Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Pes aplikaci nahlásíte třeba rozbitý chodník.
Pes aplikaci nahlásíte třeba rozbitý chodník. | autor: MMHK

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě hlášení závad nabízí také okamžité informování uživatelů, ať už se jedná o krizové události, varování z ČHMÚ, novinky a důležité aktuality z úřadu a podobně. V těchto dnech byla také spuštěna notifikace blokového čistění.

„Používání aplikace Munipolis se jeví jako užitečné pro obě strany, tedy jak pro její uživatele, tak i pro město, které má nyní rychlou zpětnou vazbu od občanů,“ říká náměstek primátorky odpovědný za IT a digitalizaci Pavel Vrbický. Od října loňského roku, kdy město aplikaci spustilo, se zatím podařilo vyřešit tisíc podnětů od občanů. „Mezi nejčastější podněty patří poškozené chodníky, cesty či vozovky, dále nefunkční veřejné osvětlení, závady na veřejné zeleni, poškozený městský mobiliář i věci kolem odpadů, třeba přeplněné koše či poházené odpadky,“ popisuje náměstek Vrbický.

Chystají se i informace ohledně blokového čištění

Vedle možnosti nahlásit závadu poskytuje aplikace další praktické informace. Pokud uživatel vyplní při registraci název ulice, ve které bydlí, dostane informace týkající se pouze jeho bezprostředního okolí. Uživatelé mohou obdržet upozornění na případné krizové události či varování z ČHMÚ. K dispozici je zde také mapový přehled kontejnerových stání na tříděný odpad, novinky z magistrátu či města nebo elektronická verze městského zpravodaje Radnice. Tepelné hospodářství Hradec Králové již pravidelně přes aplikaci informuje o plánovaných odstávkách. V těchto dnech byla také spuštěna notifikace blokového čištění. Uživateli přijde upozornění e-mailem tři dny předem, zprávou do aplikace dva dny předem a sms zpráva večer jeden den před čištěním ulic. Je možné si nastavit až několik ulic, u kterých lze dostávat dopředu avízo o čistění. V budoucnu bude Munipolis obsahovat i upozornění na kulturní akce.

Aplikace v modulu hlášení závad neslouží k nahlašování velkých, investici vyžadujících projektů. „Není správné ji využívat ani při událostech aktuálně ohrožujících život, zdraví či majetek. Bohužel se již objevilo pár takových případů. Veřejnost by přitom v takto naléhavých situacích měla využít tísňových linek na číslech 150, 155, 156 či 158,“ zmiňuje ředitel Městské policie Hradec Králové Martin Žďárský s tím, že do hlášení závad uživatelé nemají umisťovat ani špatné parkování a jiné situace ohrožující bezpečnost a plynulost silničního provozu. V takových případech je třeba se obracet na linku státní nebo městské policie. Výpadky dodávek elektřiny, vody, tepla nebo plynu je třeba hlásit přímo jejich dodavatelům.

Zaregistrovat se do aplikace je možné na webových stránkách hradeckralove.munipolis.cz nebo po stažení aplikace Munipolis prostřednictvím Google Play pro systém Android nebo App Store pro zařízení Apple. K dispozici je všem uživatelům zdarma.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více

Křižovatka Mileta, ZUŠ Střezina a příprava dvoukolejky budou hlavními investicemi města v příštím roce

Mezi největší investice hradecké radnice v roce 2024 budou patřit modernizace křižovatky Mileta, druhá etapa rekonstrukce ZUŠ Střezina, opravy dalších městských základních škol či potřebné přípravy pro zdvojkolejnění železniční trati ve směru na Chlumec nad Cidlinou. Návrh…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme