Štítky: | Volby Hradec Králové |

Volba prezidenta: Hradečané chtějí Schwarzenberga

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek

V historii první přímé volby prezidenta České republiky dopadly v Hradci Králové nejlépe pro Karla Schwarzenberga.

Celkem obdržel něco málo přes 31 % hlasů, což činilo 15 974 platných volebních lístků. 

Na druhém místě se usídlil Miloš Zeman s početem hlasů o pouze 5 394 hlasů méně, tj. 20,58 %. Třetí místo v Hradci Králové obsadil Jiří Dienstbier, procentuálně zaujal 16,12 % voličů, čtyřkou se stal kandidát Jan Fisher. 

Nejméně voličů v prvních prezidentskcýh volbách zaujala Jana Bobošíková. Překvapivého výsledku se dočkal i  Přemysl Sobotka, kandidát Občasnké demokratické strany. 

Celkové pořadí všech prezidentských kandidátů po prvním kole voleb v Hradci Králové uvádíme níže.

Karel Schwarzenberg, devítka na kandidátce na prezidenta, se v dalším kole prezidentských voleb utká s Milošem Zemanen. Ten v celkovém pořadí v celé republice skončil první. 

Účast ve sto volebních okrscích na území Hradce Králové byla 67,73 %.

Kuklenský volební okrsek dokonce navštívili mezinárodní pozorovatelé z Běloruska a Litvy. „Sledovali průběh hlasování v tomto okrsku a zejména je zajímalo, zda je do volební místnosti bezbariérový přístup a jak komise vyhoví voliči, který se nemůže ze zdravotních důvodů dostavit do volební místnosti. Se zabezpečením a organizací voleb byli spokojeni,“ vysvětlila Ľudmila Ducháčová, vedoucí správního odboru Magistrátu města Hradec Králové.

Druhé kolo přímých prezidentských voleb se uskuteční v pátek 25. ledna a v sobotu 26. ledna 2013 v obvyklých časech. "Královéhradecký magistrát se připravuje na pokračování voleb už teď, voliči mohou žádat o voličské průkazy, hlasovací lístky pro ně budou připraveny ve volebních místnostech," informovala Magdalena Vlčková, mluvčí magistrátu. 

Výsledky voleb první přímé prezidentské volby v Hradci Králové:

1. Schwarzenberg Karel / počet hlasů: 15 974 / procenta: 31,08
2. Zeman Miloš / počet hlasů: 10 580 / procenta: 20,58
3. Dienstbier Jiří / počet hlasů: 8 289 / procenta: 16,12
4. Fischer Jan / počet hlasů: 7 156 / procenta: 13,92
5. Franz Vladimír / počet hlasů: 3 108 / procenta:  6,04
6. Roithová Zuzana / počet hlasů:  2 192 / procenta: 4,26
7. Sobotka Přemysl / počet hlasů: 1 416 / procenta: 2,75
8. Fischerová Taťana / počet hlasů: 1 701 / procenta: 3,30
9. Bobošíková Jana / počet hlasů: 980 / procenta: 1,90

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
13.1.2013 20:06
Terka (neregistrovaný)
Hradečané chtějí Schwarzenberga
Jak kteří, já tedy určitě ne a z mého okolí nikoho, kdo ho chce, neznám. Volit prezidentem člověka, který sám emigroval, nezná českou hymnu, nemá vlastní názor a myslím si, že ani sílu, která je pro tuto funkci potřeba.
Navíc se pod jeho vládou staneme odnoží EU se vším všady.
Ať je Klaus jaký chce, s názory a postoji k EU jsme v souladu.
zobrazit | souhlasím (+2) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
13.1.2013 20:06
Terka (neregistrovaný)
Hradečané chtějí Schwarzenberga
Jak kteří, já tedy určitě ne a z mého okolí nikoho, kdo ho chce, neznám. Volit prezidentem člověka, který sám emigroval, nezná českou hymnu, nemá vlastní názor a myslím si, že ani sílu, která je pro tuto funkci potřeba.
Navíc se pod jeho vládou staneme odnoží EU se vším všady.
Ať je Klaus jaký chce, s názory a postoji k EU jsme v souladu.
14.1.2013 08:48
Veronika Volejníková  (Administrátor +7)
RE: Hradečané chtějí Schwarzenberga
Dobrý den, děkujeme za Váš komentář. Nadpis je konstatováním toho, jak dopadly výsledky prvního kola.

Každopádně Vaše poznámka nás navedla k anketní otázce. Prosíme, odpovídejte a hlasujte. Díky.
14.1.2013 17:45
ladis  (Nováček +75)
Volby.
Před 4 lety jsem četl tento článek.
Režisér Jones: Boháči chtějí zabít 98 % lidstva
Jen 130 mocných rozhoduje, jak bude žít šest miliard lidí
Šokující plány asi 130 nejbohatších a nejvlivnějších lidí světa, kteří jsou sdruženi do tajné elitářské organizace Bilderberg Group, na vyhlazení 98 % lidstva odkryl ve svém dokumentu pro nezávislá média americký filmař Alex Jones. Do plánu jsou podle něj namočeni kromě jiných i magnát David Rockefeller, bankéřská rodina Rothschildů a třeba nizozemská královna Beatrix. Posledního setkání Bilderberské skupiny se letos v červnu účastnil šéf diplomacie ČR Karel Schwarzenberg.
________________________________________
Elitářská organizace, která se schází pravidelně jednou ročně při utajeném setkání, má podle Jonese za cíl zlikvidovat celé lidstvo

15.1.2013 09:24
Freddy  (Nováček +20)
RE: Volby.
Ladis, nesmíte věřit všemu, co jste někdy slyšel. Samozřejmě taky chci trochu věřit na konspirační teorie, ale tohle už vypadá, že máte trochu vymytý mozek. Zkuste třeba zapátrat na Wiki.:cs.wikipedia.org/wiki/Bilderberg
jen tak mimochodem, Schwanzenberg byl pátým českým politikem, který se tohoto "elitářského" setkání zúčastnil. Předtím tam byl Dlouhý, Pehe, Žantovský a Kovanda. Celkově je jedna třetina účastníků tvořena politiky.
Jediné, co to dokazuje, že největší vliv v současné době mají média, která dokážou ovlivnit vnímání lidí tak, že věří tomu, co je jim předkládáno. Vy jste zářným příkladem...
15.1.2013 16:33
ladis  (Nováček +75)
Volby.
Četl jsem.
Karel Schwarzenberg je jedním z význačných boháčů u nás, čemuž odpovídají i jeho názory.
Rod Schwarzenbergů, původem německý francký rod, sídlil u nás již před husitským obdobím. Právě za svoji účast v bojích proti husitům v letech 1420-21 byl králem Zikmundem odměněn zástavou řady měst. V r. 1421 byl pak povýšen do stavu svobodných pánů ze Schwarzenbergu. Podstatně pak zvýšil svůj majetek v době po třicetileté válce, když s využitím svého katolictví získal výhodně řadu statků v tehdy silně zdevastované zemi. Nadále pak zvyšoval svoje bohatství i pomocí nevolnické práce. Výsledkem bylo, že v roce 1918 patřil tento rod k nejbohatším v naší zemi.
Slovy se hlásí k Masarykovi, ale svými aktivitami jen prokazuje, že se jedná pouze o slova. V podstatě se zásadně liší od Masarykových názorů, což dokázal právě svými aktivitami za restituce šlechtického majetku. O politickém profilu Karla Schwarzenberga pak svědčí zejména následující jeho postoje. Podporuje sudetské Němce, jasně to projevil tím, že poválečný odsun Němců schválený vítěznými mocnostmi označil jako neoprávněné vyhnání. Je to i jeho politika ve funkci ministra zahraničí, kdy se Česká republika dostala do postavení vazala USA, což dokazoval i svým schvalováním postavení vojenské základny USA v Brdech. Dnes ve funkci předsedy TOP 09 nám předkládá návrhy, které jsou v rozporu se zásadami sociálního státu. Podporuje postavení bohatých na úkor většiny národa, která čím dále tím více propadá do chudoby, a dále chce šetřit právě na její účet.
17.1.2013 10:45
marfi  (Nováček)
Volba
Měli bychom si to dobře rozmyslet. Nejsem si jist, že kníže bude dostatečně hájit naše zájmy a taky pochybuji, že ho bude zajímat sociální politika.
19.1.2013 13:35
Standa (neregistrovaný)
RE: Volba
2. kolo volby presidenta není jen volba osobností, jak se to rádo na veřejnosti presentuje, ale především volba toho, jaká vláda nastoupí po volbách do poslanecké sněmovny (zřejmě koaliční). Pokud by byl zvolen jako president „Karel“, zcela určitě by, bez ohledu na skutečného vítěze voleb, pověřil sestavením vlády p. Kalouska, jako předpokládaného předsedu TOP 09. Takže vládní koalice by byla v podstatě stejná jako tomu je dnes (TOP 09, ODS, LIDEM?, VV?,…?), která se neosvědčila a která nemá důvěru většiny lidí. Snad nikdo nechce, aby se vše zopakovalo a aby pokračovaly dosavadní „reformy“ (např. ve školství mj. i zavedením školného, rozšířením vlivu církevních a soukromých škol na výchovu mládeže) které mají velmi negativní dopady právě na mladé lidi, z nichž mnozí se dali k podpoře „Karla“ svést pod vlivem např. stránek FB a kteří by si své rozhodnutí ve 2. kole volby presidenta měli důkladně rozmyslet. Bude se jednat především o jejich budoucnost a ne jen o to, jestli se stane presidentem ČR „pan kníže Schwarzenberg“ nebo Miloš Zeman, jehož zvolení, přes některé výhrady k němu, plně podporuji.
V nedávné minulosti (po roce 1990) již byly snahy změnit ČR na monarchii a posadit na Pražský hrad „korunovanou hlavu“, což bohudík neprošlo. A nemělo by k tomu dojít ani nyní, zvolením Karla Schwarzenberga presidentem ČR. Nechápu obdiv některých, zejména mladých lidí, k pozůstatkům feudalismu v dnešní době. Vždyť vzápětí po vzniku ČSR, za presidentování T.G.M., již bylo používání veškerých šlechtických titulů zrušeno, nesměly se používat a pokud vím, tak tehdejší zákon platí dodnes (sám Karel Schwarzenberg v němčině dosud používá, dle jeho stránek, jméno Karl Fürst zu Schwarzenberg, nebo Karl von Schwarzenberg). I z těchto důvodů dávám přednost Milošovi Zemanovi.



19.1.2013 16:19
Karel (neregistrovaný)
Vzájemné sympatie Klaus- Zeman nevěští nic dobrého!Jde v podstatě o stejné politiky a Klause snad už bylo dost.Ani jeden z nich nedokázal přiznat,že mají zásadní podíl na tom jak to v republice vypadá a někdy mi připadá jejich hodnocení situace ,že snad nežijí ani v ČR.Za předpokladu,že pan kníže kvůli zdravotnímu stavu odstoupí před uplynutím řádné doby presidentování, se naskýtá možnost vybrat ,někoho zcela nového!!!!V každém případě mu přeji hodně zdraví a mnoho let na penzi!!!!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

K volbám s rouškou a vlastní propiskou. Půjde volit i z auta

O tom, kdo zasedne v novém zastupitelstvu kraje, rozhodnou občané 2. a 3. října. Volba senátora proběhne ve stejném termínu a případné druhé kolo pak 9. a 10. října. Volit se v Hradci Králové bude v 85 volebních okrscích. V souladu s protiepidemickými opatřeními bude možné…
Čtěte více

Nové vedení Hradce začíná pracovat. První kroky? Velké náměstí, Benešova třída, stadion i doprava

Hradec Králové má po říjnových volbách už přes týden nové vedení. Do primátorského křesla usedl bývalý děkan farmaceutické fakulty Alexandr Hrabálek (Nezávislý kandidát za ODS). Vést město mu budou pomáhat čtyři náměstci. Jiří Bláha (ODS), Monika Štayrová (ANO), Věra Pourová …
Čtěte více

Kvůli chystané koalici v Hradci odcházejí dlouholetí členové z ODS

Chystaná křehká koalice, která by měla vzniknout v Hradci Králové, je trnem v oku některým dlouholetým členů ODS. Před několika dny se dohodlo hnutí ANO s ODS a Zelenými, že podepíšou předkoaliční dohodu. Ta by měla v hradeckém zsatupitelstvu 19 hlasů, což je těsná většina. ANO…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme