Štítky: | D11 Hradec Králové | D11 |

Dálnice z Hradce do Prahy už je bez omezení

Opravy D11 skončily.
Opravy D11 skončily. | autor: ŘSD

Pokud budete chtít jet na Prahu od Pardubic po dálnici, už to zvládnete bez nadávek a návratu po zúženém úseku do Hradce. Největší letošní oprava českých dálnic je hotová. Stavební firmy obnovily za 47 dní 17 kilometrů dálnic D11 a D35 u Hradce Králové. V pátek do odpolední špičky zmizela veškerá omezení. Další opravy dálnic na východě Čech začnou nejdřív na jaře. Informaci přináší Hradecký deník.

Opravy začaly 22. srpna a hned zpočátku se na řadě míst tvořily dlouhé kolony. Stály 245 milionů bez daně. Tentokrát byla hlavním kritériem tendru právě rychlost prací. „Pokud bychom soutěžili jen na cenu, pak by práce trvaly minimálně dvakrát déle a byly by odhadem o 10 až 15 procent levnější,“ myslí si mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. O kvalitě odvedené expresní opravy pochybnosti nemá: „Denně tady byl dozor kvality, aby všechny technologické kroky proběhly podle norem. Jsme si prakticky jistí kvalitou prací.“ Povrch dálnic byl starý 16 let a ten nový by měl vydržet nejméně stejně dlouho.

Opravovala se především D11 před Hradcem Králové a úsek D35 směrem k opatovické křižovatce. Rychlost prací vyžadovala nezvykle velké nasazení lidí a techniky.

„Pokládalo se zhruba 56 tisíc tun nové živičné směsi. Frézovala se čtyřcentimetrová obrusná vrstva dálnice. Konsorcium tří stavebních firem - Eurovia CS, Strabag a M-Silnice pracovalo na opravě od rána do večera, jak to světelné a klimatické podmínky dovolily.

Expresní opravu, kdy se v tendru hodnotí hlavně rychlost, si stát vyzkoušel poprvé letos na D11 u Poděbrad. „Velmi se nám to osvědčilo a velmi se to osvědčilo i stavebním firmám, které mají o tento druh rekonstrukcí velký zájem, protože jde o velké a efektivní nasazení techniky. Uvažujeme o tomto postupu i na dalších úsecích, je to pro nás dobrá zkušenost, dobré je to hlavně pro řidiče, které práce minimálně obtěžují,“ myslí si Jan Rýdl. Práce tak skončily na den přesně, jak ŘSD při zahájení prací oznámilo. Minimálně do jara další opravy dálnic na východě Čech nechystá.

Stavba dalších úseků D11 k polské hranici se ale oddaluje. Stavba je rozdělená do dvou úseků. "V tuto chvíli je blíž k realizaci úsek z Trutnova k hranici. Tam předpokládáme, že bychom mohli začít stavět v horizontu dvou let," věří Jan Rýdl. Problém je ale na předchozím dvacetikilometrovém úseku z Jaroměře do Trutnova. Tam se proti územnímu rozhodnutí odvolal jeden z majitelů dotčených pozemků.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hluk z dálnice u Plačic se bude měřit znovu

Na podzim se bude znovu měřit hluk z dálnice D11 v blízkosti místní části Plačice na západním okraji Hradce Králové. Radnice chce jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) o doplnění protihlukových opatření, která by měla obyvatele této místní části chránit před hlukem z…
Čtěte více

Protihlukové stěny uleví obyvatelům Svobodných Dvorů

Obyvatelé Svobodných Dvorů v Hradci Králové se dočkají nových protihlukových stěn, díky nimž se v jejich lokalitě sníží hluk z blízké dálnice. Zatím probíhají přípravné práce, samotná stavba má být zahájena v úvodu letních prázdnin. S tím se pojí také omezení na téměř…
Čtěte více

Křižovatka u Kuklen by měla být dokončena, výjezd na Jaroměř bude snadnější

Po více než šesti letech od otevření dokončí Ředitelství silnic a dálnic kompletně mimoúrovňovou křižovatku (MÚK) Kukleny na dálnici D11 u Hradce Králové. Dobuduje takzvaný čtvrtý kvadrant. Stavba má přinést bezpečnější napojení na dálnici ze silnice 611 a naopak. Infromaci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme