Muzeum a galerie moderního umění usilují o významnou cenu

Muzeum východních Čech - Cesty města
Muzeum východních Čech - Cesty města | autor: Královéhradecký kraj

Muzeum východních Čech a Galerie moderního umění v Hradci Králové usilují o významnou cenu Gloria musaealis za rok 2021 v oblasti muzejnictví. Organizace se uchází mezi dalšími padesáti muzei a galeriemi o ocenění hned pětkrát, a to v kategoriích muzejní výstava, publikace a počin. Výsledky soutěže organizátoři zveřejní v květnu.

„Soutěž má za cíl upozornit širokou veřejnost na špičkové výkony muzeí a galerií při tvorbě výstav, prezentování sbírek v odborných publikacích či při záchraně a zpřístupňování objektů kulturního a přírodního dědictví. Takové výkony naše organizace určitě splňují. Letos se přihlásily do všech kategorií. Pevně držíme palce při vyhlášení letošního ročníku,“ říká náměstkyně pro kulturu krajského úřadu Martina Berdychová.

Cenu Gloria musaealis udílí od roku 2002 Ministerstvo kultury spolu s Asociací muzeí a galerií ČR a Českým výborem ICOM ve třech kategoriích. Muzea nebo galerie mohou zvítězit v oblasti Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku, a to vždy za uplynulý rok. O udělení Ceny Gloria musaealis rozhoduje ministr kultury na základě doporučení komise soutěže. Český výbor ICOM může navíc udělit Zvláštní cenu některému ze soutěžních projektů přihlášených do hlavních kategorií, které se neumístily.

Tento rok se muzeum přihlásilo do dvou kategorií. V kategorii Muzejní výstava roku 2021 s výstavou Rudolf II.: Umění pro císaře a s nově otevřenou expozicí Cesty města. Nově vydanou publikaci V pevnosti: Kritická reedice knihy Ignáta Herrmanna přihlásilo do kategorie Muzejní publikace. Tato poutavě zpracovaná reedice knihy má totiž navíc funkci doprovodné publikace a katalogu sbírkových předmětů nové expozice Muzea východních Čech v Hradci Králové Cesty města. Původní vydaní pamětí Ignáta Herrmanna z roku 1936 je dnes prakticky nedostupné. Nové vydání je doplněno nejen o četná vyobrazení sbírkových předmětů muzea, různého charakteru se vztahem k tématu a době, ale také o úvodní studie, komentáře a vysvětlivky k původnímu textu o životě v Hradci Králové ve válečném roce 1866.

Galerie moderního umění o cenu usiluje také

Také Galerie moderního umění v Hradci Králové je přihlášena ve dvou kategoriích. V kategorii Muzejní počin je to s projektem Sbírka Karla Tutsche. Galerie získala v minulém roce za 12 milionů korun tuto sbírku čítající více jak 800 uměleckých děl z období mezi modernou a postmodernou. Jedná se o největší akvizici umění v historii krajských galerií. V kategorii Muzejní výstava roku 2021 hradecká galerie přihlásila výstavu falz, padělků a kopií s názvem Originál? Umění napodobit umění, která od svého počátku budila mimořádný zájem z řad odborné i laické veřejnosti.

Do letošního jubilejního 20. ročníku se přihlásilo 52 muzeí a galerií působících na území České republiky s celkem 79 projekty. Nejsilněji obsazenou kategorií se stala Muzejní výstava roku 2021, kde je přihlášeno 33 projektů. V kategorii Muzejní publikace roku 2021 je přihlášeno 29 projektů a v kategorii Muzejní počin roku 2021 celkem 17 projektů. Slavnostní předávání Cen Gloria musaealis za rok 2021 se uskuteční ve čtvrtek 19. května od 14.00 hodin ve Smetanově síni Obecního domu v Praze.

Zvláštní cenu od Českého výboru ICOM získalo v loňském ročníku Muzeum východních Čech v Hradci Králové za výstavu Uprostřed Koruny české o gotickém a raně renesančním umění východních Čech v období 1250-1550.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Muzeum plné hraček potěší malé i velké návštěvníky

Hradecké muzeum nyní nabízí novou výstavu, která potěší děti ale hlavně dospělé návštěvníky, kteří si připomenou, s čím si jako malí hráli. Nostalgická výstava představuje hračky z převážně 2. poloviny 20. století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Kromě panenek, plyšových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme