Sbírku pro hradecké varhany podpoří pěvkyně Soňa Červená

Operní pěvkyně a herečka Soňa Červená se stane tváří kampaně, která podpoří sbírku na nové varhany do Filharmonie Hradec Králové.

Nadační fond "Varhany pro Filharmonii Hradec Králové" připravuje kampaň, která by měla podpořit sbírku na dostavění a umístění “královského” nástroje do rekonstruovaného koncertního sálu hradecké Filharmonie. “V současné době je odsouhlasena tříletá kampaň, kterou by město mělo podpořit částkami po 150 tisících Kč,” uvedl náměstek primátora pro oblast kultury, sportu a cestovního ruchu Josef Krofta. Tváří kampaně by se měla stát Soňa Červená, která nadační fond podpoří koncerty v Praze a po celé České republice. Operní pěvkyně je jedním z čestných členů nadačního fondu a má podle svých slov k Hradci Králové hluboký a zcela osobní vztah. Cílem tříleté kampaně by kromě organizování nadačních akcí měla být i celková propagace fondu, či zřízení brány DMS pro odesílání finančních darů prostřednictvím mobilních telefonů.
I přes chystanou kampaň stále není jisté, jestli bude chtít královéhradecká hudební veřejnost znovu investovat peníze do nové sbírky. Varhany ve Filharmonii tak stále zůstávají velkým snem a jejich osud je zatím nejasný.
Výrobu varhan do sálu Filharmonie provází od samého počátku problémy. Původní veřejná sbírka, kterou podpořilo i město Hradec Králové šesti miliony korun, byla zpronevěřena. Dostavbu nástroje převzala po varhanářovi Vladimíru Grygarovi krnovská firma Rieger-Kloss, na dokončení ale chybí peníze. Aktuální pořizovací cena varhan je přibližně 18 milionů Kč. Město plánuje přispět do nadačního fondu i částí výtěžku z prodeje varhan z Městské hudební síně do kostela v Neratově. Podle vyjádření náměstka Krofty se nyní čeká na rozhodnutí Královéhradeckého kraje, zda bude prodej financovat.

Čtěte také: Na varhany stále nejsou peníze

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
21.8.2011 21:55
xicht53  (Pokročilý)
Mohl by mi někdo vysvětlit, abych to ale pochopil, proč, když už se musely demontovat varhany z Městské hudební síně, proč se nedaly použít do Filharmonie?
Dávat peníze z dalších sbírek městu, které si je neumí pohlídat, to snad je vtip. Kolik už město vysoudilo na tom varhanáři?
A kdo vůbec vymyslel, že se instalují varhany města do objektu, který městu nepatří? Důvody, proč církevní hodnostáři přátele varhaních koncertů z MHS vyhnaly, musí být jistě bohulibé, ovšem mne tím církev opět hodně zklamala.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme