Tři miliony na výrobu varhan se ztratily

Tři miliony korun, určených na pořízení nových varhan pro potřeby hradecké filharmonie, postrádá v těchto dnech vedení magistrátu v Hradci Králové. Nesrovnalosti ve financování odhalila nedávná kontrola z radnice. Při ní bylo zjištěno, že zmizely tři miliony korun, neboť na účtech nejsou a vloženým prostředkům neodpovídá ani stav rozpracování nástroje. Uvedl to náměstek primátora Martin Soukup.
Náklady na pořízení nových varhan jsou odhadovány na osmnáct milionů korun. Financování výstavby hudebního nástroje zajišťuje Nadační fond kulturního dědictví českých a moravských varhan. Tomu hradecká radnice před časem poskytla na výrobu nástroje šest milionů korun. Po nedávné kontrole se ukázalo, že tři miliony na účtu fondu chybí. „Zároveň se zjistilo, že ve fondu působí i manželka Jaroslava Grygara z Prostějova, který je zhotovitelem varhan,“ sdělil Soukup. Radnice podala trestní oznámení na neznámého pachatele a podepsala s fondem dokumenty na ochranu svých investic. Nadační fond se zavázal vrátit městu v několika splátkách vloženou částku do ledna 2008. „Varhanář Grygar slíbil, že nástroj postaví do srpna příštího roku,“ řekl Soukup. Unikátní varhany měly podle původního projektu zaznít v hradecké filharmonii letos na jaře . Soukup dále uvedl, že kdyby město výrobu varhan financovalo jako vlastní investici, nemuselo k tomu dojít.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
11.9.2007 22:06
Pája (neregistrovaný)
prachy
Já se vůbec ničemu nedivím.
20.9.2007 22:40
Ira (neregistrovaný)
Zase Soukup.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme