Štítky: | Městské lesy |

V Hradci vznikne lesní ZOO

Ilustrační foto z obory | Foto: Jiří Gangur
Ilustrační foto z obory | Foto: Jiří Gangur

Divoká prasátka, srnky, jeleny, bažanty a další obyvatele příměstských lesů už nebude třeba potichu vyhlížet nebo na ně dlouze číhat.

V královéhradeckých městských lesích vznikne speciální centrum environmentálního vzdělávání, kde bude možné zvěř sledovat. Se záměrem už souhlasilo vedení města, nyní čeká na lesníky z Městských lesů Hradec Králové velký díl práce. Městské lesy v okolí Hradce Králové se tak ještě více otevřou veřejnosti a především rodinám s dětmi. 

Lesníci z hradeckých lesů se nechali inspirovat nápadem, který už úspěšně funguje v Karlových Varech a tamních městských lesích. „Tímto záměrem chceme společně s městem podpořit funkci rekreačních lesů a nabídnout našim návštěvníkům něco nového a zároveň udělat i něco prospěšného pro naši dětskou generaci. Z praxe víme, že se pomalu vytrácí povědomí o lesním hospodářství a tento projekt by to mohl napravit,“ říká ředitel lesníků Milan Zerzán.

Zatím se jedná pouze o záměr a plánují se první kroky k výstavbě centra environmentálního vzdělávání podobného tomu v Karlových Varech. Až otevře své brány, bude sloužit dětem školního i předškolního věku a přiblíží jim nauku o přírodě a detaily o lesním hospodaření. „Spatřit jelena či srnku v lese vyžaduje hodně času a naprosto tiché chování a někdy ani to nepomůže. Záměr počítá s tím, že bude možné zejména dětem tato typická zdejší zvířata ukázat a říci jim o nich více informací,“ přiblížil náměstek primátora Martin Soukup.

Samotné vzdělávací zázemí by se mělo rozkládat v místech stávající hájovny U Dvou šraňků a v přilehlém lese by měly být výběhy pro zvěř. Nyní město musí vypsat výběrové řízení k zajištění projektové dokumentace. Financování nového lesnického projektu se zatím ujasňuje.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
22.1.2014 10:02
Milan (neregistrovaný)
Nechte zvířátka svobodně pobíhat v přírodě!!!!!Svoboda nadevše!!!!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme