Protihlukové stěny uleví obyvatelům Svobodných Dvorů

Stěny uleví lidem ze Svobodných Dvorů.
Stěny uleví lidem ze Svobodných Dvorů. | autor: FB Svobodné Dvory

Obyvatelé Svobodných Dvorů v Hradci Králové se dočkají nových protihlukových stěn, díky nimž se v jejich lokalitě sníží hluk z blízké dálnice. Zatím probíhají přípravné práce, samotná stavba má být zahájena v úvodu letních prázdnin. S tím se pojí také omezení na téměř osmikilometrovém úseku dálnice D11, které by mělo skončit závěrem srpna. Kompletní dokončení díla se předpokládá na podzim letošního roku. Celou investiční akci, která vyjde na více než 97,5 milionu korun bez DPH, připravuje Ředitelství silnic a dálnic ČR. Investor tak reaguje na dlouhodobý požadavek města, tamní komise místní samosprávy a spolku Kozlovka.

Nové protihlukové stěny by měly být vybudovány přerušovaně po obou stranách dálnice, v úseku měřícím téměř osm kilometrů, a to v místech od 90. do 98. kilometru dálnice. Nyní probíhají přípravné práce, jako tvorba technologických postupů, projektování prováděcí dokumentace stavby, schvalování výrobků a harmonogramu stavby. „Stavba protihlukových stěn by měla výrazně ulevit obyvatelům ve Svobodných Dvorech. Na jejich zhotovení má stavební společnost 56 dní, probíhat by měla během letních měsíců, takže teoreticky od září by již mohla být hluková intenzita dopravy v této části Hradce výrazně nižší, než je nyní,“ říká náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek. Stavebně budou stěny hotové v závěru letních prázdnin, s kompletním dokončením a předáním díla ŘSD počítá na podzim.

Zahájení stavby protihlukových stěn s sebou přinese i několik omezení na dálnici D11. „Předpokládáme práce na krajnici a v části přilehlého pruhu. Konkrétní omezení provozu bude zhotovitelem stavby projednáno se silničním správním úřadem,“ popisuje Jan Rádl, vedoucí oddělení přípravy a realizace ze společnosti ŘSD.

Výstavbě protihlukových stěn předcházelo několik hlukových měření, které si nechalo provést město. To poslední proběhlo v letních měsících loňského roku. „Na základě prognóz intenzit dopravy a výpočtů hlukové zátěže, které byly zpracovány na základě memoranda mezi magistrátem města a ŘSD, by ve výhledovém stavu po zprovoznění navazujících připravovaných úseků D11 mohlo dojít k překračování hygienických limitů hluku. Z uvedeného důvodu přistoupilo ŘSD k přípravě a realizaci zmiňovaných protihlukových stěn,“ doplňuje Rádl z ŘSD.

 Pořízení protihlukové bariéry kvitují také obyvatelé Svobodných Dvorů. „Jakmile došlo ke zprovoznění úseku dálnice D11, bylo nám jasné, že bude třeba protihlukové stěny vyřešit co nejdříve. Jejich výstavba tak byla dlouhodobě jednou z našich priorit. Jakmile budou na místě, uleví se především občanům bydlícím v zástavbě kolem Spojovací a Klacovské ulice, místní základní škole, Kozlovce i Chaloupkám na druhé straně,“ uvádí předseda komise místní samosprávy Svobodné Dvory Tomáš Merta.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hluk z dálnice u Plačic se bude měřit znovu

Na podzim se bude znovu měřit hluk z dálnice D11 v blízkosti místní části Plačice na západním okraji Hradce Králové. Radnice chce jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) o doplnění protihlukových opatření, která by měla obyvatele této místní části chránit před hlukem z…
Čtěte více

Budoucí trasu dálnice D35 od Hradce do Sadové budou zkoumat archeologové

Archeologický výzkum na trase budoucí dálnice D35 v úseku z Hradce Králové do Sadové začne nejspíš už v září. Trasa prochází územím památkové zóny Bojiště bitvy u Hradce Králové, dají se tedy očekávat četné nálezy. Ředitelství silnic a dálnic uzavřelo smlouvu na zpracování…
Čtěte více

Křižovatka u Kuklen by měla být dokončena, výjezd na Jaroměř bude snadnější

Po více než šesti letech od otevření dokončí Ředitelství silnic a dálnic kompletně mimoúrovňovou křižovatku (MÚK) Kukleny na dálnici D11 u Hradce Králové. Dobuduje takzvaný čtvrtý kvadrant. Stavba má přinést bezpečnější napojení na dálnici ze silnice 611 a naopak. Infromaci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme