Štítky: | Ohňostroj Hradec Králové |

Kvůli ohňostroji bude parkování zdarma i posílené autobusové linky

| autor: Hradeck

Poslední den tohoto roku a první den roku 2017 bude v Hradci živo. Zatímco 31. prosince v noci se očekávají spontánní oslavy příchodu roku 2017, 1. ledna už půjde o tradiční oslavy pořádané radnicí. Akce První den spolu se u Hradečáků těší velké oblibě, vrcholem je závěrečný ohňostroj. Ten se při minulých oslavách moc nepovedl, trval jen asi 90 vteřin. Možná právě proto bychom se mohli těšit letos. Radnice se určitě bude chtít polepšit a už dopředu avizuje, že bude trvat více než devět minut.

Součástí Prvního dne spolu je i čočková polévka nebo horký punč zdarma.

První den spolu - program:

V neděli 1. ledna 2017 v 16 hodin začne akce promítáním Kinožurnálu Hradec Králové 2016. Projekce na velkoplošnou obrazovku se odehraje na Velkém náměstí, kde bude současně podávána čočková polévka a pro zahřátí teplý punč a čaj. Filmová produkce bude probíhat nonstop a návštěvníci na ni tudíž mohou přicházet průběžně. Vyvrcholením celého programového konceptu oslav prvního dne roku 2017 bude v 18 hodin ohňostroj. Letošní ohňostrojná kompozice je na téma Ohnivá fantazie. Je na divákovi, aby popustil uzdu své fantazii, odpoutal se od reality a nechal se inspirovat úžasnou hudbou z díla Thomase Bergersena ve spojení s pyrotechnickými efekty na dominantní scenérii města Hradec Králové. Celá kompozice trvá 9,15 minut a bude použito celkem 200 ks kulových bomb kalibru 75mm a 100mm, dále v kompaktních bateriích, římských svících a modulech bude zhruba 2000 ran.

Parkování zdarma a posílené autobusy

Parkování bude možné po celý novoroční den v místech s parkovacími automaty (Gayerova kasárna, zimní stadion, Orlické a Eliščino nábřeží) zdarma, dopravní podnik navíc kvůli akci posílí městskou dopravu. Na Nový rok ráno se MHD rozjede na linkách č. 1, 3, 7, 9, 14 a 24 v 6 hodin a na ostatních linkách v 8 hodin. Jinak bude MHD první lednový den jezdit v režimu neděle a svátků, před konáním ohňostroje budou posíleny linky MHD č. 7 a 18. V době od 17 do 18 hodin bude jezdit linka č. 7 v intervalu cca 15 minut a linka č. 18 v intervalu cca 10 minut (pouze po městě). Po skončení ohňostroje budou jezdit cca do 19 hodin mimořádné posilové spoje, konkrétně linka č. 7 ze zastávky MUZEUM do Malšovic a linka č. 18 ze zastávek MAGISTRÁT MĚSTA a ADALBERTINUM do Podzámčí.

Na Velkém náměstí dojde mezi 17. a 19. hodinou k omezení dopravy, od 17.55 bude uzavřena Soukenická ulice a po dobu ohňostroje se počítá s vypnutím osvětlení schodiště Bono publico, k čemuž dojde už několik minut před ohňostrojem. Osvětlení bude opět v této části zapnuto po ohňostroji. V krytém neosvětleném schodišti je větší riziko úrazu a vstup na něj bude na vlastní nebezpečí. Lidé však mohou využít pro vstup na Velké náměstí prostornější Gočárovo schodiště od Žižkových kasáren, které je po této stránce bezpečnější, neboť bude osvětlené nepřetržitě.

Strážníků bude dost ve službě i první lednový den odpoledne a navečer. Ve spolupráci s hasiči, záchrannou službou a policisty budou například dohlížet na parkování v okolí historického centra, kde by nevhodně parkující auta mohla znemožnit průjezd třeba hasičům, lékařům či vozidlům MHD. „Apelujeme na všechny řidiče, aby svými zaparkovanými vozidly nepůsobili potíže projíždějícím vozům hasičů, záchranky či policie a aby dodržovali pravidla silničního provozu tak, abychom se v první den roku 2017 vyhnuli nepříjemným situacím. Hlídky městských strážníků, které budou ve službě, rády poradí všem zásobovacím vozidlům a dopravní obsluze, jak a kdy se centrem města mohou kam dostat,“ uzavírá Miroslav Hloušek.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na silvestrovské oslavy, koncerty, výstavy i bruslení

Přelom roku přinese do Hradce Králové silvestrovské i novoroční oslavy. Letos poprvé bez velkolepého ohňostroje, Velké náměstí místo něj zažije v pondělí videomapping a laserovou show. Silvestr můžete oslavit s hradeckou filharmonií, nebo třeba v hotelu U Královny Elišky na…
Čtěte více

Ohňostroj nebude. První den nového roku přivítají Hradečané jinak než v loňském roce

První den spolu, akce, která se v Hradci vždy koná na Nový rok. Tentokrát to bude trochu jinak. V odpoledních hodinách se Hradečané sejdou na Velkém náměstí, aby si společně užili koncert, vychutnali čaj nebo punč a čočkovou polévku, kterou zde podává vedení města. Tohle zůstává…
Čtěte více

První den spolu bude jinak. Ohňostroj vystřídá videomapping

Oslavy Nového roku 2024 by se v Hradci měly nést v jiném stylu, než jak tomu bylo v předešlých letech. Místo ohňostroje chystá město velkolepý videomapping promítaný na budovu radnice čp. 1 na Velkém náměstí. Tematicky se bude týkat krás a života v Hradci Králové. Záměr…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme