé továrně Vertex s moderním prostředím a vyhovujícímí prostory," upřesnila pro HradecKrálové.cz ředitelka Čižinská. Během dneška se ředitelka knihovny rozjede navštívit všech jedenáct poboček městské knihovny a osobně chce poděkovat všem knihovníkům, protože, jak sama uvádí, je to především jejich ocenění.

Celostátní klání s názvem "Knihovna roku" vyhlašuje každým rokem Ministerstvo kultury České republiky. V loňském roce, ve stejné kategorii jako ta hradecká, vyhrála knihovna z Uherského Hradiště. Knihovny však soutěží i v dalších kategoriích – na příklad jsou oceňovány za informační počin roku a získat mohou také speciální cenu. Knihovnu v Novém Městě nad Metují ocenili na příklad za to, že v přepočtu na obyvatele obce zapůjčila každému z domácích na devět knih či jiných výpůjček, což je podle knihovníků nebývalé číslo. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Knihomoly určitě potěší novinka hradecké knihovny. Výdejní box jim čtivo vydá kdykoliv

Knihovna města Hradce Králové připravila pro své čtenáře novou službu, využívat bude možné tzv. knížkomat neboli výdejní box. Jedná se o samoobslužné zařízení, do kterého pracovníci knihovny připraví knihy, noty, CD, DVD a další věci k vypůjčení podle objednávky čtenáře.…
Čtěte více

Městská knihovna se otevírá, v Kuklenách nabídne zrekonstruovaný interiér

Od pondělí se znovu otevře městská knihovna i všechny její pobočky v Hradci Králové, kromě té v Březhradu. Otevření je možné za splnění následujících podmínek: maximálně 1 osoba na 15 m2, udržování rozestupů, ochrana respirátory a dezinfekce rukou při vstupu. Návštěvníci se…
Čtěte více

Zveme: O víkendu začíná fotbalová sezona, vydat se můžete do pravěku i středověku

Naše pravidelná páteční pozvánka vás o víkendu zavede třeba na noční prohlídku na Bílé věži, tradiční českou zabijačku v Park Golf Clubu v Hradci Králové nebo Retro výstavu 100 československých NEJ. Hradečtí fotbalisté se poprvé utkají s SK Líšeň. Během Turnaje…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme