Štítky: | Městské lesy |

Novinky z městských lesů: vznikne okruh pro cyklisty a bruslaře, dokončuje se hradiště

Ilustrační foto | Foto: Jiří Gangur
Ilustrační foto | Foto: Jiří Gangur

Několik zlepšení čeká v letošním roce návštěvníky Městských lesů Hradec Králové, které obyvatelům města slouží především jako velká rekreační zóna.

Na své si přijdou například cyklisté a bruslaři, pro které město a společnost Městské lesy Hradec Králové dokončí okruh s asfaltovým povrchem, děti se vyřádí v rytířském hradišti, jehož výstavba na jaře skončí u lesního hřbitova. V létě bude zpřístupněna další pohádková stezka a připraveny jsou i další novinky.

Sen o lesním okruhu s asfaltovým povrchem by se cyklistům a bruslařům měl splnit snad už v létě. „Máme projektovou dokumentaci a v březnu by mohlo být vydáno stavební povolení. Potom vypíšeme soutěž na zhotovitele a předpokládám, že do letních prázdnin bude hotovo. Plánovaný rozpočet činí sedm milionů korun,“ uvedl vedoucí odboru správy majetku města hradeckého magistrátu Ondřej Votroubek.

Okruh povede od Lesního hřbitova po cestě Hradečnici k hájovně U Dvou šraňků, kde zabočí vlevo do oblasti kolem rybníka Výskyt a povede na křižovatku u krytého ohniště. Odtud bude cesta s asfaltovým povrchem pokračovat ke Svinarům, dál po Bělečské cestě ke Stříbrnému rybníku, po hrázi krajem lesa k malšovické střelnici, Zděné boudě a na výchozí místo okruhu u lesního hřbitova. Z této trasy má asfaltový povrch zatím asi šestikilometrový úsek, takže zbývá dokončit zhruba deset kilometrů dlouhou část.

Celkově bude poté v městských lesích zhruba dvacet kilometrů cest s asfaltovým povrchem. Kromě uvedeného okruhu už je zpevněný povrch z minulých let na Hradečnici v úseku od hájovny U Dvou šraňků až k Bělečku a na Písečnici na Nový Hradec. „Na okruhu budeme myslet i na začínající bruslaře, takže v jeho nejširší části před Zděnou boudou počítáme s vybudováním opěrných madel, kterých by se začátečníci mohli při stavění na nohy a rozjezdu přidržet,“ přiblížil jednu z novinek Ondřej Votroubek.

„O vybudování okruhu pro cyklisty a bruslaře uvažujeme už delší dobu a bude znamenat zlepšení nejen pro rekreanty, ale i pro nás. Lidé nebudou muset jezdit sem a tam stejnou trasou, čímž se návštěvnost rozptýlí do většího prostoru a na nejfrekventovanějších lesních cestách bude klidněji. Jsou dny, kdy se v lese pohybují i tisíce lidí a například na Hradečnici to bývá jako na Václaváku. Díky okruhu se návštěvníci navíc podívají i do nových míst. Šestnáctikilometrový okruh, který u nás vzniká, nemá v republice obdoby,“ je přesvědčen ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. 

Návrh okruhu navíc zapadá do koncepce rozvoje cyklodopravy v Hradci Králové a lesy úzce sousedí s rodící se trasou cyklostezky spojující Hradec Králové s Pardubicemi.

Na jaře už bude hotové hradiště, v létě pohádková stezky i lesní ZOO 

Z dalších novinek se v Městských lesích Hradec Králové počítá s dokončením rytířské hradiště nedaleko malšovického lesního hřbitova, více čtěte v článku Za hřbitovem vyroste rytířské hradištěV létě začne dětem také sloužit nová pohádková stezka kolem novohradeckých rybníků Biřička, Cikán a Datlík inspirovaná hradeckými pohádkami spisovatelky Marty Pohnerové. Zhruba jedenáct zastavení doprovodí také dřevořezby. Další atrakcí příměstských lesů by se měly stát ohrazené výběhy s divočáky, jeleny a daňky doplněné vyvýšenými pozorovatelnami, které vzniknou v okolí retenční nádrže Na Olšině u cesty Hradečnice. Více se dočtete v článku V Hradci vznikne lesní ZOO

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme