Tříkrálová sbírka začíná, pozor na falešné koledníky

Od pátku 5. ledna se také po ulicích Hradce rozejdou koledníci z Tříkrálové sbírky. Celkem na 450 skupinek koledníků projde více jak stovku obcí a šest měst regionu Královéhradecka a poprosí o dar do zapečetěných kasiček s logem charity. Letos premiérově v obci Benátky a s koledníky králi poprvé i v obci Osice. V Chlumci nad Cidlinou, Novém Bydžově a Nechanicích vyjdou první koledníci již 5. ledna. V tento den projde největší počet skupinek Kašparů, Melicharů a Baltazarů i Hradcem Králové. Na cestu jim v Katedrále Sv. Ducha požehná v 8 hodin ráno páter Mons. Mgr. Jan Paseka.

Cílem Tříkrálové sbírky je vybrat co nejvíce finančních prostředků, ale stejně důležitý lidský rozměr sbírky. S každým úsměvem, koledou „Štěstí, zdraví, dlouhá léta, … vinšujeme vám“ přinesou koledníci králové lidem na ulicích i do jejich domovů radostné poselství Vánoc.

A jakým způsobem můžete přispět? Finančníobnos můžete dát do tříkrálové kasičky koledníkům, až u vás zazvoní s novoročním přáním a požehnáním K+M+B+2024. Chodit budou až do 14. ledna. Nebo můžete částku věnovat do statických kasiček v charitních zařízeních, v kostelech, na úřadech a v obchodech a nebo online na www.trikralovasbirka.cz, kde vám koledníci zazpívají a popřejí.

Vybrané peníze charita využije na péči o nevyléčitelně nemocné a jejich rodiny v domácím prostředí, a také  pro přípravné práce, výstavbu a provoz hospice ve Stěžerách (40 %). Dále na konkrétní pomoc a podporu osob v řešení krizových situací prostřednictvím Poradny Domácí hospicové péčea Poradny pro lidi v tísni (15 %). Finance půjdou také na provozně technické zázemí pro sociální služby a zdravotní péči (15 %), poskytování materiální pomoci občanům města Hradec Králové a občanům spádových obcí (17 %) a okamžitou pomoc lidem v nouzi (5 %). Využijí se také na humanitární projekt v Indii (5 %, např. kvalifikační kurzy) a pro krizový fond pro pomoc při mimořádné události (3 % např. povodně). Třetina z celkového výtěžku je určena na humanitární pomoc v rámci výdajů Charity Česká republika

Pozor na falešné koledníky

Městští strážníci ale varují i před falešnými koledníky, kteří se snaží obohatit na dobré myšlence a sociálním cítění většiny lidí.

Skupinky koledníků musí být vždy vybaveny pokladničkou, která je zapečetěna pracovníky magistrátu  města/obecního úřadu, a na boku má samolepku s červeným logem charity. Zodpovědná osoba má u sebe pověření ke konání sbírky. Na požádání je povinna prokázat se průkazkou Diecézní katolické charity HK a občanským průkazem.

O každá sbírce pořádané na území města je informováno město i městská policie. Zároveň platí i nepsané pravidlo, že sbírky jsou uvedeny na webových stránkách jednotlivých pořadatelů.

Pokud si občané nejsou jisti, zda je oslovil pracovník v rámci řádně schválené sbírky, či se jedná o podvodníka, měli by se obrátit na městskou polici. Ta bude po celou dobu konání tyto „výběrčí“ kontrolovat.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

V letošní Tříkrálové sbírce na Královehradecku padl rekord

Celkový výtěžek letošní Tříkrálové sbírky v královéhradecké diecézi překročil rekordních 27,8 milionu korun. Darované peníze půjdou na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným v regionu. Do úředně zapečetěných pokladniček lidé darovali…
Čtěte více

Tři králové letos vybrali rekord. Kde peníze pomohou?

Rekordních téměř 26 milionů korun vynesla letošní Tříkrálová sbírka v hradecké diecézi. Výtěžek pomůže postiženým, nemocným, seniorům, matkám s dětmi v tísni i dalším potřebným v regionu. Takový výsledek organizátoři letošní Tříkrálové sbírky nečekali. Podle pořadatelů ukázala,…
Čtěte více

ZVEME: Tři králové budou vybírat na hospic, otevře se noční Bílá věž

O víkendu budete moci přispět do zapečetěných kasiček koledníkům, kteří budou v převlekách tří králů vybírat prostředky pro charitu. Ta letos podpoří především hospicovou péči na Hradecku. Vybrat si můžete některý z tříkrálových koncertů, zavítat na noční Bálou věž nebo si…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme