Štítky: | Vertex | knihovna | městská knihovna |

Hradecká knihovna zabodovala. Myslí na všechny a nebojí se pokroku. Za to získala ocenění

Knihovna se novinek nebojí.
Knihovna se novinek nebojí. | autor: hradeckralove.cz

Hradecká knihovna nadchla Nadaci OSF, která společně s Českou spořitelnou oceňuje tato zařízení titulem Bibliotheca inspirans. Letos ocenili celkem 11 knihoven za to, že pomáhají upevňovat komunitu. Knihovna města Hradce Králové zaujala porotu velmi širokou nabídkou služeb pro všechny skupiny obyvatel. Vyhlášení proběhlo 12. září v Olomouci na největší knihovnické konferenci Knihovny současnosti 2023. Informaci přináší Hradecký deník.

„Veřejné knihovny považujeme za bezpečný přístav vědění, porozumění a solidarity. Lidé, kteří v nich pracují, často nápaditě podporují dobré sousedské vztahy v obci a zapojují místní do veřejného dění,“ uvedla Tereza Lišková z Nadace OSF, která společně s Českou spořitelnou ocenění Bibliotheca inspirans organizuje.

„Hradecká knihovna je inspirativní právě v tom, že v obdivuhodné škále citlivosti myslí na lidi s nejrozmanitějšími potřebami. Kéž by si i další instituce braly od knihoven, jako je ta hradecká, příklad,“ dodala Lišková.

Co všechno hradecká knihovna nabízí?

Lekotéka, zvuková knihovna, programy pro děti ze speciálních škol, pohádkoterapie, praktická pomoc sociálně znevýhodněným lidem nebo pomoc lidem prchajícím z Ukrajiny. V královéhradecké knihovně jsou otevřeni všem návštěvníkům bez rozdílu a neustále hledají cesty, jak být prospěšní nejen většinové společnosti, ale i těm zranitelnějším. I když její ředitelka Barbora Čižinská skromně namítá, že rovný přístup je standardem ve všech knihovnách, služby a aktivity královéhradecké knihovny jsou v mnoha ohledech unikátní.

„Chtěli jsme nabídnout rodinám s dětmi se specifickými potřebami nebo handicapem možnost půjčit si didaktickou hračku nebo pomůcku. Rodiče, ale také školky nebo školy, si tak mohou vyzkoušet, jestli je daná hračka pro dítě vhodná, jestli ho zaujme. A pochopitelně mohou hračky a pomůcky střídat, aby se dítě mohlo posouvat v dovednostech a neomrzelo ho to,“ popisuje Barbora Čižinská důvod, proč se v knihovně rozhodli zavést lekotéku. Pro nevidomé a slabozraké zase slouží zvuková knihovna.

Když vypukla válka na Ukrajině, knihovna pružně zareagovala a vymyslela projekt Otevřená společnost a Ukrajina. „Kolegyně Petra Landsmannová a Barbora Herčíková pomáhaly všemi možnými způsoby: ukrajinské maminky tu mohly navštěvovat kurzy češtiny a pro jejich děti bylo zajištěné hlídání a také řada integračních aktivit. Rozšířili jsme fond cizojazyčné literatury, na zkrácený úvazek jsme zaměstnali studentku z Ukrajiny, která nám pomáhala s překlady a tlumočením. Projekt pokračuje i v letošním roce,“ dodává Barbora Čižinská.

Porotu Biblitheca inspirans zaujala i zdejší 3D dílna. „Máme tu tři tiskárny a dva počítače s volně dostupným softwarem pro modelování. A samozřejmě zkušeného lektora, který zájemcům technologii vysvětlí a pomůže jim vymodelovat vlastní výrobek. Chceme sloužit těm, kteří nemají možnost nebo prostředky si tuto technologii osahat jinde,“ vysvětluje Barbora Čižinská.

Městská knihovna Hradce Králové ve Wonkově ulici vznikla přestavbou bývalé továrny. Slavnostně se otevřela 20. března 2013.

Rozsah aktivit knihovny je ještě mnohem širší. „Málokterá knihovna pokrývá takto široké spektrum potřeb různých cílových skupin. Knihovna v Hradci Králové naplňuje svou komunitní roli opravdu v mnoha směrech a může být velkou inspirací pro ostatní,“ konstatuje jedna z porotkyň ocenění Bibliotheca inspirans Andrea Studihradová z České spořitelny.

Královéhradecké knihovně složil poklonu i vedoucí odboru kultury Magistrátu města Hradce Králové Aleš Mokren: „Jsme pyšní, že naše knihovna je inovativní, jde s dobou a je opravdu pro všechny! Paní ředitelce a jejímu týmu se daří v ústřední budově i pobočkách po celém městě vytvářet malá kulturně kreativní centra pro širokou komunitu. Můžete si v nich nejen číst a půjčovat si knihy, ale i besedovat, tvořit, hrát si, kochat se uměním, naslouchat slovům i hudbě, aktivně se zapojovat, někdy i nocovat… A třeba právě i 3D modelovat. A je jedno, kolik vám je let, nebo jestli je váš svět trochu jiný než těch ostatních.“

autor: hradeckralove.cz

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Knihomoly určitě potěší novinka hradecké knihovny. Výdejní box jim čtivo vydá kdykoliv

Knihovna města Hradce Králové připravila pro své čtenáře novou službu, využívat bude možné tzv. knížkomat neboli výdejní box. Jedná se o samoobslužné zařízení, do kterého pracovníci knihovny připraví knihy, noty, CD, DVD a další věci k vypůjčení podle objednávky čtenáře.…
Čtěte více

Zveme: Kam v Hradci o víkendu a co podniknout o jarních prázdninách?

Víkend v Hradci Králové nabídne třeba bleší trh v kině Bio Central nebo hokejové utkání domácích hokejistů se Zlínem. Spoustu akcí je tentokrát zaměřeno na děti, kteří mají dnes pololetní prázdniny a hned od pondělí na víkend navazují jarní prázdniny. Mohou hrát deskové hry v…
Čtěte více

Bývalá budova knihovny v Tomkově ulici bude sloužit biskupskému gymnáziu

Během posledních měsíců shánělo město Hradec Králové do historické budovy bývalé knihovny v Tomkově ulici nového nájemce, který by kromě využívání prostor zajistil i jejich zvelebení. Na základě doporučení Komise pro majetek a rozvoj bydlení schválila v minulých dnech rada města…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme