Štítky: | Škola | základní škola |

Škola v Úprkově ulici otevře novou venkovní učebnu na střeše a opravený pavilon

Nový pavilon začne sloužit od září.
Nový pavilon začne sloužit od září. | autor: MMHK

Před rokem byla v Základní škole Úprkova v Hradci Králové zahájena rozsáhlá rekonstrukce pavilonu druhého stupně. Kromě dílčích oprav vnitřních a vnějších rozvodů sítí zde bylo vystavěno také jedno patro nových odborných učeben včetně moderního vybavení, zelená střecha s environmentální exteriérovou učebnou i výtah. Za všechny práce, vybavení i nové školní pomůcky zaplatilo město 76,4 milionu korun včetně DPH. Budova byla v tomto týdnu zkolaudována, moderní pavilon tak žáky přivítá hned s nástupem do nového školního roku.

 

Jedná se o investici, která je pomyslnou vlajkovou lodí v rámci postupné modernizace škol ve městě. „Díky tomuto projektu ZŠ Úprkova nabídne svým žákům jako první v Hradci výuku na zelené střeše jedné z budov. Tam je příznačně umístěna environmentální učebna. Ve zrekonstruované budově vznikla také například klidová zóna určená pro setkávání či přípravy na výuku,“ říká primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová. Rekonstrukce celé budovy vyšla město na 75,3 milionu korun včetně DPH. Další 1,1 milionu město investuje do pořízení učebních pomůcek pro výuku.

Rekonstrukce pavilonu druhého stupně trvala dvanáct měsíců. Za tu dobu zde řemeslníci vybudovali nové rozvody inženýrských sítí v interiérech, dělaly se také venkovní sítě a nové jsou omítky a částečně podlahy. Celá budova byla navíc zateplena. V pavilonu byl také instalován výtah, díky kterému je teď celá škola bezbariérová. V rámci rekonstrukce přibyla také nástavba jednoho patra odborných učeben pro přírodopis, chemii, fyziku a IT, a to včetně veškerého vybavení. Právě na ní je pak umístěna zelená střecha. „Součástí tohoto projektu bylo také pořízení retenční nádrže, která bude sloužit především pro péči o zelenou střechu. Jedná se o efektivní využití dešťové vody, které je dalším krokem k soběstačnosti objektu,“ popisuje náměstek primátorky pro oblast městských investic Lukáš Řádek.

Stavební práce byly dokončeny v polovině prázdnin, v tomto týdnu získala budova kolaudaci. Nyní se zde začínají na nový školní rok připravovat učitelé. „Práce zde nebylo možné provádět za plného provozu, proto byla výuka žáků na druhém stupni dočasně přesunuta do budovy bývalé školy v Lipkách. Nyní je hotovo, takže 4. září s novým školním rokem čeká žáky i nové zázemí,“ doplňuje primátorka.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Blíží se zápisy do základních škol. Co rozhoduje pro přijetí na konkrétní školu?

Bezmála tisícovka budoucích prvňáčků vyrazí v dubnu k zápisům do základních škol v Hradci Králové. Ty se letos uskuteční v pátek 12. dubna a v sobotu 13. dubna, přičemž od 25. března mohou rodiče prvňáčků podávat přihlášky prostřednictvím elektronického formuláře na webových…
Čtěte více

Základní škola Sever bude mít novou jídelnu s kuchyní. Na opravy se mohou těšit i další školy

Hradec připravuje rekonstrukci části Základní školy Sever v Lužické ulici. Dojít by mělo k rozsáhlým úpravám jídelny a kuchyně, nové budou rozvody kanalizace, vody, tepla i elektřiny, vyměněny budou podlahy i podhledy a dodáno nové odvětrávání. Nyní se bude vybírat projektant.…
Čtěte více

Hradec chce udržet mladé učitele ve městě. Sedm vybraných dostane sto tisíc

Hradecké základní školy trápí v posledních letech nedostatek učitelů, jedná se především o ty, kteří vyučují předměty jako jsou matematika, fyzika či chemie nebo vyučují na prvním stupni. Na vzniklou situaci město reaguje programem na podporu učitelů. V rámci něj dostane v…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme