ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Smrt vynáší folklorní soubory v hradeckých Jiráskových sadech.
Smrt vynáší folklorní soubory v hradeckých Jiráskových sadech.

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci obdivovat Transformery obřích rozměrů. V neděli vynesou v Jiráskových sadech Hradečáci Smrtholku.

VELIKONOČNÍ JARMARK

V sobotu od  9 do 16 hodin můžete navštívit v hradeckém Adalbertinu Velikonoční jarmark a poznat tradiční řemesla. Adalbertinum a sousední Žižkovy sady se stanou pestrým tržištěm plným ručně vyráběných pokladů od šikovných řemeslníků, lidových umělců a obchodníků s velikonoční tematikou. K vidění i ke koupi budou ručně vyráběné produkty lidové tvorby a uměleckých řemesel – kraslice malované, batikované, zdobené slámou, dírkované i paličkované. Dále pak keramika, velikonoční dekorace, hračky látkové i dřevěné, výrobky z šustí, slámy, kovu a proutí, skleněné figurky, šperky, patchwork, výrobky z pedigu a kůže, textil ručně malovaný i batikovaný, výrobky z hedvábí i ozdoby z drahých kamenů. Chybět nebudou ani pomlázky a květinové dekorace. Adalbertinum bude také hostit Spolek lidové tvorby, jehož členky budou předvádět řadu rukodělných technik, včetně zdobení kraslic a pletení pomlázky. Součástí podívané bude zdobení dřevěných dekorací. Kromě toho na jarmarku uvidíme umělecké zpracování dřeva v podání řezbářů a truhlářů ze Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku HK. Návštěvníci si tak budou moci sami vyzkoušet nevšední disciplínu, kterou je řezba a práce s dlátem. V rámci jarmarku se bude konat i farmářský trh na parkovišti Adalbertina. A pro rodiče, kteří si chtějí dopřát ještě víc zábavy, doporučujeme navštívit divadelní představení pro děti od souboru PH Pohádka Nepovedená strašidla v Adalbertinu od 10 hodin (Pozor: vstupné na pohádku se platí zvlášť!! – vstupenky na www.hkpoint.cz). Program v budově Adalbertina bude doplněn o vystoupení folklorního souboru Kvítek. Vstupné do vnitřních prostor trhů činí: základní 50 Kč, zlevněné 30 Kč; návštěva venkovních prostor není zpoplatněna.

CAVEMAN

V sále Filharmonie Hradec Královéso se v sobotu od 19:00 hodin odehraje úspěšná one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví. Caveman je nejen obhajobou jeskynního muže, ale hlavně obhajobou inteligentního humoru. Hrají Jan Holík nebo Jakub Slach. Autorem hry je Rob Becker a režíroval ji Patrik Hartl.

LEOŠ MAREŠ

Kongresové centrum Aldis zažije hned dvakrát show Leoše Mareše. "Kluk z Berouna, který se do povědomí dostal nejdříve jako moderátor, ale pak se to nějak zvrtlo a poprvé se skutečně proslavil jako zpěvák.  A také jako ten, co nosí kožichy. Ano, na prahu milénia ho specifikovala TŘI SLOVA: Emoce, nevšednost a kožich. Jeho touha být slavný byla spalující, jeho cílevědomost fascinující." Připravil si turné po českých městěch a vodopád podívané, na které uslyšíte všechny jeho hity, ale také skladby, které znají pouze fajnšmekři, kteří jeho alba před dvaceti lety projeli celá. Zažijete ho ve všech showbyznysových polohách, tak jak ho máte rádi. V pátek i v sobotu od 19:30. Samozřejmě nebudou chybět tanečníci, velkorysé scénografické zpracování, mnoho kostýmů a nekonečně překvapení.

LAURA A JEJÍ TYGŘI

Restaurace Na Soutoku pořádá koncert, který se uskuteční v prostředí klubu LUCIE v Hradci Králové. V sobotu od 20:00 zahraje kapela Laura a její tygři své největší hity. "Přijďte si vychutnat atmosféru skvělého koncertu a nechte se unést melodiemi této fantastické kapely. Přijďte s přáteli a rodinou, tento večer bude plný nostalgie, radosti, energie a skvělé hudby!" zvou pořadatelé.

TRANSFORMERS SHOW

Adalbertinum v neděli od 10:00 zažije SHOW GIGANTICKÝCH ROBOTŮ. Realističtí roboti Transformers jako z filmového plátna jedou do Hradce Králové, jsou jediní v ČR a měří neuvěřitelných 2,9 metru, mluví, při show střílí z obřího kouřového kanonu a po tom, co předvedou velkolepou podívanou na pódiu, se s každým dítětem osobně setkají a vyfotí. 

VYNÁŠENÍ SMRTHOLKY Z KRÁLOVÝHO HRADCE

V neděli v 15:00 vynesou v Jiráskových sadech Hradečáci Smrtholku. "Jaro nám nastává, slunce jasně svítí, stromy se nám zelenají, ptáčkové zpívají, rozvíjej se kvítí." Vynášení smrti je zvykem, jenž pochází z pradávných dob pohanských. Děje se tak o Smrtné neděli, která je v pořadí pátá v předvelikonočním půstu. Má sice poněkud temný název, ale je plná veselí, radosti a naděje. Protože se vynáší smrt, která je symbolem zimy, nemocí, dlouhých nocí a všeho, co lidem škodí. Tím definitivně končí vláda zimy, začíná jaro a probouzí se nový život. Smrtná neděle a vítání jara se všemi místními zvyky a obyčeji. Za zvuku lidových písní a říkadel "Smrtholku" nastrojí, vynesou a do vody na soutoku Labe s Orlicí vhodí hradecké folklorní soubory ČERVÁNEK a  DUPÁK. Vstup zdarma.

Zobrazit všechny akce na tento víkend 

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme