Štítky: | Magistrát | Škola | Mateřské školy |

V Hradci šlo za tři roky více než čtvrt miliardy na opravy škol a nové školky a jejich vybavení

Opravy v ZŠ Štefánikova | Foto: Jiří Gangur
Opravy v ZŠ Štefánikova | Foto: Jiří Gangur

Opravdu ve velkém se pustilo za poslední tři roky město Hradec Králové do oprav škol, výstaveb nových školek, hřišť či do nákupu vybavení. Vyrostla mateřská škola Podzámčí a další dvě montované školky. Většina škol a školek dostala nové fasády, okna i žaluzie a ve třídách přibyla téměř stovka interaktivních tabulí. Tak nákladné investiční práce na školských budovách za poslední tři roky jsou ojedinělé a radnice si od nich slibuje nejen prodloužení životnosti budov, ale hlavně snížení tepelných úniků. Vedení města uvádí, že výbava škol a její postupná obnova je nutná pro zlepšování komfortu dětí i jejich pedagogů. 

Asi největší díl peněz do školských budov, zhruba 170 milionů korun, putoval z odboru správy majetku města. „Během tří let se na osmatřiceti školských budovách podařilo například udělat fasády vyměnit okna a instalovat nové žaluzie. Nejnáročnější byly asi rekonstrukce škol, v nichž se vyskytovaly boletické panely, které se podařilo odstranit. Rovněž počet vyměněných oken se blíží dvěma tisícům, což se už projevuje v úsporách tepla,“ uvedl náměstek primátora pro správu majetku města Martin Soukup. Dodal také, že ruku v ruce s těmito výdaji vynakládají ročně ze svého rozpočtu technické služby zhruba 24 milionů korun na nutné opravy a údržbu exteriéru i interiéru budov.

Za poslední tři roky muselo město vyřešit narůstající počet dětí ve školkovém věku a postavit několik školek. „Nové montované školky vznikly v Kuklenách i v Mandysově ulici. Zatím poslední školka, která už slouží dětem, vyrostla na Moravském Předměstí v Podzámčí. Chystáme stavbu další školky ve Svobodných Dvorech a v Úprkově ulici,“ vypočítal za oblast investic náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Investic se dočkala i hřiště, město pro děti pořizovalo také interaktivní tabule

Nejen školky, ale i dětská hřiště nezůstala bez povšimnutí, například jedno z největších vyrostlo v Plotištích. Mnohé školy a školky však dostaly v posledních dvou letech i moderní výbavu. Hradecká radnice jim pořídila na příklad téměř stovku interaktivních tabulí. „Pro žáky základních škol je interaktivní výuka nositelem nových myšlenek a moderního stylu výuky. Takové tabule však mohou sloužit i k projektům, jako je Internet pro seniory,“ informuje Anna Maclová, náměstkyně odpovědná za oblast školství. 

Hradec bude investovat dál

Investice do škol a školek je však nikdy nekončící proces. „Čeká nás ještě zateplení základních škol Milady Horákové a Sever, zmíněná výstavba školky ve Svobodných Dvorech, dál budeme pokračovat v revitalizaci Benešovy třídy a v rozpočtu už má své místo i stavba parku Skleněnka. Plánů je mnoho, ale cílem zůstává udržet vyrovnaný rozpočet,“ podotkl k tématu Zdeněk Fink, primáto města.

Zdroj: Magistrát města Hradec Králové

Opravy v ZŠ Štefánikova | Foto: Jiří Gangur Opravy v ZŠ Štefánikova | Foto: Jiří Gangur
Opravy v ZŠ Štefánikova | Foto: Jiří Gangur Opravy v ZŠ Štefánikova | Foto: Jiří Gangur

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
25.11.2015 15:28
Lenka (neregistrovaný)
Dobrý den ,naše školka prošla rozsáhlou rekonstrukcí před 5 lety. Musím říct, že ke spokojenosti jak žáčků tak personálu. Jediné co nám ve školce chybělo, byla interaktivní tabule v učebně předškoláků. Letos jsme v rozpočtu vyštřili peníze a na doporučení jsme si objednali na www.tabuledoskoly.cz tabuli, určenou přesně pro naše potřeby a k tomu několik aplikací a programů určených k výuce přesškoláků. Je to velice příjemné zpestření, jak pro děti tak pro nás.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme