Velké náměstí se opravovat nebude, město nepochodilo u majitelů domů

Rekonstrukce Velkého náměstí se odkládá na neurčito. Hradecké radnici se nepodařilo přesvědčit majitele tamních domů, aby s úpravami vydali souhlas. Přípravy rekonstrukce se zastavily kvůli výraznému úbytku parkovacích míst.

Majitelům domů na Velkém náměstí se nelíbí, že by kvůli rekonstrukci měli přijít o parkování. To by mohlo způsobit odliv návštěvníků, potíže domácích s parkováním i problémy majitelů obchodů se zásobováním a podnikáním. Radnici se tak nepodařilo získat všechny potřebné souhlasy a rekonstrukci musela odložit. Zatím na neurčito.
Podle Mladé fronty Dnes vetovala navrhovanou podobu rekonstrukce asi desetina majitelů domů. Z celkových zhruba 250 žádostí o souhlas se městu vrátilo 24 odmítnutých. Důvod byl vždy stejný. Parkování. Podnikatelé, kterým nastaly krušné časy po zdražení parkovného, se bojí, že tak výrazný úbytek parkovacích míst by je mohl zlikvidovat. Podle MF Dnes mluví v souvislosti s parkováním obyvatelé a podnikatelé z Velkého náměstí o chaosu, drahotě a nerovných podmínkách. "Někteří majitelé domů jsou restituenti, kteří žijí v Kanadě nebo ve Spojených státech a nejsou k sehnání. A některým, jak jsem vycítil, se rekonstrukce nelíbí," přiznal Mladé frontě Dnes hradecký primátor Zdeněk Fink.
"Třeba hotel Eliška je v otázce parkování oproti mému hotelu zvýhodněn. To se mi nelíbí, všichni by přece měli mít rovné podmínky. Mně žádná parkovací místa nedali, a tak jsem podal připomínku," argumentoval MF Dnes například majitel hotelu Pod věží Otto Vacek. "Já mám s rekonstrukcí také problém a pana Vacka naprosto chápu. Mám také svůj podnik a potřebuju vědět, kde zaparkují zákazníci. Bojím se, že s nižším počtem míst jich bude chodit méně," řekl MF Dnes další majitel domu, který však odmítl zveřejnit jméno.
Náměstek primátora Jindřich Vedlich se přesto nevzdává a chce místní přesvědčit, že rekonstrukce náměstí je potřebná. "Také se jim pokusím vysvětlit konkrétní opatření, která přispějí k tomu, že parkovacích míst v blízkém okolí bude dost. Máme jich řadu," slíbil v Mladé frontě Dnes Vedlich. "Takový historický klenot nemůže z větší části sloužit jako parkoviště," tvrdí náměstek Vedlich.
Podobně jako náměstek Jindřich Vedlich mluví i další občané a turisté. Parkování v historickém centru města se jim nelíbí. "Současné parkování na Velkém náměstí je úplný nesmysl," prohlásil také tvůrce návrhu rekonstrukce architekt Jiří Krejčík.
Úpravy za 180 milionů korun mají na Velkém náměstí nechat ze současných zhruba 300 míst jen 70.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme