Tři králové letos vybrali rekord. Kde peníze pomohou?

tři králové dorazili třeba i na hradeckou ZUŠ Střezina.
tři králové dorazili třeba i na hradeckou ZUŠ Střezina. | autor: hradeckralove.cz

Rekordních téměř 26 milionů korun vynesla letošní Tříkrálová sbírka v hradecké diecézi. Výtěžek pomůže postiženým, nemocným, seniorům, matkám s dětmi v tísni i dalším potřebným v regionu. Takový výsledek organizátoři letošní Tříkrálové sbírky nečekali. Podle pořadatelů ukázala, že tato tradice dokáže lidi stmelit a nadchnout je pro společnou věc - pomoci těm nepotřebnějším. Charity z darovaných peněz podpoří především své služby na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným v regionu. Informaci přináší Hradecký deník.

„Letošní Tříkrálová sbírka opět přinesla spoustu milých setkání napříč všemi generacemi, radost, požehnání a nadšení pro dobrou věc. Děkujeme všem dárcům za štědrost, důvěru a solidaritu i v době krize. Je to vskutku obdivuhodné a velmi si toho vážíme. Velký dík patří také všem koledníkům, dobrovolníkům a zaměstnancům za pomoc s organizací sbírky. Naše Charity z darovaných peněz podpoří především služby pro nemocné a potřebné, které ve svém regionu poskytují,“ uvedla ředitelka Diecézní charity Hradec Králové Aneta Maclová.

Diecézní charita Hradec Králové v současné době zastřešuje síť 20 farních a oblastních Charit na území královéhradecké diecéze nejen v Královéhradeckém, ale i v Pardubickém, Středočeském, Libereckém kraji a kraji Vysočina. Mnohé charity se museli vypořádat i s tím, že kvůli chřipkové epidemii sháněly koledníky na poslední chvíli. Ale nakonec se jim to podařilo a do měst a obcí se vypravilo přes 4 tisíce skupinek. A do organizace se zapojili i další dobrovolníci, například do Dobrušky přijeli až z Holandska.

Do úředně zapečetěných pokladniček lidé darovali celkem 25,4 milionů korun a přes 435 tisíc bezhotovostně na účet sbírky a do online kasičky na www.trikralovasbirka.cz, do níž lze přispívat po celý rok. Dílčí výsledky sbírky jsou také nečekaně rekordní.

„Tady v Hradci Králové budou vybrané peníze určeny pro výstavbu hospice ve Stěžerách, který je v podstatě připraven. Pak jsou prostředky určené také na projekty, na které se nedostává a které již oblastní charita provozuje, a malá část z každé sbírky půjde i na podporu výchovy dětí a jejich vzdělávání v diecézích Bangalore a Belgaum v Indii v rámci projektu Adopce na dálku, který naše Diecézní charita organizuje už přes 22 let,“ přiblížila Maclová, kde všude bude letos výnos ze sbírky pomáhat.

Tříkrálovou koledu zpestřila řada doprovodných akcí. V Hradci Králové koledníkům požehnal biskup Jan Vokál na Tři krále v katedrále Sv. Ducha a poděkoval jim za službu a nasazení při Tříkrálové sbírce na pomoc nemocným a potřebným. Hudební skupinky popřály i lidem v domovech důchodců, fakultní nemocnici, na úřadech a navštívily hejtmana a královéhradeckou primátorku.

Část výtěžku věnují naše Charity také na dobročinné projekty pro chudé rodiny s dětmi a potřebné lidi v Indii, které realizuje Diecézní charita Hradec Králové. Konkrétně to jsou kvalifikační kurzy pro nevyučené a nezaměstnané mladé lidi, dětské večerní vzdělávání (v oblasti Bangalore) a podpora nemajetných školáků a studentů VŠ (v oblasti Belgaum).

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

V letošní Tříkrálové sbírce na Královehradecku padl rekord

Celkový výtěžek letošní Tříkrálové sbírky v královéhradecké diecézi překročil rekordních 27,8 milionu korun. Darované peníze půjdou na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným v regionu. Do úředně zapečetěných pokladniček lidé darovali…
Čtěte více

Tříkrálová sbírka začíná, pozor na falešné koledníky

Od pátku 5. ledna se také po ulicích Hradce rozejdou koledníci z Tříkrálové sbírky. Celkem na 450 skupinek koledníků projde více jak stovku obcí a šest měst regionu Královéhradecka a poprosí o dar do zapečetěných kasiček s logem charity. Letos premiérově v obci Benátky a s…
Čtěte více

ZVEME: Tři králové budou vybírat na hospic, otevře se noční Bílá věž

O víkendu budete moci přispět do zapečetěných kasiček koledníkům, kteří budou v převlekách tří králů vybírat prostředky pro charitu. Ta letos podpoří především hospicovou péči na Hradecku. Vybrat si můžete některý z tříkrálových koncertů, zavítat na noční Bálou věž nebo si…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme