Štítky: | Stavba | most | Svinary | lávka | most ve Svinarech |

Most ve Svinarech se neotevře. Firma si kvůli počasí bere zimní přestávku

Aktuální pohled na nový most ve Svinarech (listopad 2018).
Aktuální pohled na nový most ve Svinarech (listopad 2018). | autor: KHK

Už téměř dva roky netrpělivě čekají obyvatelé Svinar v Hradci Králové na nový most přes řeku Orlici. Měl už sloužit, ale nyní je jasné, že přes zimu bude fungovat zase jen provizorní lávka pro pěší. Počasí neumožní spustit ani částečný provoz mostu do konce letošního roku, v plném provozu bude most až od května 2019. Firma si kvůli nepříznivému počasí bere zimní přestávku.

„Po celou dobu jsme pracovali naplno dle harmonogramu, bohužel nepředvídatelné klimatické podmínky aktuálně znemožňují další postup prací v odpovídající kvalitě, ke které jsme smluvně zavázáni – u izolací je to garance na 120 měsíců, na celé dílo potom 72 měsíců,“ uvedl Zdeněk Roušar, výrobní náměstek ředitele divize Mostní stavby společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice a. s.  

Předčasné užívání nového mostu, i když jen v omezené míře, bylo na silnici III/3082 přes Orlici v plánu na konec roku 2018. Stavba mostu ve Svinarech za 78 milionů korun je plánována celkem na 55 týdnů, tedy více než jeden rok stavebních prací v odpovídajících klimatických podmínkách. A právě ty podle firmy nenastaly, proto se investor a správce stavby dohodli na přerušení prací po dobu zimní přestávky.

"V září byla provedena betonáž mostovky, v říjnu pak byla dokončená nosná ocelobetonová konstrukce mostu včetně předepnutí. V listopadu byla provedena pečetící vrstva betonové konstrukce, ale od poloviny listopadu nastaly klimatické podmínky znemožňující dokončit zbývající práce na mostě v požadované kvalitě. Zejména vlhkost, déšť a kolísavé teploty, které ovlivňují kvalitu položení dalších vrstev izolace mostovky. Tyto izolace jsou velmi důležité pro životnost mostu," uvedl zhotovitel. Teď je podle něj možné realizovat práce na předpolích mostu, instalaci obrubníků a zábradlí. Dále se odstraňuje podpěrná skruž. 

Nový termín otevření mostu ve Svinarech je květen 2019

„Harmonogram postupu prací vycházel z optimistického předpokladu příznivých klimatických podmínek, které se však nenaplnily. Přesto, že zhotovitel vyvinul maximální úsilí pro urychlení prací nejen na novém mostě, ale i v přípravných pracích, na demolici mostu, přesunu lávky a několikanásobných přeložkách značného počtu sítí, není reálné stavbu dokončit v letošním roce s ohledem na kvalitativní požadavky technologických prací závislých na vhodných klimatických podmínkách, které již nelze předpokládat,“ potvrdil za technický dozor stavby Milan Pavlíček. 

"Bohužel počasí naplánovat nelze, ale kvalita provedené stavby a s tím spojená její následná životnost a bezpečnost splněna být musí. Nedávám plané sliby, ale zprovoznění mostu v plné míře od května roku 2019 slíbit mohu,“ řekl náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Martin Červíček. 

Na stavbu mostu ve Svinarech, který nahradí původní stoletý most plukovníka Šrámka (fotografie z demolice mostu ve Svinarech najdete zde), v květnu příštího roku naváže zahájení rekonstrukcí silnic v Malšově Lhotě a Krňovicích.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Pražský most čeká velká údržba. Provoz na něm bude omezen

Na začátku příštího týdne začnou přípravné práce na opravu a údržbu Pražského mostu v centru Hradce Králové. Zhotovitel na místě provede obnovu protikorozní ochrany, montáž nových sítí proti ptactvu a opravu chodníků. Během prací, které stavbaři dokončí do konce července, bude…
Čtěte více

Ze Svinar do Bělče už bude silnice hotová. Řidiče však v místě čeká další omezení

V sobotu se otevře opravený úsek silnice ze Svinar do Bělče nad Orlicí. Celková rekonstrukce silnice, která byla v bídném stavu, trvala tři a půl měsíce. Řidiči ale musí počítat s tím, že v úseku budou probíhat dokončovací práce. Je třeba se obrnit trpělivostí, protože je možné,…
Čtěte více

Škroupova ulice přijde o parkovací místa. Bude obousměrná

Hradecká radnice chce cyklistům zjednodušit jízdu v centru města a lépe tak využívat v březnu otevřenou lávku přes Labe u Aldisu. Chystá proto zavedení obousměrného provozu pro cyklisty ve Škroupově ulici. Její úprava s vyznačením pruhu pro cyklisty si však vyžádá zrušení 22…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme