Štítky: | Lesy | Lesy ČR |

Unikátní projekt sídla Českých lesů se opět vrací. Mohlo by se stavět za tři roky

Jedinečný projekt se možná bude stavět.
Jedinečný projekt se možná bude stavět. | autor: Chybik+Kristof Associated Architects

Po čtyřech letech se v Hradci Králové probouzí ojedinělý stavební projekt. Podnik Lesy ČR – jeden z mála státních institucí, které nesídlí v Praze – se vrací k nápadu vybudovat nové sídlo společnosti na Novém Hradci Králové. Jeho cena se vyšplhá až na 1,5 miliardy. Projekt má velmi neobvyklé architektonické pojetí, hlavním stavebním materiálem bude dřevo a to všechno dohromady znamená obrovské finanční náklady. Informaci přináší zpravodajský server iDNES.cz.

Náklady od roku 2017, kdy mezinárodní architektonickou soutěž vyhrál brněnský ateliér Chybik+Kristof, vzrostly odhadem trojnásobně. Zatímco před šesti lety činil odhad nákladů 470 milionů bez započtení daně, nyní už je to přibližně 1,5 miliardy. Lesy ČR si to však mohou dovolit. Kůrovcová krize, která stavbu před čtyřmi lety zastavila, je minulostí. Podnik za loňský rok díky vysokým cenám dřeva očekává rekordní zisk. Vytvoří si rezervy a ještě prý může státu odvést až tři miliardy korun.
   
Vzhled nového sídla je výjimečný. Projekt se jménem Lesy v lese má pět ramen, která navazují na reprezentativní foyer se vstupem. Každé rameno představuje jednu správní jednotku podniku. V dvoupodlažní budově s osmi tisíci metry čtverečními by mohlo pracovat až 200 lidí. Střechy budou porostlé zelení a prakticky hned za sídlem začíná souvislý les.

O novém ředitelství se už sice nehovoří jako o největší české dřevostavbě, ale v nadzemních konstrukcích by měl být podíl dřeva více než 90procentní. Nové sídlo by mělo splňovat normy energeticky pasivního domu. Projekt podporuje i radnice. „Žijeme v mýtu, že dřevostavba znamená rodinný dům či chalupu. Ale dřevostavba může mít parametry i administrativní budovy. Budeme jedině rádi, když Hradec Králové tuto stavbu přivítá,“ míní náměstek primátorky pro oblast strategického rozvoje a investic Lukáš Řádek.

A jak popisují výhody konceptu autoři? „Klid. Fenomén lesa jako pracovního prostředí. Maximální propojení pracovního místa s lesem. Vytvoření transparentního, intimního a zároveň reprezentativního prostředí. To vše nás vedlo k myšlence centrálního prostoru, z něhož budova vrůstá do lesa a les do budovy.“

„Náš současný objekt už je v havarijním stavu, což je hlavní důvod, proč chceme budovu novou. Vyšlo nám také, že rekonstrukce by zřejmě vyšla dráž než sídlo nové,“ říká pro iDNES.cz generální ředitel podniku Dalibor Šafařík. Podle něj se k hradeckým stavebním plánům kladně vyjádřilo ministerstvo zemědělství coby zakladatel a čeká se na stanovisko vlády.

Stavět by se mohlo v roce 2026


Stavba by mohla začít v roce 2026 a trvat má asi tři roky. „Chceme zachovat vítězný návrh, ale aktualizace je kvůli novým požadavkům na energetickou pasivitu objektu, servis pro elektromobilitu nebo rozšíření parkovacích ploch nezbytná,“ upozorňuje mluvčí podniku Eva Jouklová. Podle ní státní podnik v době kůrovcové krize uvažoval o prodeji, ale projekt je stále v jeho vlastnictví.
    
Současné sídlo podniku Lesy ČR je pro ostudu. Státní instituce si musí vystačit s panelákem a potýká se s řadou potíží. „Ve stávajícím objektu, který je jakýmsi slepencem betonových zdí z konce 70. let, řešíme řadu stavebních i statických problémů, budova má také špatnou izolaci, takže je problematická i z hlediska energetického,“ říká Eva Jouklová.

Vznikne i parkoviště pro veřejnost

Demolice stávajícího ředitelství i dalších provozních budov je v plánu po dokončení stavby na místě skladů. „Stavbou nového administrativního centra vyřešíme i parkování, což se týká také veřejnosti. Ta vyhledává novohradecké příměstské lesy k rekreačnímu sportu a vycházkám a v jejich okolí parkuje. Nové centrum splní aktuální standardy administrativních budov, včetně energetických, a zároveň bude vzorovou ukázkou využití dřeva ve stavebnictví,“ zdůrazňuje mluvčí Lesů ČR.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více

V lesích už slouží běžecký okruh s měkčeným povrchem

V hradeckých městských lesích je pro návštěvníky připravená novinka v podobě 800 metrů dlouhého běžeckého okruhu se speciálním přírodním povrchem. Běžecký okruh začíná od asfaltové lesní cesty Hradečnice, přibližně 200 metrů od centrálního parkoviště u lesního hřbitova. Jeho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme