Velké náměstí bez aut někteří nechtějí, podepisují petici

Parkoviště na náměstí má být minulostí.
Parkoviště na náměstí má být minulostí. | autor: Hradeckralove.cz

O rekonstrukci Velkého náměstí bylo napsáno už mnoho. Dlouhou dobu plánovaná a odkládaná rekonstrukce se ale stále blíží ke své realizaci. Projekt se ale nelíbí některým obyvatelům, kterým vadí vyhnání aut z historického centra. Na podporu zachování parkovacích ploch vznikla petice, která v září poputuje na radnici.

Zatímco dnes vypadá Velké náměstí jako parkoviště, po rekonstrukci by tu měla vyrůst klidová zóna. Parkovací místa má nahradit nový parkovací dům, který město plánuje vybudovat v Gayerových kasárnách. Záměr města ale rozlítil některé obyvatele. Petici za zachování parkování v nejstarší části města podepsalo přes pět set lidí, organizátoři ale očekávají další nárůst. „Razantní změna se podle všeho osobně týká zhruba tisíce lidí, kteří na Velkém náměstí žijí nebo pracují,  takže předpokládáme počet signatářů zhruba odpovídající tomuto počtu přímo dotčených,“ uvedl pro Denik.cz autor petice Roman Grym. Podle něho a jeho kolegů ze Spolku pro kvalitu života může zrušení parkovacích ploch znamenat vylidnění náměstí. Jako příklad uvádí rekonstrukci Malého náměstí, na kterém je parkování taktéž zakázáno. „Z Malého náměstí se vytlačením aut stalo Mrtvé náměstí, a aby se jeden z oblíbených hotelů nemusel zcela uzavřít, stojí dnes auta s jakýmsi tichým souhlasem „na zapřenou“ v místech, která k tomu nebyla uzpůsobena. Ani to však už život Malému náměstí nevrátilo. Většina obchůdků kolem dokola zůstává nevyužitá,“ stojí v úvodním textu petice.

V současnosti může na náměstí parkovat 290 vozů, projekt má ale 170 parkovacích míst zrušit. „Rekonstrukce Velkého náměstí by měla být prioritou všech Hradečanů, při níž by měly být upřednostněny veřejné zájmy před individuálními. Existují evropská i česká města s historickými náměstími, na kterých není doprava povolena. Ani touto cestou jsme nechtěli jít,“ uvedl pro iDnes.cz náměstek primátora Jindřich Vedlich.Projekt za 150 milionů korun v současnosti čeká na územní rozhodnutí a stavební povolení.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
7.8.2015 12:54
Eva (neregistrovaný)
Jak ještě dlouho se bude diskutovat o rekonstrukci náměstí? Žiji zde 45 let, a když tudy procházím, říkám si, že je to ostuda tak historického centra. Kostky, asfalt, díry, hrboly jedním slovem hrůza. Snad si nového krásného náměstí ještě v životě užiji. Musí mít majitel auta svého miláčka pod okny? Už je čas, aby nastala změna ke krásnější podobě takové historie jakou má Hradec. zobrazit | souhlasím (+3) | nesouhlasím (-0)
Nejhůře hodnocený příspěvěk ▼
7.8.2015 09:16
Michal (neregistrovaný)
RE: ANO
Magore :-) zobrazit | souhlasím (+0) | nesouhlasím (-1)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
7.8.2015 08:26
honza (neregistrovaný)
ANO
ZRUŠIT MÍSTA, ŽÁDNÉ PARKOVIŠTĚ
7.8.2015 09:16
Michal (neregistrovaný)
RE: ANO
Magore :-)
17.9.2015 09:24
Jana (neregistrovaný)
RE: ANO
Doufám, že nás "magorů" bude víc...jsem maximálně pro zrušení většiny parkovacích míst a to jsme majiteli dvou vozů. My hradečáci si na náměstí dojdeme a přespolní si můžou zaparkovat všude možně v jeho okolí. Těším se, až si tam sednu na zahrádku restaurace a nebude kolem mě projíždět milion aut, o smradu a hluku nemluvě...
18.9.2015 10:14
Jolana (neregistrovaný)
RE: ANO
Velice nerada někomu beru iluze, ale podle projektu, který má být realizován se zahrádky restaurací ocitnou hned vedle zaparkovaných aut. V místech současných zahrádek jsou naplánovaná tzv. dočasná parkovací místa. Velikost a množství zahrádek bude tím redukován. Tudíž sedět na zahrádce vedle aut a vedle naplánované komunikace bude moc hezké.
7.8.2015 12:54
Eva (neregistrovaný)
Jak ještě dlouho se bude diskutovat o rekonstrukci náměstí? Žiji zde 45 let, a když tudy procházím, říkám si, že je to ostuda tak historického centra. Kostky, asfalt, díry, hrboly jedním slovem hrůza. Snad si nového krásného náměstí ještě v životě užiji. Musí mít majitel auta svého miláčka pod okny? Už je čas, aby nastala změna ke krásnější podobě takové historie jakou má Hradec.
17.9.2015 13:55
Herman Jaroslav (neregistrovaný)
Parkování v Historickém centru!!
Jsme s manželkou proti parkování na Velkém Náměstí!!Je to Historické centrum Hradce Králové a zasluhuje si naší ochranu!!Navíc je v Hradci Králové dostatečná obslužnost městskou hromadnou dopravou a těch pár kroků již snad každý dojde!!Výjimku by měli mít svatby,které by na matrice dostali na nezbytně nutnou dobu povolení k parkování a zásobování na základě povolení magistrátu!
10.6.2016 10:14
David (neregistrovaný)
Souhlasím s peticí
O tom, že auto dělá hluk, obzvlášťě na kostkách, se přít nemusíme. Jestli smrdí-škodí, je už v dnešní době hodně diskutabilní, když si hrajeme na Euro-emisní normy už od roku 1992 a na kafe do centra si zajdeme max. jednou za měsíc. Mnohem víc kávové pohodě (té mé) uškodí takovej kuřák. Tak ještě omezme kuřáky a můžeme náměstí rovnou zavřít. Náměstí musí žít, myslím, že především pro tu atmosféru se tam lidi vrací. Neznám v Paříži jediný náměstí bez auta, za to znám bezpočet narvaných kaváren metr od silnice. Pokud chcete vidět náměstí bez atmosféry, zajeďte se podívat do Ml.Boleslavi. Dlouhá rekonstrukce náměstí kvůli archeologům a společně s problematickými obyvateli z náměstí udělalo mrtvou zónu. Jen velice pomalu se tam vrací život. Byl bych velice opatrnej s jakýmikoliv radikálními opatřeními.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Velké náměstí by mohlo mít novou podobu. Do diskuze se zapojila i veřejnost

Sdílená zóna pro chodce, cyklisty i automobily, zeleň, nové osvětlení či zázemí pro konání akcí. Nejen tyto prvky přináší nový koncept studie rekonstrukce Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Město chce původní projekt upravit a doplnit o nové přístupy a…
Čtěte více

Máte představu, jak by mělo vypadat Velké náměstí? Zapojte se do diskuze

Město Hradec Králové již několik let připravuje rozsáhlou rekonstrukci Velkého náměstí. Stávající dokumentaci ale chce radnice upravit tak, aby více odpovídala požadavkům dnešní doby a představám obyvatelů města. Díky participativnímu procesu budou moci lidé sdílet své názory,…
Čtěte více

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme