Štítky: | psi | městský útulek |

Městský útulek stále nemá provozovatele, město zrušilo výběrové řízení.

Útulek stále nemá svého provozovatele.
Útulek stále nemá svého provozovatele. | autor: FB Městký útulek HK

Už necelý rok řeší Hradec Králové budoucnost městského útulku. Otazníky nad jeho fungováním vyvolala obvinění o týrání zvířat z konce minulého roku. Před měsícem město vybralo nového provozovatele, teď ale chce rada výběrové řízení zrušit. Neúspěšný uchazeč Útulek Hradec Králové personálně propojený se záchranou stanicí pro poraněná zvířata Jaro Jaroměř se totiž odvolal. Vadili mu nejasnosti v zadání soutěže.Informaci přináší Hradecký deník.

Policisté se údajným týráním zvířat v hradeckém útulku zabývali, ale usoudili, že se jednalo o přestupek. „Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat. Z naší strany byla věc na základě šetření a výsledků odborných posudků částečně odložena, jelikož jsme neshledali, že by se jednalo o trestný čin. Příslušnému správnímu orgánu jsme však předali věc k dořešení pro podezření z přestupkového jednání,“ řekla Deníku mluvčí policie Lucie Konečná. Přestupkový odbor magistrátu se následně obrátil na okresní státní zastupitelství, aby věc posoudil.

V útulku se prý zacházelo špatně s lidmi i zvířaty

Kauza začala koncem minulého roku. Kritika na fungování útulku přišla od lidí zvenčí, ale i od jeho zaměstnance Josefa Tobolky. Kritici se sdružili pod spolkem Kočky v Hradci a sepsali petici za lepší fungování útulku a v listopadu pak podali trestní oznámení na jeho vedení. Útulku vytýkali arogantní jednání s lidmi, ale hlavně týrání zvířat. Třeba neodůvodněné a brutální usmrcování koček.

Útulek spravují Technické služby Hradec Králové. Městská společnost obvinění na začátku zimy odmítla s tím, že útulek opakovaně kontrolovala veterinární správa. Vedoucí útulku Andrea Horáková a její zástupce Martin Kulhánek jsou od konce roku v pracovní neschopnosti. Oba obvinění odmítli jako štvanici, šikanu a pokus o likvidaci ze strany bývalých ošetřovatelů.

Vedení města letos v březnu vypsalo výběrové řízení na nového provozovatele. Do něj se přihlásili jen dva zájemci. Jenže jeden z nich udělal v nabídce formální chybu a město ho muselo vyřadit. O kvalifikaci druhého pak měla část radních pochybnosti. Přesto rada před měsícem poměrem šest ku čtyřem vybrala spolek Psí senioři v nouzi z Nymburska.

Teď ale chce výběr vedení města zrušit. Neúspěšný uchazeč Útulek Hradec Králové personálně propojený se záchranou stanicí pro poraněná zvířata Jaro Jaroměř se totiž odvolal. Vadili mu nejasnosti v zadání soutěže. „Neúspěšný uchazeč podal námitky, a to proti svému vyloučení a proti výběru vítězného uchazeče. Mimo jiné poukázal na posuzování kvalifikačního požadavku na prokázání zkušenosti s vedením lidí,“ vysvětlila obrat mluvčí magistrátu Kateřina Rohlíčková.

Teď běží lhůta pro podání námitek. „Pokud námitky nebudou podány, tak zakázka bude zrušena a potom se budeme bavit o tom, jakým způsobem postupovat v této věci dál,“ nastínil další postup náměstek primátorky Adam Záruba, který má hradecký útulek na starosti. Ten by preferoval opětovné vypsání výběrového řízení na nového provozovatele útulku s preciznějšími podmínkami. „Byla to víceméně premiéra a zkrátka se tam nedají vychytat všechny možné situace a všechny možné eventuality,“ komentoval krach prvního tendru Adam Záruba.

O zrušení výběru už tentokrát rozhodli radní jednohlasně. „Řešení je v tuhle chvíli otevřené a je tam řada možností, jak dál postupovat. V tuhle chvíli ani není důležité, co kdo z nás preferuje, ale je potřeba, abychom našli shodu ve vedení a řekli si, jakým směrem chceme jít,“ dodala primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová s tím, že problém, který se táhne tři čtvrtě roku, chce město vyřešit v co nejkratší době.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradecký útulek povedou od února městské lesy. Chystají mnoho novinek

Útulek pro opuštěná zvířata v Hradci od prvního února převezme městem vlastněná společnost Městské lesy Hradec Králové. Městské lesy hodlají vytvořit útulku novou image a jeho prostory otevřít také veřejnosti. Do budoucna je zde v plánu i canisterapie či výcvik psů pro veřejnost…
Čtěte více

Útulek pro opuštěná zvířata bude mít od února nového provozovatele. Jaké novinky tam městské lesy chystají?

S posledním lednovým dnech končí hradecké technické služby s provozováním městského útulku pro opuštěná zvířata v Malšovicích. Ten bude mít od února nového provozovatele, spravovat ho bude společnost Městské lesy Hradec Králové a.s. Ta chce útulek otevřít veřejnosti a chce také…
Čtěte více

Hradecký útulek budou provozovat Městské lesy. Plánují změny

Hradeckého útulku pro opuštěná zvířata se ujme společnost Městské lesy vlastněná městem Hradec Králové. Rozhodli o tom na svém posledním jednání radní města. Městské lesy plánují vytvořit útulku novou image či jeho prostory otevřít veřejnosti. S provozem zařízení by mohl nový…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme