Štítky: | zápis | základní škola | zápisy |

Blíží se zápisy do základních škol. Co rozhoduje pro přijetí na konkrétní školu?

Zápisy se blíží.
Zápisy se blíží. | autor: MorgueFile.com

Bezmála tisícovka budoucích prvňáčků vyrazí v dubnu k zápisům do základních škol v Hradci Králové. Ty se letos uskuteční v pátek 12. dubna a v sobotu 13. dubna, přičemž od 25. března mohou rodiče prvňáčků podávat přihlášky prostřednictvím elektronického formuláře na webových stránkách některé ze sedmnácti hradeckých základních škol zřizovaných městem. Zápisy se konají i do základních uměleckých škol.

„Vloni do našich základních škol nastoupilo kolem devíti set prvňáčků a podobný počet očekáváme i letos. Rodiče mají opět možnost podávat přihlášky elektronicky, což je osvědčená forma. Celý proces je díky tomu rychlejší, pohodlnější a příjemnější pro rodiče a vlastně i samotné prvňáčky. Na osobním zápisu už se pak dokončí jen formality,“ uvedla hradecká primátorka Pavlína Springerová. Osobní zápisy na základních školách začínají v pátek 12. dubna ve 14 hodin a končí v 18 hodin, v sobotu 13. dubna se konají od 9 do 11 hodin. Do školy se musí dostavit zákonný zástupce dítěte se svým občanským průkazem a budoucí prvňáček se svým rodným listem. „Pokud bude zájem o zápis na konkrétní školu vyšší, rozhodovat budou daná kritéria. Jedno z nich vychází z ustanovení školského zákona, kdy škola přednostně přijímá žáky s trvalým bydlištěm ve školském obvodu základní školy. Druhým je, že škola přijme sourozence žáků, kteří již školu navštěvují. Když je počet zájemců vyšší než možnosti školy, výběr je proveden losováním,“ doplnil vedoucí odboru školství Magistrátu města Hradce Králové Zbyněk Bárta.

Rozbíhat se budou také zápisy k předškolnímu vzdělávání, které je povinné pro každé dítě, jež dovrší k letošnímu poslednímu srpnu věku pěti let. Zákonným zástupcům dětí je doporučováno provést elektronickou registraci dítěte, takzvaný elektronický předzápis, který bude zpřístupněn od 15. dubna. Samotný zápis se bude konat 13. a 14. května. Pravidla pro přijímání dětí k předškolnímu vzdělávání pro školní rok 2024/2025 jsou zveřejněna na webových stránkách jednotlivých mateřských škol.

Kromě zápisu do prvních tříd se ve městě konají také zápisy do základních uměleckých škol. Přihlášky ke studiu lze podávat jen elektronicky do 30. května, popřípadě telefonicky. Podrobnější informace jsou na webových stránkách každé školy.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Základní škola Sever bude mít novou jídelnu s kuchyní. Na opravy se mohou těšit i další školy

Hradec připravuje rekonstrukci části Základní školy Sever v Lužické ulici. Dojít by mělo k rozsáhlým úpravám jídelny a kuchyně, nové budou rozvody kanalizace, vody, tepla i elektřiny, vyměněny budou podlahy i podhledy a dodáno nové odvětrávání. Nyní se bude vybírat projektant.…
Čtěte více

Škola v Úprkově ulici otevře novou venkovní učebnu na střeše a opravený pavilon

Před rokem byla v Základní škole Úprkova v Hradci Králové zahájena rozsáhlá rekonstrukce pavilonu druhého stupně. Kromě dílčích oprav vnitřních a vnějších rozvodů sítí zde bylo vystavěno také jedno patro nových odborných učeben včetně moderního vybavení, zelená střecha s…
Čtěte více

Hradec chce udržet mladé učitele ve městě. Sedm vybraných dostane sto tisíc

Hradecké základní školy trápí v posledních letech nedostatek učitelů, jedná se především o ty, kteří vyučují předměty jako jsou matematika, fyzika či chemie nebo vyučují na prvním stupni. Na vzniklou situaci město reaguje programem na podporu učitelů. V rámci něj dostane v…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme