Štítky: | Knihovna města |

Knihovna ve Vertexu se otevře s prvním jarním dnem

Stará továrna se mění v centrum knih i rodiny
Stará továrna se mění v centrum knih i rodiny

S příchodem letošní astronomického jara se otevřou také dveře nové knihovny. Ve středu 20. března ve dvě hodiny odpoledne začne Knihovna města Hradec Králové novou kapitolu v historii své existence - otevírá pro veřejnost mnoho let očekávanou novou budovu.

Pod jednou střechou budou pracovat hlavní půjčovny a specializovaná pracoviště - ústřední půjčovna pro dospělé, ústřední půjčovna pro děti, hudební knihovna, zvuková knihovna pro nevidomé a slabozraké, referenční centrum a nově také středisko Europe Direct, knihařská dílna, literární kavárna a galerie s víceúčelovým sálem. 

Nová ústřední budova městské knihovny je hotová. Knihovníci stěhují a připravují interiéry ve Wonkově ulici k přijetí prvních návštěvníků. "Po několika desítkách let marných pokusů a snah, kdy ústřední pracoviště městské knihovny jednoho z největších měst v republice, zajišťovala provoz hned v několika nevyhovujících objektech, se podařilo vybudovat novou, moderní, nadčasovou instituci," uvedla Vladimíra Svobodová, mluvčí Knihovny města Hradec Králové

Nová knihovna ve staré továrně

Koncem roku 2003 zpracovala knihovna stavební záměr. V březnu 2004 byla na stole první architektonická studie rekonstrukce Vertexu z ateliéru architekta Davida Vávry. "Na projekt knihovny v Hradci Králové se David Vávra důkladně připravoval. Navštívil řadu nových knihoven u nás i ve světě. Inspirací mu byly také zážitky z dětství - moudrá velryba z pohádkové knížky Jiřího Trnky Zahrada, kterou najdou návštěvníci v podobě zajímavé plastiky na střeše knihovny, a dětská stavebnice Merkur, jejíž prvky jsou použité v novém dětském oddělení," popsala přípravy nové knihovny Vladimíra Svobodová.

Bývalá továrna Vertex ve Wonkově ulici nabízí 5 600 metrů čtverečních, což je téměř pětkrát více než měli knihovníci ve starých prostech. "Tato kapacita umožnila sloučit půjčovny a oddělení z Tomkovy ulice, rozšířit volný výběr a zrušit několik skladových prostor po městě. Přináší nepoměrně větší počet studijních a poslechových míst, počítačových a internetových terminálů, nové vzdělávací a výstavní prostory," doplňuje výhody nové knihovny Svobodová.

Přestavbou bývalé továrny Vertex vznikl objekt, který nemá být jen půjčovnou knih, což byla v minulosti hlavní úloha knihoven. Centrum celoživotního vzdělávání bude Hradečanům sloužit k trávení volného času pro celé rodiny. Nabízené služby a programy knihovníci zaměří na širokou čtenářskou obec. 

Stěhování do Vertexu 

Už od konce minulého roku probíhá průběžné stěhování knihovny do Vertexu. Ústřední půjčovny jsou dočasně uzavřené. "Zaměstnanci knihovny mají před sebou nelehký úkol. Naplnit budovu knihami, kulturním a vzdělávacím programem, knihovnickými službami 21. století a především životem," líčí mluvčí Svobodová. 

"S příchodem jara, tedy 20. března, ve 14 hodin odpoledne bude slavnostně přestřižena páska a veřejnost může objekt využívat ke své spokojenosti," zopakovala ještě jednou Svobodová termín zahájení provozu nové knihovny.  

Ve středu 20. března bude knihovna ve Vertexu přístupná do 18 hodin. Další dny již poběží normální provoz s otevírací dobou pondělí, středa, čtvrtek, pátek od 8 do 18 hodin, v úterý od 12 do 18 hodin a v sobotu od 8 do 12 hodin.

Provoz poboček knihovny funguje dál 

Všechny stávající pobočky Knihovny města Hradce Králové, tj. Slezské Předměstí, Nový Hradec Králové, Labská, Malšovice, Kukleny, Moravské Předměstí A – Formánkova, Moravské Předměstí B – Jana Masaryka, Piletice, Plačice, Plotiště, Březhrad, pracují dál. Od ledna 2013 je však upravena, sjednocena a někde dokonce rozšířena otevírací doba poboček knihovny.

O tématu knihovny a jejích nových prostor si můžete také přečíst v článcích níže. 

Stěhování do nových prostor | Foto: Knihovna města HK Stěhování do nových prostor | Foto: Knihovna města HK
Výhled do nových prostor půjčovny | Foto: Knihovna města HK Výhled do nových prostor půjčovny | Foto: Knihovna města HK
Oddělení pro děti s prvky stavebnice Merkur | Foto: Knihovna města HK Oddělení pro děti s prvky stavebnice Merkur | Foto: Knihovna města HK

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Knihomoly určitě potěší novinka hradecké knihovny. Výdejní box jim čtivo vydá kdykoliv

Knihovna města Hradce Králové připravila pro své čtenáře novou službu, využívat bude možné tzv. knížkomat neboli výdejní box. Jedná se o samoobslužné zařízení, do kterého pracovníci knihovny připraví knihy, noty, CD, DVD a další věci k vypůjčení podle objednávky čtenáře.…
Čtěte více

Městská knihovna se otevírá, v Kuklenách nabídne zrekonstruovaný interiér

Od pondělí se znovu otevře městská knihovna i všechny její pobočky v Hradci Králové, kromě té v Březhradu. Otevření je možné za splnění následujících podmínek: maximálně 1 osoba na 15 m2, udržování rozestupů, ochrana respirátory a dezinfekce rukou při vstupu. Návštěvníci se…
Čtěte více

Zveme: O víkendu začíná fotbalová sezona, vydat se můžete do pravěku i středověku

Naše pravidelná páteční pozvánka vás o víkendu zavede třeba na noční prohlídku na Bílé věži, tradiční českou zabijačku v Park Golf Clubu v Hradci Králové nebo Retro výstavu 100 československých NEJ. Hradečtí fotbalisté se poprvé utkají s SK Líšeň. Během Turnaje…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme