Štítky: | Městské lesy | vichřice |

S procházkou v hradeckých lesích raději ještě počkejte, stromy vítr kácel i tam

Poškozené obory se zvěří
Poškozené obory se zvěří | autor: Zdroj: Městské lesy

Lesníci lidem doporučují, aby do lesů v nejbližších dnech pokud možno nechodili. Nedělní silný vítr vyvrátil nebo poničil také desítky stromů přímo ve městě, pozor by měli dávat i návštěvníci městských hřbitovů. Následky nedělní vichřice likvidují celé pondělí hradecké technické služby po městě a v lesích pracují zaměstnanci městských lesů.

Pracovníci technických služeb se zaměřovali na zprůchodňování chodníků i vozovek a odstraňování stromů, větví a jiných předmětů hrozících pádem na zem. „To je nyní naše priorita, aby se nikomu nic nestalo. Času na úklid bude dost později,“ uvedl Daniel Jeřábek, pověřený řízením hradeckých technických služeb. Dodal, že vyvrácených nebo přelomených stromů na veřejných prostranstvích budou odhadem desítky a možná i více než sto. Pády stromů nebo jejich částí poškodily ve městě také veřejné osvětlení, několik lamp je ze stožárů uražených. Vývraty většinou postihly jehličnaté stromy, které jsou nyní kvůli jehličí, do něhož se vítr mohl, na rozdíl od opadaných listnáčů, opřít, k vývratům náchylnější. Vliv měla i rozmáčená půda.

Na lesním hřbitově není bezpečno

Polámané stromy technické služby zaznamenaly také na městských hřbitovech, především na lesním v Malšovicích, kde spadlo zhruba deset stromů, nebo na vojenském na Pouchově, kde se kmen padajícího stromu opřel o zeď. „Zákaz vstupů na hřbitovy jsme nevyhlásili, ale návštěvníky upozorňujeme, aby si dávali velký pozor. Hlavně na lesním hřbitově jsou však i nepřístupná místa, která jsme kvůli nebezpečí pádu stromů označili. Tam by lidé zatím neměli chodit,“ uvedl Daniel Jeřábek.  

V hradeckých lesích nedělní vichřice poničila stromy v objemu zhruba čtyři tisíce kubíků dřeva, což je asi jedna čtvrtina roční těžby městských lesů, tedy dřevo v hodnotě zhruba šesti milionů korun.  „Pro městské lesy to neznamená škody v užším smyslu slova, jen musíme změnit plán těžby. Vyvrácené a polámané stromy postupně odstraňujeme, prioritně na hlavních cestách, které by měly být průjezdné během dvou třech dnů, zbytek lesních cest do týdne. Do té doby lidem doporučujeme, aby do lesů pokud možno nechodili nebo byli velmi obezřetní,“ řekl ředitel. Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. „Ostatní poničené stromy v lesních porostech mimo cesty se pak už budou likvidovat v rámci běžné těžby několik měsíců,“ doplnil Zerzán.

autor: Zdroj: Městské lesy

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme