Štítky: | Koncert | jazz goes to town | jazz |

Festival Jazz Goes to Town je v plném proudu, slibuje i velké koncerty v Bio Central

Festival Jazz Goes to Town se koná v Hradci Králové tento týden.
Festival Jazz Goes to Town se koná v Hradci Králové tento týden. | autor: jgtt.cz

Švýcarské klavírní trio VEIN společně se skandinávským jazzovým bigbandem Norrbotten Big Band, pražská rocková skupina Strom stínu ve spojení se čtrnáctičlenným bigbandem Bucinatores Orchestra, mezinárodní kapela Spinifex Maximus nebo kvartet amerického trumpetisty Natea Wooleyho. Ti všichni a mnozí další vystoupí již tento týden na 24. ročníku mezinárodního festivalu Jazz jde městem / Jazz Goes to Town!

Festival začal úterním večerním koncertem Tria Jiřího Slavíka, Martina Nováka a Davida Dorůžky. Středa a čtvrtek se nesou ve znamení českých premiér. Během čtvrtečního večera převezme od 19 hodin Studio Divadla DRAK polský kvintet s názvem Weezdob Collective z Poznaně, který na festivalu vystoupí na základě spolupráce s festivalem Jazz nad Odrą, ze kterého si kvintet odvezl festivalovou cenu za unikátní mix moderního jazzu s názvuky blues, klasické hudby i slovanského folkloru. Ve druhé polovině večera se o program postará česko-slovenské kvarteto Josef Kolo 7tet tvořené výraznými osobnostmi jazzové scény střední generace.

„Vrcholem letošního ročníku jsou dva víkendové koncerty velkých bigbandů v kině Bio Central. V pátek vystoupí pražská rocková skupina Strom stínu, která pro festival spojí síly se čtrnáctičlenným jazzovým bigbandem Bucinatores Orchestra složeným z těch nejkreativnějších českých hudebníků mladší a střední generace. Na tuto originální dvojici naváže jeden z nejlepších skandinávských jazzových bigbandů Norrbotten Big Band společně se švýcarským klavírním triem VEIN z Bazileje, které svou hudbu pro tento bigband v rámci unikátního projektu 'Symphonic Bop' přepracovalo.” uvádí dramaturg festivalu Zdeněk Závodný.

V komorním prostředí kavárny Kraft obohatí další část pozdního večera jedna z tváří mezinárodního kvintetu s názvem Spinifex – ten se v předvečer svého vystoupení na velké scéně kina Bio Central představí jako Spinifex Soufifex – uskupení vycházející z orientální, především súfijské hudební tradice kombinované s kompozičními postupy jazzové avantgardy.

V sobotu se naopak Spinifex promění v jedenáctičlenný bigband Spinifex Maximus, který vznikl speciálně pro letošní ročník festivalu. Spinifex svůj originální hudební mix moderního jazzu, hudební avantgardy, trash metalu a HC pouze pro jeden večer spojí s dechovým sextetem složeným z nejinvenčnějších převážně českých jazzových hudebníků mladší a střední generace.

Ještě předtím se však na stejném jevišti představí vůbec poprvé v České republice mezinárodní kvartet amerického trumpetisty Natea Wooleyho složený z umělců z Dánska, Německa a Slovinska. Nate Wooley je jednou z klíčových postav brooklynské jazzové a nezávislé hudební scény a bývá považován za jednoho z nejinspirativnějších trumpetistů současnosti. Ve své tvorbě kombinuje tradiční jazz, volnou improvizaci, klasickou hudbu, noise i novou hudbu. Jeho mezinárodní kvartet nesoucí obtížně vyslovitelný název Knknighgh novátorsky pracuje s freejazzovými idiomy a vytváří překvapivě invenční novou hudbu.

„Pro nedočkavé máme připraven i odpolední program. V 17 hodin zahraje na Riegrově náměstí před budovou hlavního nádraží jazzfunkový bigband KYX Orchestra kombinující jazz, rock, funk a filmovou hudbu. Noční vytrvalé posluchače naopak po večerním koncertě nabije energií svěží a nepředvídatelná hudba kvartetu Mike Parker’s Meta newyorského basisty Mikea Parkera doplněného mladými polskými jazzmany. A kdo stále nebude mít dost, může se zúčastnit závěrečného večírku v kavárně Kraft.” dodává Zdeněk Závodný.

„Cílem festivalu Jazz Goes to Town / Jazz jde Městem je nabídnout Hradečákům i návštěvníkům města pestrou hudební nabídku interpretů světového formátu. Na své si přijdou zapálení hudební nadšenci i každodenní posluchači, kteří rádi objevují novou hudbu. Vstupenky na festival jsou za zvýhodněnou cenu oproti prodeji na místě k dispozici v síti Ticketstream.” uzavírá ředitelka festivalu Barbora Hodonická. Vstupenky v cenové relaci od 100 do 390 Kč jsou v prodeji na www.ticketstream.cz, na páteční a sobotní program je možné zakoupit permanentku v ceně 800 Kč.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více

ZVEME: Ochutnejte masopustní dobroty, poslechněte si Hůlku, Vydru či Donutila

První únorový víkend slibuje zabijačkové hody, masopustní veselici slibuje hradecký Hostinec Malý růžek i Park Na Větvi. Městské lázně opět odměňují školáky s dobrým vysvědčením, do hradeckého aquacentra mají vstup zdarma. Do Hradce Králové zavítají hned tři…
Čtěte více

ZVEME: O víkendu se bude v Hradci tančit - streetdance, na plese i v maskách

Společným leitmotivem nadcházejícího víkendu bude v Hradci Králové především tanec. Tančit se bude na Královéhradeckém městském plese v Aldisu, tančit budou crews na soutěži streetdance, tančit se bude i v Náplavce, a to v maskách. Novoroční koncert budou mít Boni Pueri, do…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme