Štítky: | Filharmonie | Koncert | varhany |

Hradeckou filharmonií se poprvé rozezněly nové varhany za 15 milionů

Nové varhany mají celkem 54 znějících rejstříků a 3 481 píšťal.
Nové varhany mají celkem 54 znějících rejstříků a 3 481 píšťal. | autor: varhanyfhk.cz

Včera se v sále hradecké filharmonie konal první neoficiální varhanní koncert. Variace na české vánoční koledy zahrál Václav Uhlíř, diecézní organolog a zároveň autor návrhu dispozice nových mistrovských varhan, které byly při této příležitosti slavnostně předány městu Hradec Králové. Poslechla si ho i světoznámá operní pěvkyně Soňa Červená, patronka Nadačního fondu Varhany pro Filharmonii Hradec Králové a propagátorka projektu. První varhanní koncert pro veřejnost je plánovaný na březen příštího roku.

„Nesmírně si vážím toho, že jsem se stala tváří celého úsilí o nové varhany, vnitřně jsem to cítila jako poctu mému pradědečkovi, hradeckému rodákovi a výrobci hudebních nástrojů Václavu Františku Červenému. Varhany jsou věčný nástroj, moc městu blahopřeji k tomuto dni,“ řekla Soňa Červená.

„Právě role paní Soni Červené byla v celém úsilí o dostavbu varhan v Hradci Králové z mého pohledu naprosto zásadní. Byla nejen významnou dárkyní nadačního fondu, ale především jakýmsi motorem celého týmu, kterému neustále dodávala energii a naději, že se naše město dočká takovéhoto nádherného nástroje,“ řekla Anna Maclová, náměstkyně primátora odpovědná za oblast kultury ve městě.

Pro hradeckou filharmonii to v podstatě znamená zakončení rekonstrukce její budovy z roku 2005. „Projekt přestavby od začátku počítal s tím, že v sále budou varhany a že do našeho programu zařadíme i samostatné varhanní recitály nebo koncerty, kde jsou varhany jedním z doprovodných nástrojů. Po dlouhých dvanácti letech se to nakonec podařilo a všichni se moc těšíme na první koncert pro veřejnost,“ řekl ředitel Filharmonie Hradec Králové Václav Derner.

Nyní bude následovat náročný proces intonačního a akustického ladění varhan s ohledem na prostory sálu, první varhanní koncert je plánovaný na březen.

Varhany stály téměř 15 milionů korun

Celkové náklady na výrobu a instalaci varhan se vyšplhaly na zhruba 14,5 milionu korun. Největším dárcem je Nadační fond Varhany pro Filharmonii Hradec Králové, kterému se podařilo nashromáždit více než pět milionů korun. Dalších 4,1 milionu korun je z rozpočtu města Hradec Králové. Dotaci ve výši čtyř milionů korun poskytlo také ministerstvo kultury, jeden a půl milionem korun přispěl Královéhradecký kraj.

Dispozici nástroje navrhl diecézní organolog Václav Uhlíř: „Podobu nových varhan vždy ovlivňuje akustika a možnosti sálu. Nástroj má dělenou varhanní skříň, která je umístěna po obou stranách jevištních portálů.“ V sále filharmonie tak bude možné pořádat i samostatné varhanní recitály, které jsou velmi žádané. Nyní je v Hradci Králové možné takovéto koncerty pořádat pouze v chrámových prostorách. „Tyto nové hradecké varhany mají 54 rejstříků a 3 481 píšťal, z nichž největší měří 5,6 metru, nejmenší pak pouhé dva centimetry,“ dodává Uhlíř.

Velká část nástroje vznikla ve varhanářské dílně Roberta Ponči: „Varhany jsme nejdříve vyrobili u nás v Krnově, začali jsme v prosinci loňského roku. Jedná se o nástroj, který svým pojetím oddělených varhanních skříní není zcela běžný, rozhodně bude patřit mezi naše významné realizace.“ Samotná instalace varhan v sále hradecké filharmonie probíhala od letošního července (více čtěte zde).

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více

ZVEME: Ochutnejte masopustní dobroty, poslechněte si Hůlku, Vydru či Donutila

První únorový víkend slibuje zabijačkové hody, masopustní veselici slibuje hradecký Hostinec Malý růžek i Park Na Větvi. Městské lázně opět odměňují školáky s dobrým vysvědčením, do hradeckého aquacentra mají vstup zdarma. Do Hradce Králové zavítají hned tři…
Čtěte více

ZVEME: O víkendu se bude v Hradci tančit - streetdance, na plese i v maskách

Společným leitmotivem nadcházejícího víkendu bude v Hradci Králové především tanec. Tančit se bude na Královéhradeckém městském plese v Aldisu, tančit budou crews na soutěži streetdance, tančit se bude i v Náplavce, a to v maskách. Novoroční koncert budou mít Boni Pueri, do…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme