V lesích už slouží běžecký okruh s měkčeným povrchem

Okruh už je běžcům k dispozici.
Okruh už je běžcům k dispozici. | autor: Městské lesy

V hradeckých městských lesích je pro návštěvníky připravená novinka v podobě 800 metrů dlouhého běžeckého okruhu se speciálním přírodním povrchem. Běžecký okruh začíná od asfaltové lesní cesty Hradečnice, přibližně 200 metrů od centrálního parkoviště u lesního hřbitova. Jeho vybudování vyšlo na 750 tisíc korun. Projekt byl navíc částečně financován díky podpoře Vojenské zdravotní pojišťovny a z prostředků získaných z projektu RE-USE.

„Jedná se o unikátní projekt, protože povrch okruhu je z přírodních materiálů, tlumí tak při běhu nárazy a je zdravější alternativou k asfaltovým nebo dlážděným povrchům. S takovými běžeckými okruhy se setkáváme například ve Skandinávii, oblíbené jsou také ve Švýcarsku nebo Německu. U nás je tento teprve druhý v republice,“ říká primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová.

„Mnoho lidí se dnes věnuje sportu, a to je skvělé. Překvapuje mě ale, že běhají po dlažbě nebo asfaltu, což pro klouby není vůbec vhodné. Prostřednictvím naší stezky propagujeme zdravý způsob sportování. Říkáme lidem, aby přišli běhat do lesa, na čerstvý vzduch, na měkčený povrch, relaxovali v zeleni, která má prokazatelně pozitivní vliv na psychickou pohodu,“ uvádí Milan Zerzán, ředitel Městských lesů.

Na realizaci běžecké stezky byly použity přírodní materiály. „Spodní vrstva je tvořena štěrkopískem z Marokánky, následuje vrstva štěpky, která je překryta jemnými pilinami. Celistvost stezky zajišťuje obruba z opracovaných kmenů,“ představuje konstrukci stezky Lukáš Hýsek z Městských lesů Hradec Králové.

Délka běžeckého okruhu je 800 metrů a z důvodu plynulosti a bezpečnosti je stezka jednosměrná. Okruh slouží pouze k běhu. Je na něj tedy zákaz vjezdu na kolech, koloběžkách, dětských odrážedlech a jiném sportovním vybavení. Zákaz vstupu mají také psi nebo kočárky. V nejbližších měsících bude stezka doplněna altánem a edukativními prvky.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nový projekt na stezku k lesnímu hřbitovu bude počítat s vodou i živočichy

V minulých letech město připravovalo novou stezku pro cyklisty, bruslaře i chodce podél Hradečnice od Zděné boudy směrem k lesnímu hřbitovu. Výstavbu ale zastavila podzemní voda a nález zvláště chráněných živočichů. Město se proto chystá přepracovat původní projektovou…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Re-use bazar už nebude jen ve sběrných dvorech, přiblíží se do centra Hradce

V centru Hradci Králové dojde začátkem října k otevření prvního re-use bazaru. Fungovat bude na podobném principu jako re-use pointy ve sběrných dvorech. Lidé sem darují věci k opětovnému využití, které za drobný obnos pak poslouží někomu jinému. Pobočka se bude nacházet v…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme