Štítky: | Stavba | piletice | cyklostezka | rusek |

Cyklostezka do Piletic a Ruseka se konečně začne stavět

Cyklostezka z centra Hradce do Piletic bude do léta hotová.
Cyklostezka z centra Hradce do Piletic bude do léta hotová. | autor: cs.wikipedie.cz

Nová cyklostezka, která s Hradcem Králové propojí místní části Piletice a Rusek na severu města, se začne stavět za několik týdnů. Městská rada schválila v úterý výsledek soutěže na firmu, která postaví její první úsek do Piletic, a zároveň vyhlásila výběrové řízení na její druhou etapu, tedy dokončení stezky až do Ruseka. Stavba první části bude stát 8,4 milionu korun bez DPH a v provozu by měla být do pěti měsíců od jejího zahájení. Náklady na úsek z Piletic do Ruseka se předpokládají ve výši 7,2 milionu korun bez DPH.

Hradecké místní části Piletice a Rusek na severu města mají doposud jediné spojení do centra po silnici třetí třídy, původní starou cestou z Jaroměře a ze Smiřic. „Jde o dlouhodobý požadavek komisí místních samospráv. Celá řada obyvatel těchto městských částí jezdí denně do práce nebo do školy na kole, což je při dnešní intenzitě provozu nebezpečné i na takovýchto silnicích. Novou stezku jistě využijí i in-linisté z okolí," říká náměstek primátora Jiří Bláha, odpovědný za oblast investic a rozvoj města. 

Součástí nové stezky bude její napojení na okolní chodníky, nástupní plochy zastávek MHD, veřejné osvětlení nebo vjezdy na pozemky. Přes Piletický potok stezka povede po nové lávce.

Cyklostezka bude stát 15 milionů, město žádá dotace

Město bude na tuto investici v celkové předpokládané hodnotě zhruba 15 milionů korun bez DPH žádat o dotaci z IROP. „Ta by mohla činit až 90 % uznatelných nákladů. V tomto případě jde o ukázkový projekt, kde dotace pomáhají tam, kde je to potřeba a viditelně přispívají k rozvoji a kvalitě života především místních obyvatel," doplňuje Monika Štayrová, náměstkyně primátora pro oblast ekonomiky a dotací.

Na obě etapy stavby nové cyklostezky má město platná stavební povolení. „Na úsek do Piletic bylo povolení vydané již na podzim, proto se začalo s výběrem stavební firmy ještě loni, aby stavba mohla začít co nejdříve," vysvětluje náměstek Bláha. Pokračování komunikace pro pěší a cyklisty do Ruseka získalo všechna potřebná povolení až na začátku letošního roku. Výběr stavební firmy na první úsek stezky i zadávací podmínky na její dostavbu bude ještě definitivně schvalovat hradecké zastupitelstvo na svém zasedání v příštím týdnu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nový projekt na stezku k lesnímu hřbitovu bude počítat s vodou i živočichy

V minulých letech město připravovalo novou stezku pro cyklisty, bruslaře i chodce podél Hradečnice od Zděné boudy směrem k lesnímu hřbitovu. Výstavbu ale zastavila podzemní voda a nález zvláště chráněných živočichů. Město se proto chystá přepracovat původní projektovou…
Čtěte více

Stezce mechu a perníku přibudou další kilometry

Další kilometry cyklostezky z Hradce do Pardubic přibývají. Stavbaři dokončují výstavbu menších úseků Dříteč - Němčice a Němčice – Kunětická hora. Stezka mechu a perníku má mít celkem 23 kilometrů, dokončení posledních úseků brání složité výkupy pozemků i povolení od policie.…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme