Štítky: | Magistrát | jídelna |

Jídelnu pro důchodce město provozovat nechce, předá ji do soukromých rukou

Jídlelnu pro důchodce by měl převzít soukromník.
Jídlelnu pro důchodce by měl převzít soukromník. | autor: MMHK

Jídelnu pro důchodce v Hradci Králové provozovat soukromník. Alespoň takový plán má vedení města. Počet vydávaných obědů v královéhradecké jídelně důchodců totiž dlouhodobě klesá. Ke snižování zájmu ze strany seniorů přispívá především rozšiřující se nabídka možností stravování v soukromých zařízeních či ve školách na celém území města. Ekonomicky je jídelna seniorů pro město nevýhodná, zastupitelé proto rozhodli, že ji město přestane zřizovat a převezme ji soukromý provozovatel učený na základě výběrového řízení.

Provoz jídelny důchodců byl spuštěný v roce 2005, od té doby však počet odebraných obědů klesl na jednu třetinu. „Nechceme se prostoru zbavit, ale chceme najít řešení. Situaci by mohl vyřešit soukromý provozovatel, kterého město plánuje vybrat na základě připravovaného výběrového řízení. Vypsané by mohlo být do konce června, přičemž předpokládáme, že spolu se všemi právními záležitostmi bude vyhodnoceno do půl roku. Do té doby zůstane jídelna seniorů v provozu. Budoucí ceny vydávaných obědů od soukromého investora by ovšem mohly být obdobné jako doposud,“ sdělil náměstek primátora Martin Hanousek. Cena jednoho oběda je zatím 70 korun, jeho skutečná cena se ale už v roce 2018 navýšila na 96 korun. V budoucnu by cena ještě mohla stoupat, a to především kvůli snižujícímu se zájmu ze strany strávníků.

Odběry jídel za poslední dobu ukončilo také Centrum sociální pomoci a služeb. S klesajícím zájmem by se podle odhadů cena jednoho oběda, v případě setrvání jídelny ve vlastnictví města, mohla v příštím roce vyšplhat až na 118 korun. „Myslím si, že soukromý provozovatel má více možností vést jídelnu efektivněji, přičemž úspora pro město bude činit milion až jeden a půl milionu korun,“ dodal Hanousek.

V jídelně nyní pracují čtyři zaměstnankyně, všechny již byly informovány o možnostech pracovního uplatnění v rámci školních jídelen. „Navštívil jsem jídelnu, její zaměstnance i klienty, kterým chceme dát jasné vize do budoucna. Jídelna by měla podle dosavadních plánů skončit k poslednímu říjnu tohoto roku. Dvěma zaměstnankyním již byla nabídnuta jiná práce ve stejném oboru,“ doplnil Hanousek. Peníze, které se už nebudou investovat do zařízení, chystá město vložit do sociálních služeb pro seniory, například do pečovatelských služeb.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
8.7.2019 11:16
Best (neregistrovaný)
Hanousek
Pan Hanousek mlzi a neodpovida na pravdivy email ktery byl jemu zaslan pred par mesici.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme