Štítky: | pošta |

Hradec má přijít o polovinu pošt, podle návrhu by se jich mělo sedm zavřít

Polovina pošt se v Hradci zavře.
Polovina pošt se v Hradci zavře. | autor: čp

Návrh vládního nařízení, které zrušení vybraných poboček umožní, bude vláda schvalovat zřejmě příští týden. V Hradci Králové se jedná o pobočky v ulici Jilemnického v Plotištích, ve Štefánikově ulici na Moravském Předměstí, v ulici K Sokolovně ve Věkoších, v ulici Milady Horákové v Třebši, v ulici Fráni Šrámka na Pražském Předměstí, v Pardubické ulici v Kuklenách a na třídě Edvarda Beneše na Novém Hradci. S informací přichází Hradecký deník.

Jedná se především o pošty na sídlištích. V Hradci je celkem 14 poboček, zavře se jich tedy polovina. Například na Moravském Předměstí dojde ke zrušení všech tří pošt, nejbližší pošta pak bude v Malšovicích nebo na Novém Hradci a je otázkou, jak to tam budou zvládat.

Pošty, které budou v Hradci fungovat dál i po reorganizaci jsou HK 1 Československé armády v centru města, HK 2 Zamenhofova (hlavní pošta u hlavního nádraží), HK 3 Pospíšilova na Slezském Předměstí, HK 8 Lesní na Novém Hradci, HK 9 Mrštíkova v Malšovicích, HK 15 Dvorská ve Svobodných Dvorech a HK 22 Poštovní v Březhradu.

Hradecká primátorka Pavlína Springerová k tomu říká: "Celou tuto situaci považuji za absurdní z několika důvodů. Když pomineme, že jsme se většinu informací doposud dozvídali pouze z médií a oficiální zprávu jsme dostali až dnes dopoledne, je tristní, že celá skutečnost byla jen jednostranným oznámením společnosti. Nikdo ze zástupců České pošty s městem, které mohlo nabídnout znalost místního prostředí, tento krok nekonzultoval. Způsob transformace pobočkové sítě vnímáme jako nesystémový. V našem městě Česká pošta plánuje zrušit sedm poboček, což je polovina všech hradeckých pošt. Na Moravském Předměstí, největším sídlišti v kraji, jsou to dokonce všechny tři pobočky. Dále místo toho, aby například na některých pobočkách došlo k rozšíření otevírací doby nebo zřízení velké lokální pobočky na strategických místech, dojde jednoduše k uzavření poloviny poboček ve městě. Z těchto důvodů plánujeme vyzvat zástupce České pošty, aby své rozhodnutí ještě pozměnili. Tento jednostranný krok, postup, jakým byl aplikován a především komunikován, shledáváme jako likvidační s negativním dopadem na širokou veřejnost.“

Zájem o poštovní služby dlouhodobě klesá. Za posledních pět let na pobočkách o 40 procent. A to vlivem digitalizace, díky které lze zařídit řadu služeb nikoli osobní návštěvou pošty, ale v on-line prostředí. Český telekomunikační úřad proto na to zareagoval a upravil parametry rozložení poboček ve svých normách. Nově tak každá obec s počtem obyvatel nad 2500 nemusí mít poštu v docházkové vzdálenosti do dvou kilometrů, ale nově do tří. V pobočkové praxi České pošty to znamená, že z nynějších 3 200 pošt bude po změně legislativy 300 nepovinných a ty Česká pošta z ekonomických důvodů zruší bez náhrady.

„Lidsky z rušení poboček nadšený nejsem. Mrzí mě, že jsme k tomuto kroku byli vývojem na trhu poštovních služeb a ekonomickou realitou dohnáni. Legislativa se změnila a my si nemůžeme dovolit luxus provozovat pošty, které nemusíme. Proto k 1. červenci uzavíráme 300 poboček, které už nejsou podle platné legislativy potřeba. Není to o emocích, je to o finanční realitě České pošty, se kterou se musíme vypořádat. Pokud bychom nedělali potřebná opatření, postupem času by pobočky nebyly už žádné, protože by nebyla Česká pošta,“ říká Miroslav Štěpán, pověřený zástupce generálního ředitele České pošty.

Česká pošta neuzavírá pobočky v obcích, kde sídlí pouze jedna pošta. Zároveň se redukce pobočkové sítě netýká pošt Partner, kterých je po celé České republice aktuálně 819. Pobočky, které budou nově spádové pro klienty, jejichž pošta byla zrušena, zajistí dostatečnou kapacitu pro jejich obsluhu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Na Novém Hradci pošta zůstane, město pro ni hledá nové prostory

Osud pošty na Novém Hradci Králové zůstává nejasný. Pobočka se má proměnit na menší poštu Partner, ale město pro ni hledá vhodné prostory. Zatím se ale její fungování nezmění. Česká pošta původně chtěla zrušit v Hradci Králové polovinu ze 14 poboček. Nakonec vedení města po…
Čtěte více

Pošta na Benešovce zůstane zachovaná, budou ale jiné přesuny oproti plánům

Pobočka České pošty na Benešově třídě v Hradci Králové nakonec nebude zrušena. Vyplynulo to ze čtvrtečního jednání primátorky města Pavlíny Springerové se zástupci České pošty. Současně také dojde k přesunutí pobočky pošty na Novém Hradci Králové do městských prostor. Chystá se…
Čtěte více

Zatímco rušení poštovních poboček se Hradce dotkne, o pracoviště finančních úřadů město nepřijde

Po redukci sítě poboček pošt přichází další zpráva týkající se rušení. Finanční správa zruší 77 územních pracovišť finančních úřadů, z toho 9 v královéhradeckém kraji. V Hradci Králové se nebude rušit ani jedna, o pracoviště přijdou města v okolí. Rušení se má týkat územních…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme