Oprava Velkého náměstí opět ve hře. Radnice chce stáhnut složku z Hořic a znovu projekt připravit

Oprava Velkého náměstí je opět na stle.
Oprava Velkého náměstí je opět na stle. | autor: hradeckralove.cz

Hradec Králové chce konečně rozhýbat opravy historického Velkého náměstí. Proto po téměř sedmi letech stáhne složku ze stavebního úřadu v Hořicích, kde ji už od srpna 2016 posuzují kvůli podezření z podjatosti tehdejšího vedení města. Vlastníci nemovitostí jsou však skeptičtí. Informaci přináší web iDNES.cz.

Vedení města se rozhodlo složku stavby Velkého náměstí stáhnout z hořického stavebního úřadu. Druhým krokem by mělo být přepracování dokumentace na obrysech původního konceptu a opětovné posouzení. Výhod by mělo být více: radnice si slibuje, že dokumentace by mohla být zpracována jako jednostupňová, tedy rychlejší. Město se při výběru autora nemusí ohlížet na zpracovatele původní a do té budoucí by chtělo zakomponovat i některé novinky, především prvky, které by osvěžily jeden z největších tepelných ostrovů Hradce.

Náměstek primátorky pro oblast investic Lukáš Řádek (TOP 09) má tuto variantu za přirozenou. Koalice se k tomuto postupu odhodlala před několika dny a vybírala ze tří možností. Celkem logicky zavrhla pokračování dosavadních snah se stávajícím projektem a nejistou prognózou z Hořic. Zamítla však i zcela nový začátek všech snah včetně architektonické soutěže.

Město může vycházet ze základů architektonického návrhu ARN studia Jiřího Krejčíka a současně se pokusit napravit potíže, jež našlo už dříve. I tak ale město bude chtě nechtě muset jednat s více či méně naštvanými vlastníky nemovitostí, které značně rozladil předchozí postup města. Majitelé se sdružili do Spolku pro kvalitu života a vyčkávají, jaký bude další postup. „Mám-li být upřímný, máme z toho trochu obavy. V tuto chvíli se údajně nikdo nebaví ani s autorem původního projektu. Velmi těžko tedy můžeme soudit, co nová rozprava a snaha města znamenají. Pravda je, že projekt, který leží na stavebním úřadě v Hořicích, je zastaralý. Vychází totiž z podkladů, které byly zpracovány už před rokem 2010. Pokud by se ze stejných podkladů vycházelo i v případě obnoveného řízení, projekt bude opět nedomyšlený a nedořešený. Každopádně nás už velmi dlouho nikdo k žádnému jednání nepřizval,“ upozornil pro i DNES.cz předseda spolku Roman Grym. Spory vlastníků nemovitostí na náměstí s vedením města jsou košaté a dlouhé.
    
Jde nám o to, aby návrh byl nejen krásný, ale také proveditelný. Mám pocit, že se tady někdy šermuje krásnými vizemi a plány, které se ale nedaří posunout k realizaci. Je otázka, jestli je to chyba, nebo záměr. Když se projekt připravuje 10 let, samozřejmě to průběžně vytváří podmínky pro další studie a posudky. Někdy mě napadá, jestli ta dlouhá cesta není ve skutečnosti cílem,“ řekl Řádek pro regionální portál salonkyhk.

„Finanční náročnost se změnila relativně, protože v období rozpracované dokumentace pro územní řízení neexistovala prováděcí dokumentace a byly pouze odhady. Já se tedy kvůli nedokončené projektové přípravě bráním odhadům. Projektová dokumentace, která snad bude jednostupňová, by už mohla rozpočet obsahovat. Je zřejmé, že za posledních několik let došlo ke zvýšení cen stavebních prací, avšak trend se stabilizoval a dokonce se zdá, že u některých prací a konstrukcí ceny zase klesají. Jde o stavbu, která by měla být aktuální za tři až pět let a nemá smysl bavit se o nákladech, když nemáme rozpočet,“ podotýká Lukáš Řádek.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Velké náměstí by mohlo mít novou podobu. Do diskuze se zapojila i veřejnost

Sdílená zóna pro chodce, cyklisty i automobily, zeleň, nové osvětlení či zázemí pro konání akcí. Nejen tyto prvky přináší nový koncept studie rekonstrukce Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Město chce původní projekt upravit a doplnit o nové přístupy a…
Čtěte více

Vánoční trhy omezí dopravu a parkování. Pojede na ně speciální autobusová linka

Prostory Velkého náměstí se ve dnech od 8. do 22. prosince zaplní prodejními stánky, atrakcemi a scénami s bohatým kulturním programem. S ohledem na předpokládaný velký počet návštěvníků vánočních trhů a jejich bezpečnost, bude omezen vjezd na náměstí pro všechna vozidla mimo…
Čtěte více

O podobě Velkého náměstí už se debatuje několik dní. Svůj názor ještě stále můžete sdělit radnici

Zapojte se, na názoru každého z vás záleží, vzkazuje obyvatelům Hradce Králové radnice a vyzývá je, aby se zúčastnili debaty o budoucí podobě Velkého náměstí. Do dialogu, jehož prostřednictvím vedení města sbírá názory na novou podobu historického centra krajského města, se jen…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme