Hradec se zazelená stovkami nových stromů. Krystaly jim zajistí vláhu i za sucha

Nové stromy v Hradci Králové budou mít dostatek vody i v suchém období.
Nové stromy v Hradci Králové budou mít dostatek vody i v suchém období. | autor: hradeckralove.cz

Technické služby tento týden v Hradci Králové dokončí podzimní výsadbu stromů, kterých postupně vysadí necelou pětistovku. Doplní tak 216 stromů, které vysadily už na jaře. "Novinkou je, že zeleni v prvních letech života pomůžou hydroabsorbenty, tedy přípravky omezující špatný vliv suchého a horkého počasí na zeleň," uvedl mluvčí magistrátu Petr Vinklář.

Celkem 476 nových stromů se objeví na různých místech Hradce Králové. Takzvané hydroabsorbenty, které mají v půdě zadržet co nejvíce vody ze srážek nebo zálivky, začaly technické služby přidávat do zeminy kvůli suchu, které mělo  v posledních letech na zeleň ve městě negativní vliv. 

„Očekáváme, že při použití moderních a vědecky podložených metod budou vysazené stromy lépe prosperovat a vložené náklady se nám v budoucnu vrátí prostřednictvím nižších nákladů na zálivku," věří v příznivý účinek hydroabsorbentů ředitel Technických služeb Hradec Králové Tomáš Pospíšil.

„Je to krystalická látka schopná absorbovat vodu a zvětšit tak svůj objem až na dvousetnásobek. Výsledkem je látka podobná želatině nebo gelu, který má v půdě vodu zadržet a následně ji poskytnout kořenům, které gelovými kapslemi prorůstají," vysvětlil fungování hydroabsorbentu náměstek ředitele technických služeb Daniel Jeřábek. Vzniklý gel nezatěžuje životní prostředí a po pěti až sedmi letech se v půdě bez zanechání následků rozpadá.

Jaké druhy stromů a kde hradecké technické služby vysadí?

„Největší zastoupení mezi nyní vysazovanými stromy mají javory, kterých je 95, okrasných třešní je 90 a lip 64," uvedla Daniela Maternová z hradeckých technických služeb. Šestapadesát stromů se v ulicích města objeví jako náhrada za dřeviny poškozené loňskou vichřicí Herwart, další nahradí stromy uhynulé nebo pokácené kvůli jejich špatnému zdravotnímu stavu. 

Například v Brněnské ulici se v průběhu podzimních výsadeb objeví 18 nových hlohů, v Šimkových sadech patnáct a v ulici U Kavalíru třináct mladých stromů. Nové zeleně se lidé dočkají také v Labské Kotlině I, kde se objevilo nebo v nejbližších dnech objeví 19 stromů, které nahradí zeleň pokácenou kvůli špatnému zdravotnímu stavu a opravě teplovodu. Na Pospíšilově třídě technické služby doplní na základě požadavku zdejší komise místní samosprávy šestnáct jeřábů a v ulici Slovenského národního povstání deset javorů. Pro náhradní výsadbu tady byl vybrán úzkokorunný kultivar javoru babyka, který není citlivý na posypové soli. Dojde rovněž k obnově stromořadí v Mánesově ulici mezi Klumparovou ulicí a Baťkovým náměstím, kde nahradí pokácené kulovité javory šácholany, tedy magnolie.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Central park na Moravském Předměstí bude k oddechu veřejnosti sloužit i v budoucnosti

Město podpoří projekt Central parku na Moravském Předměstí. Jedná se o území severně od Husovy ulice a ulice Zámeček na Novém Hradci Králové, jehož součástí je zelený klín mezi Třebší a Moravským Předměstím. Právě tato rozsáhlá lokalita by v budoucnu měla sloužit veřejnosti k…
Čtěte více

Pražský most čeká velká údržba. Provoz na něm bude omezen

Na začátku příštího týdne začnou přípravné práce na opravu a údržbu Pražského mostu v centru Hradce Králové. Zhotovitel na místě provede obnovu protikorozní ochrany, montáž nových sítí proti ptactvu a opravu chodníků. Během prací, které stavbaři dokončí do konce července, bude…
Čtěte více

Nové stromořadí pomohl zaplatit výtěžek z dobročinného bazaru

V pořadí už třetí etapu regenerace stromořadí v ulici Na Drahách plánují provést pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Obnovu uskuteční také díky financím z prvního hradeckého re-use bazaru, který se nachází v Kotěrově ulici v centru města. Projekt pomůže v jarních…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme