Štítky: | trhy | vánoční trhy |

Stovka stánků, koncerty, kluziště i nazdobený autobus zpestří vánoční trhy v Hradci

Trahy a pestrý program na Velkém náměstí.
Trahy a pestrý program na Velkém náměstí. | autor: FB Vánoční trhy Hradec

Velké náměstí v Hradci Králové ožije opět vánočními trhy, konat se budou od 8. do 22. prosince a zajíždět k nim bude také speciální vánoční linka. Náměstí bude zaplněno přibližně stovkou stánků a po celou dobu konání trhů je připraven bohatý kulturní program, řada koncertů, nacházet se tu bude také dětská zóna s kolotočem a kovářskou dílnou. Novinkou letošních vánočních trhů bude kluziště, které potěší malé i velké návštěvníky, a to i několik dnů po ukončení trhů. Vstup na něj bude zdarma.

Vánoční trhy se uskuteční na Velkém náměstí již druhým rokem. Pod Bílou věží se bude nacházet od 8. do 22. prosince téměř sto stánků s dekoracemi, ručně malovanými výrobky, svíčkami a vánočními ozdobami. Chybět nebude ani občerstvení a nápoje. Trhy, které pořádá Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, budou návštěvníkům otevřeny v pondělí od 12 do 18 hodin, od úterý do čtvrtka od 11 do 18 hodin, v pátek a sobotu vždy od 10 do 20 hodin, o nedělích od 10 do 18 hodin a v pátek 22. prosince se stánky otevřou v 10 hodin a uzavřou se v 16 hodin. „V případě zájmu návštěvníků se může provozní doba občerstvení prodloužit až do 22 hodin, tedy kromě pátku 22. prosince,“ říká náměstkyně primátorky pro oblast kultury a cestovního ruchu Ilona Dvořáková.

Trhy zpestří i koncerty

Vánoční stánky budou rozmístěny v prostoru mezi katedrálou sv. Ducha a morovým sloupem. „Mezi morovým sloupem a kostelem Nanebevzetí Panny Marie najdou vyžití především děti, ale nebude tu chybět také odpočinková zóna. Navštívit bude možné historickou střelnici, kováře nebo se svézt na kolotoči. Vánoční trhy budou denně doplněny o koncerty. „Na hlavním pódiu na Velkém náměstí vystoupí Kateřina Brožová, Factorial! Orchestra, Michal Horák, David Deyl a mnoho dalších. K vidění bude také ohnivá show,“ popisuje náměstkyně Dvořáková.

O vánočních trzích se mohou návštěvníci těšit na novinku v podobě venkovního kluziště o rozměrech 24 x 10 metrů, které bude umístěno mezi morovým sloupem a kašnou. Instalace vyrovnávací podesty proběhne 4. prosince, o den později se začne se samotnou instalací umělé plochy na bruslení. Ta bude v provozu od 8. až do 26. prosince denně od 10 do 20 hodin. U kluziště, které bude pravidelně v ranních hodinách procházet údržbou, umístí organizátoři také speciální osvětlení a lavičky s gumovou pochozí plochou. Provoz kluziště přístupného zdarma se bude řídit provozním řádem. V jeden moment ale může na led z bezpečnostních důvodů maximálně 35 osob.

Vyzdobený autobus zdarma

Také v letošním roce bude po dobu trvání trhů jezdit zdarma speciální vánoční linka, jejíž provoz obstará speciálně vyzdobený elektrobus. „Pendlovat bude mezi terminálem hromadné dopravy a Adalbertinem s mezizastávkami Hlavní nádraží, OD Tesco a Atrium, Centrál, Muzeum, Magistrát města a Velké náměstí.  Z terminálu hromadné dopravy bude linka jezdit v intervalu 30 minut, a to o pondělcích od 13 do 18 hodin, v ostatních dnech od 11 do 18 hodin s výjimkou 22. prosince. To od terminálu vyjede poslední autobus v 15 hodin a z Velkého náměstí v 15:09,“ uvádí náměstek primátorky odpovědný za oblast dopravy Miroslav Hloušek.

Parkování vozidel v průběhu konání vánočních trhů bude možné v některém z blízkých parkovišť. Jde o parkovací domy Jana Gayera či Regiocentrum (bývalý pivovar), popřípadě venkovní parkoviště před koupalištěm Flošna.

V Hradci Králové započne adventní období v neděli 3. prosince rozsvícením vánočního stromu na Velkém náměstí. Program bude zahájen v 16 hodin, v 16:30 se rozsvítí vánoční strom a spolu s ním také výzdoba po celém městě. Veškeré informace ke konání vánočních trhů, například přehled stánků, jízdní řád vánoční linky i doprovodný kulturní program, naleznete na speciálních webových stránkách Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která adventní program organizuje www.vanocevhradci.cz.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Umělé kluziště bude během zimy cestovat po městě

Umělé venkovní kluziště, které letos poprvé doplnilo vánoční trhy na Velkém náměstí, bude možné využívat celou zimu. Po svátcích se přesune na Masarykovo náměstí, kde bude bruslařům k dispozici přibližně měsíc. Na další dva měsíce se pak opět přesune jinam, umístěno bude v…
Čtěte více

ZVEME: Na vánoční trhy, procházku adventním Hradcem a koncert Dalibora Jandy

Druhý adventní víkend bude v Hradci Králové opět nabitý předvánočními akcemi. Dnes startují v historickém centru města vánoční trhy, Velké náměstí se zaplní stánky i kulturním programem, který potrvá až do Vánoc. Dalibor Janda v Hradci oslaví 70. narozeniny velkolepým koncertem,…
Čtěte více

Vánoční trhy omezí dopravu a parkování. Pojede na ně speciální autobusová linka

Prostory Velkého náměstí se ve dnech od 8. do 22. prosince zaplní prodejními stánky, atrakcemi a scénami s bohatým kulturním programem. S ohledem na předpokládaný velký počet návštěvníků vánočních trhů a jejich bezpečnost, bude omezen vjezd na náměstí pro všechna vozidla mimo…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme