Štítky: | Charita Hradec Králové | hospic |

Za tři roky by mohl být ve Stěžerách hospic, územní řízení je již zahájeno

Hospic by mohl veStěžerách stát v roce 2024.
Hospic by mohl veStěžerách stát v roce 2024. | autor: charita HK

Dalším krokem ke vzniku lůžkového hospice ve Stěžerách je zahájení územního řízení na jeho výstavbu. Výstabu připravuje Oblastní charita Hradec Králové. Je započata další část projektové přípravy, a to zpracování projektové dokumentace pro stavební řízení včetně  prováděcího projektu k zadání stavby. Je předpoklad získání stavebního povolení v jarních měsících roku 2022. Pak bude následovat příprava zadávacího řízení pro výběr dodavatele stavebních prací.

Lůžkový hospic bude součástí nového zařízení komplexní paliativní a hospicové péče, jehož výstavbu v současné době připravuje Oblastní charita Hradec Králové. "Vzhledem ke svému poslání a již poskytované domácí hospicové péče na Královéhradecku reagujeme tak na potřebnost této služby vyjádřené mimo jiné i ve strategických materiálech Královéhradeckého kraje i Statutárního města Hradec Králové," zní z webových stránek charity.

Zařízení bude kromě lůžkového hospice zahrnovat také ambulanci paliativní péče, zázemí pro Domácí hospicovou péči, Poradnu hospicové péče a půjčovnu kompenzačních pomůcek. Jeho zprovozněním se zvýší dostupnost a kvalita poskytování odborné paliativní a hospicové péče nevyléčitelně nemocným, a vytvoří se vhodné podmínky pro jejich doprovázení i v posledním období života v domácím prostředí nebo ve specializovaném lůžkovém zařízení nezapomínajíc ani na jejich blízké.

Zařízení bude umístěno ve Stěžerách. Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje v prosinci 2018 schválilo právo stavby a budoucí darovací smlouvu k pozemku. Investor v současné době soustřeďuje finanční prostředky ve výši 3 milionů korun na přípravu projektové dokumentace.

Předpokládaný harmonogram výstavby zařízení:

1. etapa – zpracování projektové dokumentace a splnění všech potřebných náležitostí, získání územního a stavebního povolení nejlépe do 2022
2. etapa – vybudování zařízení s povolením k užívání stavby nejlépe do 2024
3. etapa – vybavení objektu standardním a účelovým zařízením pro provoz nejlépe do 2024

Odhadované náklady:

1. etapa – zpracování projektové dokumentace předpoklad do 3 mil. korun
2. etapa – cca 80 milionů korun

Náklady na 2. a poté i 3. etapu budou upřesněny na základě projektové dokumentace.

Předpokládané zdroje financování jsou veřejné zdroje jako je město, kraj nbo ministerstvo, církev a pak dárci a sponzoři.

Služba lůžkový hospic bude navazovat a úzce spolupracovat s Ambulancí paliativní medicíny a Poradnou pro hospicovou péči, obě se sídlem ve stejném objektu. Pacienti zde budou přijímáni na základě doporučení jejich praktického lékaře nebo lékaře propouštějícího pacienta z jiného zdravotnického zařízení. Vstupní vyšetření provede lékař AMP a vstupní jednání se zájemcem o službu a jeho blízkými provede sociální pracovník. Ten také uzavře s pacientem a jeho blízkými smlouvu o pobytu v zařízení. Služba bude zajišťována nepřetržitě včetně víkendů a svátků odbornými lékaři, zdravotnickým a dalším personálem.

Cílovou skupinou hospice jsou lidé zejména z Hradce Králové a Královéhradecka nevyléčitelně nemocní bez ohledu na diagnózu, v posledním období svého života, u kterých již nezabírá žádná léčba a příchod smrti se nezadržitelně blíží. Jejich blízcí, kteří o něj pečují a jej v tomto období doprovázejí.

Pro nemocné v naší péči jsou zdravotní sestry dostupné 24 hodin denně 7 dní v týdnu a mají možnost nepřetržitě konzultovat zdravotní stav s odborným lékařem. Kapacita bude 16 - 20 lůžek + přistýlky pro doprovod.

V rámci veřejné sbírky lze podpořit výstavbu lůžkového hospice na účet číslo 255 515 348/ 0300, variabilní symbol 555.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Tříkrálová sbírka začíná, pozor na falešné koledníky

Od pátku 5. ledna se také po ulicích Hradce rozejdou koledníci z Tříkrálové sbírky. Celkem na 450 skupinek koledníků projde více jak stovku obcí a šest měst regionu Královéhradecka a poprosí o dar do zapečetěných kasiček s logem charity. Letos premiérově v obci Benátky a s…
Čtěte více

Tři králové letos vybrali rekord. Kde peníze pomohou?

Rekordních téměř 26 milionů korun vynesla letošní Tříkrálová sbírka v hradecké diecézi. Výtěžek pomůže postiženým, nemocným, seniorům, matkám s dětmi v tísni i dalším potřebným v regionu. Takový výsledek organizátoři letošní Tříkrálové sbírky nečekali. Podle pořadatelů ukázala,…
Čtěte více

Lidé z Ukrajiny budou mít MHD zdarma, město se chce postarat i o děti

Vzhledem k mimořádné situaci mají váleční uprchlíci z Ukrajiny v Hradci Králové veřejnou dopravu zdarma. Pouze se v případě kontroly musí prokázat platným pasem či jiným dokumentem prokazující totožnost a statut běžence. Občané Ukrajiny jsou také postupně ubytováváni v městských…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme