Kvůli oslavě vandalů Na Plachtě utekl divoký hřebec

Odchyt divokého koně (24. 4. 2021)
Odchyt divokého koně (24. 4. 2021) | autor: jarojaromer.cz

Celý den trvalo ochráncům přírody odchytit divokého koně Mildu, který uprchl z ohrady v přírodní památce Na Plachtě na okraji Hradce Králové. Přímo tam si totiž neznámí vandalové uspořádali o víkendu party s táborákem a záměrně poškodili elektrický ohradník, aby si zkrátili cestu na mejdan. 

"Tento víkend jsme byli v šoku z toho, kam až může zajít lidská bezohlednost. V noci z pátku na sobotu si zatím neznámí vandalové uspořádali pijáckou párty s hořícím otevřeným ohněm přímo na pastvině mezi divokými koni z Exmooru. Navíc přímo v srdci přírodní památky a evropsky významné lokality Na Plachtě v Hradci Králové," uvádí ochránci přírody, kteří provozují záchrannou stanici Jaro Jaroměř.

Pachatelé záměrně poškodili elektrický ohradník natolik, že jeden ze zdejších hřebců následně utekl. Divoký kůň Milda se dostal až do sousedního Pardubického okresu. 

"To je situace velmi nebezpečná, nejen pro samotné zvíře, ale i pro lidi. Za normálních okolností se koně chovají mírně, ovšem vystrašené zvíře je nevyzpytatelné, může tedy i ublížit. Navíc hrozí nebezpečí, že kůň vběhne do silnice a způsobí vážnou dopravní nehodu," vysvětlili ochránci. 

Na silnici hrozila vážná nehoda

Kůň utekl několik kilometrů Novohradeckými lesy až do sousedního Pardubického kraje k vesnici Hoděšovice. Později se zase přesunul k restauraci Koliba u hlavního silničního tahu z Hradce Králové na Brno, kde hrozila nehoda s vozidlem.

"Když bychom se k němu dostali jen o pár minut později, nechceme ani domýšlet, jak by to všechno bývalo dopadlo. Naštěstí se nám podařilo Mildu postupně vmanévrovat přes les zpět k Hoděšovicím, kam ho to přirozeně táhlo za stádem domácích koní, ke kterým se měl tendenci připojit. Zde nám s jeho následným odchytem i s využitím naší naháněcí ohrady pomohla celá rodina Jirešových – místní chovatelů koní," popsali náročný ochyt ochránci. 

Byl připraven i veterinář Zoo Dvůr Králové, který byl připraven pomoci s narkotizační puškou. Ta ale nakonec nebyla potřeba a divokého koně se podařilo dostat zpět Na Plachtu.

Lahve, střepy a odpadky

Po nočním mejdanu naznámých vandalů zůstala vedle ohniště také hora poházených odpadků v podobě plechovek, lahví a střepů od piva, vína a dalších alkoholických nápojů. Bylo z toho půldruhého pytle odpadků. Případ vyšetřuje policie. 

V přírodní památce Na Plachtě již několik let s péčí o zdejší unikátní přírodu pomáhají koně. Pocházejí z drsné oblasti Exmooru ve Velké Británii a jsou skvěle přizpůsobení nepříznivým přírodním podmínkám. Jsou schopní spásat suchou luční stařinu, včetně třtiny křovištní, kterou jiní býložravci odmítají, protože ji nejsou schopni efektivně strávit.

Divoký kůň z Exmooru je tedy vhodný pro obnovu druhově bohatých pastvin, díky jejich vlivu se degradované plochy mění na květnaté. V přírodní památce na Plachtě mají divocí koně mnoho obdivovatelů. Lidé se jimi chodí kochat, pozorují a fotografují si je. Pastviny se zvířaty jsou každodenně nejméně jednou kontrolovány sítí zejména dobrovolných strážců divokých koní. 

Odchyt divokého koně (24. 4. 2021) Odchyt divokého koně (24. 4. 2021)
autor: jarojaromer.cz
Odchyt divokého koně (24. 4. 2021) Odchyt divokého koně (24. 4. 2021)
autor: jarojaromer.cz
Odpadky po nočním mejdanu Na Plachtě (24. 4. 2021) Odpadky po nočním mejdanu Na Plachtě (24. 4. 2021)
autor: jarojaromer.cz
Odpadky po nočním mejdanu Na Plachtě (24. 4. 2021) Odpadky po nočním mejdanu Na Plachtě (24. 4. 2021)
autor: jarojaromer.cz

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Muž svěřil klíče od bytu řemeslníkům a nestačil se divit, jaké má nocležníky

Obyvatelé jednoho z hradeckých domů zavolali městskou policii na ženu, která je obtěžovala na chodbě, kde dokonce vykonala potřebu. Tvrdila, že si v domě pronajímá byt, ale neměla klíče ani žádné doklady. 
Čtěte více

Hradecká seniorka historce o nehodě syna neuvěřila, jiným podvodníci sebrali statisíce

Když třiadevadesátileté ženě z Hradce Králové zazvonila před Štědrým dnem telefonní pevná linka, vyprávěl jí neznámý muž smyšlenou historku o nehodě jejího syna a chtěl zaplatit 300 tisíc. Seniorka naštěstí neuvěřila. Tak obezřetný ale nebyl muž z Hradecka, který přišel o …
Čtěte více

V Malšovicích se potulovaly krávy, splašenou musela zastřelit zásahová jednotka

Celé středeční odpoledne zaměstnávalo hradecké policisty a hasiče stádo krav, které v Hradci Králové utekly během překládání kamionu nedaleko Všesportovního stadionu. Hasiči varovali obyvatele i školy v okolí, zvířata mohla být nebezpečná. Čtyři krávy se po dlouhých šesti…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme