Štítky: | Kultura | Knihovna města |

Novinky z městské knihovny: konečně přehledné webové stránky anebo exkurze

Knihovna města | Foto: Jiří Gangur
Knihovna města | Foto: Jiří Gangur

Knihovna města Hradec Králové se v letošním roce s prvním jarním dnem dočkala otevření a zpřístupnění nových prostor v bývalé továrně Vertex, ve kterých jsou pod jednou střechou všechna její důležitá oddělení. S prvním školním dnem se také konečně dočkala dlouho očekávaných nových webových stránek. Čtenáři se podle knihovny mohou těšit na jednoduchost a přehlednost, ale i grafické ztvárnění, které si hraje s písmeny a variacemi slov. Knihovna města se začátkem září však přichází i s dalšími novinkami - na příklad exkurzemi pro veřejnost. 

Nové webovky slibují přehlenost a dobrou orientaci

Původní webové stránky Knihovny města Hradec Králové podle mnohých čtenářů i samotných knihovníků z městské knihovny už nějakou dobu přesluhovaly. Vzhledem ke stěhování knihovny však na jejich úpravy došlo až nyní. "V prosinci 2012 jsme oslovili několik firem a v lednu 2013 z nich vybrali konečného realizátora. Pak začaly konzultace, dodávání podkladů, textů a fotografií, řešily se záležitosti technické. Do toho byla otevřena nová ústřední budova, ale od června se finišovalo tak, aby web byl spuštěn od září, kdy nastává v knihovně po prázdninách standardní provoz," popsala Vladimíra Svobodová z královéhradecké městské knihovny.

Podle vedení městské knihovny je hlavní myšlenkou nové internetové prezentace knihovny jednoduchost a přehlednost. Všude se prolínajícím motivem je otevřená kniha, která má být symbolem zábavy i nositelem informací. Setkáme se s ní už na úvodní stránce webu, kde se čtenář může orientovat také podle barevných záložek. Pro čtenáře a další návštěníky knihovny budou patrně nejdůležitější aktuality, kalendář akcí, ceník, on-line katalog, čtenářské konto či kontakty. „Vše potřebné najde čtenář hned na úvodní straně. To je doplněno přístupem k informacím o dvou specializovaných pracovištích - Zvukové knihovně pro nevidomé a slabozraké a hudebním oddělení,“ uvádí pracovníci knihovny. Čtenáři navíc mají možnosti přímého virtuálního vstupu do jednotlivých poboček Knihovny města Hradec Králové, kterých je po celém městě jedenáct.

Knihovna zve veřejnost do svých prostor

Knihovna města Hradec Králové se ale díky nově otevřeným prostorům také více otevírá veřejnosti. Na tento měsíc v jejím programu najdeme hned několik novinek a zajímavostí. Od září do konce roku mají zdejší knihovníci naplánované pravidelné exkurze prostorů bývalé továrny Vertex, které jedinečnou podobu vtiskl architekt David Vávra. Na exkurze není třeba se předem hlásit, stačí se vždy první čtvrtek v měsíci v 16 hodin sejít u infopultu v hlavní budově Knihovny Hradec Králové.

Knihovna své postory také využívá k četným výstavám, setkat se s nimi můžeme ve foyer v prvním patře bývalého Vertexu nebo v samotné galerii knihovny. V září se zde otevře na příklad výstava fotografií severské přírody od Jiřího Formánka. Vernisáž se koná už dnes (středa 4. září) od 18 hodin a knihovna na ni zve všechny své příznivce, vernisáž je spojena také s koncertem Českého chlapeckého sboru Boni pueri.

Dění v knihovně můžete sledovat také na našem webu, kde v přehledu kulturního dění a akcí uvádíme i program Knihovny města Hradec Králové.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Knihomoly určitě potěší novinka hradecké knihovny. Výdejní box jim čtivo vydá kdykoliv

Knihovna města Hradce Králové připravila pro své čtenáře novou službu, využívat bude možné tzv. knížkomat neboli výdejní box. Jedná se o samoobslužné zařízení, do kterého pracovníci knihovny připraví knihy, noty, CD, DVD a další věci k vypůjčení podle objednávky čtenáře.…
Čtěte více

Městská knihovna se otevírá, v Kuklenách nabídne zrekonstruovaný interiér

Od pondělí se znovu otevře městská knihovna i všechny její pobočky v Hradci Králové, kromě té v Březhradu. Otevření je možné za splnění následujících podmínek: maximálně 1 osoba na 15 m2, udržování rozestupů, ochrana respirátory a dezinfekce rukou při vstupu. Návštěvníci se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme