Slepené kiosky budou na Baťkově náměstí dalších deset let

Kiosky na Baťkově náměstí
Kiosky na Baťkově náměstí | autor: es.foursquare.com


Objekt, který na Baťkově náměstí stojí už dvacet let, dostal od zastupitelů zelenou na dalších deset let. Na prosincovém zasedání prodloužili nájemní smlouvu s majitelem objektu. Jde o objekt polyfunkční občanské vybavenosti, v němž dnes slouží trafika, rychlé občerstvení a obchůdek se sáčky do vysavačů. Někteří zastupitelé se o stavbě nevyjdřovali příliš lichotivě. Padaly výrazy jako nesourodý slepenec. Podobný názor má i dlouholetý odpůrce této stavby, historik Jiří Němeček ze Společnosti ochránců památek ve východních Čechách. Uvádí to indes.cz.

„Podle mě to tam rozhodně nepatří. Proporčně je to náměstí malé a stavba prostor ucpává. Navíc se vůbec nehodí mezi kubistické fasády prvorepublikových domů. Je to taková rádoby moderní architektura,“ říká pro idnes.cz Němeček. „Z architektonických důvodů si myslím, že ten slepenec tam nepatří. V centru chybí nájemci. Pokud ty boudičky, nebo jak to nazvat, budou odstraněny, ti nájemci, kteří tam jsou, zajisté budou moci své uplatnění najít v centru města velmi snadno,“ říká zastupitel Milan Sommer (TOP 09).

Nakonec však dvaadvacet zastupitelů zvedlo ruku pro prodloužení nájemní smlouvy s majitelem objektu o deset let. Polyfunkční objekt dočasné občanské vybavenosti vznikl na poptávku města. Stavba je zkolaudována jako dočasná, je vázána dobou nájemní smlouvy na pozemek o rozloze 306 metrů čtverečních. Původní z 30. 12. 1997 je sjednána na dobu určitou do konce letošního roku.

Jiný zastupitel z TOP 09 Leoš Heger se však postavil za prodloužení pronájmu: „Město se vůči uživatelům musí chovat ohleduplně. Souhlasím, že se tam stavba příliš nehodí, ale je pravda, že před 20 lety město vyslovilo poptávku, aby se postavilo něco, co by nahradilo ještě horší věci, jež tam byly.“

Funkci komplexu obhajoval také architekt Karel Schmied, jeho spoluautor. "Vytváří protiváhu ke kašně. Objekt se dostává do uliční čáry třídy Karla IV., což je naprosto pregnantní umístění. Jako občanská vybavenost u přestupní stanice slouží, jak má. Bolestí jsou reklamy, věc, která vládne dnešnímu světu,“ řekl.

Stavba by se měla podle dodatku o prodloužení nájemní smlouvy proměnit. Nájemci také budou platit větší nájem - ročně 125 tisíc korun bez započtení DPH. Dosud to bylo 17 tisíc korun za rok, nižší nájem zohledňoval dar dva miliony korun, které město využilo na vybudování protilehlé kašny.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
28.12.2017 16:05
Hanka (neregistrovaný)
Proboha, proč si to před zveřejněním po sobě nepřečtete, takových překlepů se jen tak v jednom článku nevidí

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradec bude mít i v dalším volebním období 37 zastupitelů, návrh na snížení počtu neprošel

v září letošního roku proběhnou komunální volby, ve kterých občané rozhodnou o novém složení zastupitelstev měst a obcí. Stávající zastupitelé musí v závěru svého mandátu v zákonné lhůtě stanovit počet členů tohoto kolektivního orgánu samosprávy pro nadcházející volební období.…
Čtěte více

Místní organizace ANO je v Hradci zrušená, ale vedení města se nemění

Situace ve vedení města se nemění, na postech náměstků primátora i nadále zůstávají Monika Štayrová a Pavel Marek. Ve vedení města je také za politickou stranu ODS primátor Alexandr Hrabálek a náměstek primátora Jiří Bláha. Předsednictvo hnutí ANO zrušilo místní organizaci v…
Čtěte více

Za parkování koloběžek budou firmy Hradci platit. Memorandum upravuje i další pravidla provozu

Už několik týdnů se v Hradci řeší provoz elektrokoloběžek. Jejich provoz ve městě zahájily dvě soukromé společnosti začátkem letních prázdnin. Od první chvíle se mezi hradeckými občany našli fanoušci i odpůrci, kteří kritizovali především způsob parkování strojů. Situace by se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme