Štítky: | Moravské předměstí |

Lesopark na Moravském Předměstí se změní. Vyroste tam mimo jiné i přírodní amfiteátr

Lesopark na Moravském Předměstí by se měl změnit.
Lesopark na Moravském Předměstí by se měl změnit. | autor: MMHK

Hradecký lesopark na Moravském Předměstí by se v budoucnu mohl dočkat výrazné přeměny. Město si nechává vypracovat návrh pěstebních opatření v této lokalitě, která by měla zajistit nejen péči o stávající dřeviny a zeleň, ale také zohlednit přípravu nových prvků, které by v lesoparku mohly vzniknout. Pokud se městu podaří vykoupit všechny potřebné pozemky v tomto území, mohly by zde v rámci revitalizace vzniknout nové cesty, dětská hřiště, sportovní zázemí, přírodní vyhlídka i přírodní amfiteátr.

Přípravě celého projektu předchází studie, kterou má město zpracovanou od roku 2008. Bohužel se tenkrát městu nepodařilo vykoupit všechny potřebné pozemky, tak to nyní zkusí znovu. „Oblast lesoparku je z pohledu biodiverzity velmi cennou lokalitou v našem městě. Je třeba ji chránit a udržovat, což se v posledních letech nedělo. Většina dřevin a porostů v tomto území je v zanedbaném stavu, jsou zde také nepříjemná temná zákoutí, která nepůsobí příliš přívětivě,“ popisuje náměstek primátorky pro oblast životního prostředí Adam Záruba. S ohledem na to si město nechává zpracovat návrh pěstebních opatření, která by měla kvalitu porostů v krajině zlepšit a dále chránit a udržovat. Zpracování takového návrhu na svém zasedání v minulém týdnu schválili radní města. Tvořit jej bude sdružení Sendler – Radilová / Ateliér krajinářské architektury za téměř 400 tisíc korun včetně DPH. Dokument by město mělo mít k dispozici zhruba za rok.

„Návrh nám kromě série opatření poskytne i bližší informace o ceně revitalizace území. Bohužel zhruba polovina pozemků v této lokalitě není v majetku města, proto bude zpracováno několik variant. Tou první je finanční odhad za pěstební opatření v celé lokalitě, tou druhou jsou pěstební opatření pouze na pozemcích v majetku města,“ vysvětluje náměstek Záruba. Cílem města ale není jen provedení série pěstebních opatření, ale revitalizace celého území, které by se mělo přeměnit na rekreační zónu. „Chceme zachovat ráz krajiny a vyzdvihnout povahu území tím, že podpoříme vznik nové rekreační lokality pro obyvatele Moravského Předměstí. Navazujeme na zpracovanou studii, která počítá s rozdělením území do několika zón. Nacházet by se zde mohly nové upravené cesty, herní prvky, zázemí a hřiště pro venkovní sporty, přírodní vyhlídka s altánem i přírodní amfiteátr. Rozhodně ale garantujeme občanům, že na území lesoparku nehrozí žádná zástavba. I v novém územním plánu je tato lokalita vyhrazena pro zeleň,“ doplňuje náměstek Záruba.

V nejbližších měsících město osloví vlastníky dotčených pozemků a zahájí s nimi jednání. Cílem je, aby se pěstební opatření podařilo uskutečnit na co nejširším území lesoparku. „Vlastníci budou seznámeni s připravovaným projektem a budou moci samozřejmě uplatňovat své připomínky a podněty k rozpracovanému dílu. Do tohoto procesu bychom také rádi zapojili i komisi místní samosprávy,“ dodává náměstek Záruba.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Central park na Moravském Předměstí bude k oddechu veřejnosti sloužit i v budoucnosti

Město podpoří projekt Central parku na Moravském Předměstí. Jedná se o území severně od Husovy ulice a ulice Zámeček na Novém Hradci Králové, jehož součástí je zelený klín mezi Třebší a Moravským Předměstím. Právě tato rozsáhlá lokalita by v budoucnu měla sloužit veřejnosti k…
Čtěte více

Město chce obnovit veřejné prostory na Moravském Předměstí

V létě loňského roku dokončilo město projekt na úpravu veřejných prostranství v sídlišti Moravského Předměstí v Hradci Králové, kde bylo předběžně vytipováno šest lokalit, které v budoucnu čeká kompletní úprava a přeměna. Jako první by měly začít práce v lokalitě ohraničené…
Čtěte více

Hradecký magistrát chce měnit sídliště. Začne na Moravském Předměstí

Mezi projekty, které by mohly výrazně změnit vzhled města, se nově zařadí i revitalizace hradeckých sídlišť. Začít by se mělo na Moravském Předměstí, kde bude vytipováno několik lokalit vyžadující regeneraci. V minulém týdnu rada města schválila vypsání výběrového řízení na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme