Štítky: | Na Plachtě |

Na Plachtě bude "řádit" vojenská technika

Nájezd tanků pomáhá Na Plachtě udržet vzácné rostliny a živočichy
Nájezd tanků pomáhá Na Plachtě udržet vzácné rostliny a živočichy | autor: hradeckralove.cz

Na přírodní památku Na Plachtě v tomto týdnu opět po roce vyjede vojenská technika, aby mechanicky narušila půdní povrch. Toto opatření se dělá každý rok. Ač na první pohled vypadá poměrně drasticky v souvislosti s cennými druhy živočichů a rostlin, které se zde ve velkém množství vyskytují, tak právě tento způsob podle ekologů zajišťuje ty nejlepší podmínky pro život chráněných organismů.

Unikátní lokalitu Na Plachtě čeká od čtvrtka 22. října do neděle 25. října nájezd těžké vojenské techniky. Do lokality vyjedou tanky, které zde budou mechanicky narušovat půdu. Tento zásah je nutný pro zajištění podmínek některých vzácným živočichům, kteří zde žijí. Je jimi například ropucha zelená, ropucha krátkonohá, listonoh letní a žábronožka letní. „Mechanické rozrušení drnu umožňuje existenci a rozšiřování některých druhů rostlin – například rosnatky okrouhlolisté a pampelišky bahenní. Pojezd vojenské techniky po degradované části zajistí nejen posílení rostlinných společenstev vřesoviště samotného, ale bude pozitivním faktorem pro psamofilní druhy živočichů. Mimo to dochází k likvidaci nežádoucích náletových dřevin. Tato forma opatření se již v předchozích letech pozitivně projevila na stavu předmětu ochrany,“ uvedl tiskový mluvčí královéhradeckého kraje Michal Friček.

O víkendu se také v lokalitě vytrhávaly pařezy, aby zde tanky projely bez problémů. „Kromě zprůjezdnění pro vojenskou techniku má vytrhávání i mnoho dalších efektů; vytvoří se písčité prohlubně, ve kterých se daří masožravým rostlinám rosnatkám i vzácným druhům pískomilného hmyzu, zejména samotářským včelám, vosám a kutilkám. Další narušení souvislého drnu jistě pomůže i vzácným rostlinám, skrytým v semenné bance, jak se na Plachtě v uplynulých letech již několikrát podařilo. A konec konců ani vlastní pařezy nepřijdou vniveč; jejich hromady se stanou vítanými úkryty pro plazy a další živočichy,“ uvedl městský zastupitel Martin Hanousek.

Bezlesá lokalita Na Plachtě se může pochlubit  výskytem celé řady vzácných druhů živočichů a zvířat vázaných na mokřady, louky a vřesoviště. Pokud by nedocházelo k pravidelnému odstraňování náletových dřevin a mechanickému narušování povrchu půdy pomocí tanků, podlehla by tato lokalita přírodním procesům a postupně by zarostla náletem. Narušování půdního povrchu vojenskou technikou je proto velmi rychlým a účinným opatřením jak tomuto stavu zabránit a tím udržet nebo obnovit biotopy pro zvláště chráněné druhy živočichů a rostlin.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Kvůli oslavě vandalů Na Plachtě utekl divoký hřebec

Celý den trvalo ochráncům přírody odchytit divokého koně Mildu, který uprchl z ohrady v přírodní památce Na Plachtě na okraji Hradce Králové. Přímo tam si totiž neznámí vandalové uspořádali o víkendu party s táborákem a záměrně poškodili elektrický ohradník, aby si zkrátili…
Čtěte více

Petice zastavila stavbu silnice v hradecké přírodní památce Na Plachtě

Město Hradec Králové zastaví přípravy kontroverzní silnice vedoucí okrajem přírodní památky Na Plachtě. Petici proti stavbě zhruba 270 metrů dlouhé spojky podpořilo více než 9 200 lidí, mezi petenty a vedením hradecké radnice se strhla velmi ostrá a nevybíravá debata, uvedl…
Čtěte více

Petice proti silnici v přírodní památce Na Plachtě už má tisíce podpisů

Vedení města Hradec Králové se ve čtvrtek sešlo s petenty vyjadřujícími nesouhlas s plánovanou výstavbou silnice přes přírodní památku Na Plachtě 3. Internetová petice funguje od 25. dubna a nasbírala již necelé čtyři tisíce podpisů.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme