Štítky: | zápisy | základní školy |

Také letos se prvňáčci zapisovali elektronicky. V září jich nastoupí asi devět stovek

Zápisy proběhly elektronicky.
Zápisy proběhly elektronicky. | autor: MorgueFile.com

Stejně jako v loňském roce probíhaly během dubna zápisy žáků do prvních tříd hradeckých základních škol pro nadcházející školní rok. Zápisy se kvůli stále trvající pandemii konaly elektronicky, jen ve výjimečných případech mohli rodiče na zápis dorazit osobně. K zápisu se letos zaregistrovalo 1136 dětí, z nichž 168 požádalo o odklad školní docházky. Do lavic by první den v září mohlo usednout podobně jako v loňském roce více než devět stovek prvňáčků.

 

Přesné číslo, kolik dětí skutečně do první třídy nastoupí, však bude město znát až na konci září, změny mohou nastat ještě dodatečnými odklady nebo stěhováním. „Většinou se počty dětí, které do škol skutečně nastoupí, ještě o něco sníží. Zatím máme hlášených 1136 dětí, což je o pár desítek méně něž v loňském roce. Zároveň ale daleko menší počet žáků má zažádáno o odklad. S ohledem na tato čísla můžeme říct, že dětí, které usednou v září poprvé do školních lavic, bude zhruba tolik jako v předešlém školním roce. Plánujeme otevřít celkem 41 prvních tříd v sedmnácti základních školách zřizovaných městem,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

U přijetí do prvních tříd městských základních škol mají primárně přednost děti, které patří do příslušného školského obvodu, pak děti, které mají v té konkrétní škole sourozence. „Našim městským školám se daří naplánovat kapacity míst v prvních třídách tak, aby byly uspokojeny požadavky rodičů dle jejich výběru a děti byly přijaté na základě zápisu. Stejně jako v loňském roce se nám i letos stalo, že jedna škola měla vyšší počet přihlášených dětí, než byla plánovaná kapacita prvních tříd, a muselo se přistoupit k losování,“ doplňuje primátor. Letos se losování konalo na ZŠ a MŠ Úprkova, v loňském roce to byla ZŠ SNP na Slezském Předměstí.

Město Hradec Králové zřizuje na svém území celkem 17 základních škol. V probíhajícím školním roce je v městských školách 41 prvních tříd s 918 žáky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Blíží se zápisy do základních škol. Co rozhoduje pro přijetí na konkrétní školu?

Bezmála tisícovka budoucích prvňáčků vyrazí v dubnu k zápisům do základních škol v Hradci Králové. Ty se letos uskuteční v pátek 12. dubna a v sobotu 13. dubna, přičemž od 25. března mohou rodiče prvňáčků podávat přihlášky prostřednictvím elektronického formuláře na webových…
Čtěte více

V hradeckých školách nyní místo žáků a učitelů úřadují řemeslníci

V hradeckých školách a jeslích zřizovaných městem došlo začátkem prázdnin k výměně. Žáky vystřídali řemeslníci a pustili se do pravidelných oprav školních budov a jejich vybavení. Tyto opravy zajišťují Technické služby Hradec Králové a letos vyjdou na více než 16 milionů korun…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme