Galerie moderního umění na Velkém náměstí se lidem otevře v červnu

Hradecká Galerie moderního umění by se měla veřejnosti otevřít letos v červnu. Po stavební části, která byla zkolaudována loni v listopadu, ji v současné době čeká instalace vnitřního vybavení. Galerie dostane nové depozitáře, nábytek, osvětlení ve výstavních sálech nebo informační a orientační systém.

 

„Po stavební stránce je galerie hotová. Nechceme ovšem veřejnosti otevírat prázdné výstavní prostory, proto chceme s otevřením počkat na červen, kdy by mělo být nainstalováno vybavení včetně obrazů,“ říká krajský radní Josef Dvořák, který je odpovědný za oblast investic. Před otevřením galerie ještě restaurátoři ošetří původní vestavěný nábytek a další dochované uměleckořemeslné prvky, a také papírové tapety, které byly objeveny v průběhu stavebních prací.

Náklady již zkolaudované stavební části činily 97 milionů korun, vnitřní vybavení přijde na dalších asi 23 milionů korun. Na projekt kraj získal evropskou dotaci 53 milionů korun.

„Vznikne také nový přednáškový sál, výtvarný ateliér pro doprovodné programy, studovna, galerijní prodejna a šatna. Do nových prostor zrekonstruované galerie se nově přestěhuje i Galerie Vladimíra Preclíka, která je v současné době umístěna v prostorách krajského úřadu. Tam bude přístupná do začátku dubna, pak bude přestěhována,“ popisuje jednu z největších loňských krajských investic radní Dvořák.

Galerie má zhruba 5500 uměleckých děl a souborů, které jsou nyní v náhradních prostorech. Část děl galerie zapůjčila na výstavy do jiných měst. Ve dvou patrech opravené budovy bude stálá expozice moderního umění, v dalších budou prostory pro krátkodobé výstavy. Po rekonstrukci vznikne také grafický kabinet a galerie chystá i interaktivní program na monitorech.

Do opraveného objektu se také přestěhuje Galerie Vladimíra Preclíka, která je od roku 2008 v sídle hejtmanství. Dílo významného českého sochaře, malíře a řezbáře by mělo v galerii získat důstojnější místo k prezentaci.

Vedení galerie připravuje i programy pro děti.

Galerie sídlí v budově bývalého Záložního ústavu na Velkém náměstí, který byl postaven v letech 1911 až 1912 podle návrhu architekta Osvalda Polívky. Vstupní průčelí zdobí bronzové plastiky Ladislava Šalouna. Za dobu své existence objekt neprodělal žádnou komplexní opravou.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vstup zdarma první středu v měsíci láká na kulturu více návštěvníků

Už dva měsíce můžou zájemci každou první středu v měsíci využít vstup zdarma do krajských kulturních institucí. Navštívit je možné například muzea nebo galerie. V Hradci se jedná o tři instituce. Některá místa proto registrují zvýšený zájem o prohlídky. Je mezi nimi například…
Čtěte více

Muzeum a galerie moderního umění usilují o významnou cenu

Muzeum východních Čech a Galerie moderního umění v Hradci Králové usilují o významnou cenu Gloria musaealis za rok 2021 v oblasti muzejnictví. Organizace se uchází mezi dalšími padesáti muzei a galeriemi o ocenění hned pětkrát, a to v kategoriích muzejní výstava, publikace a…
Čtěte více

V Hradci ožívá kultura, otevírají se instituce a připravuje se prázdninová akce

Návštěvníky zve k prohlídce Bílá věž, galerie moderního umění nebo Muzeum východních Čech. Další královéhradecké kulturní organizace spojily své síly a na letní měsíce připravují pro své návštěvníky a diváky speciální program, Hradeckou kulturní pátračku. Ta bude zahájena 1.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme