Co může za jiné opláštění stadionu? Vysvětlují projektanti

Opláštění je od projektu odlišné.
Opláštění je od projektu odlišné. | autor: FCHK

Současná podoba multifunkčního fotbalového stadionu dokončovaného v Hradci Králové odráží situaci a možnosti, které tento projekt provází v celém průběhu jeho výstavby. O volbě fasádního opláštění, které je částečně transparentnější než předpokládala vítězná ideová studie, bylo rozhodnuto již vloni na jaře. Vedení hradecké radnice požádalo projektanty a autory návrhu stadionu o vysvětlení, proč k této volbě došlo a jaké důvody k tomu vedly.

„Architektura je vždy odrazem doby a v případě hradeckého multifunkčního fotbalového stadionu to platí dvojnásob. Vloni na jaře, kdy se rozhodovalo o výběru konkrétního typu tahokovu, který tvoří vnější opláštění stadionu, bylo potřeba dělat velké kompromisy. Muselo se vybírat z těch tahokovů, které byly loni na jaře v Evropě reálně dostupné, jejichž parametry odpovídaly zadávacím podmínkám a současně nepřinesou investorovi další vícenáklady v řádu možná až desítek milionů korun. Na výsledném typu, který se nakonec pro fasádu použil, jsme se společně shodli jak s techniky, stavitelem, správcem stavby a také samozřejmě i se zástupci města. Stadion ale ještě není kompletně hotový, počkejme si na konečný výsledek,“ říká Tomáš Vymetálek za tým architektů, kteří jsou autory návrhu nové hradecké multifunkční fotbalové arény.

Zvolené transparentní opláštění je vyrobeno z přírodního hliníku. „Namísto světle šedé barvy, kterou jsme původně v naší vizi zamýšleli, jsme se nakonec rozhodli pro hliníkový tahokov. Ten má oproti ocelovému zase delší životnost a také se více hodí k naturálnímu výrazu monolitické nosné konstrukce tribun. Dokonce se již loni na jaře postavil i model části fasády v reálné velikosti, na kterém se konkrétní typ tahokovu vizuálně testoval,“ popisuje proces volby opláštění architekt Vymetálek. Bez kompromisů se podle něj jednoznačně podařilo zajistit vnitřní uspořádání arény s dokonalým výhledem na hrací plochu stadionu z každé sedačky na tribunách.

„Výstavba fotbalové arény se bohužel časově dostala do té nejtěžší možné doby za posledních nejméně třicet let, kdy v důsledku vzniklé mezinárodní situace a nastalé energetické krize přišlo skokové zdražení stavebních materiálů a současně došlo k zastavení velkého množství výrobních kapacit. Výsledkem byl omezený sortiment určitých materiálů, což se týkalo i tahokovu na fasádu, a také podstatně prodloužené dodací lhůty,“ dodává vedoucí týmu architektů nové hradecké fotbalové arény Tomáš Vymetálek.

Projekt stadionu je zadán systémem Design and Build, což znamená, že se stavba smluvně zadá staviteli podle ideové studie s předem danými zadávacími podmínkami a musí se vejít do stanovené maximální ceny. Projekt se pak zpracovává průběžně, včetně zajištění příslušných povolení, detaily se během projektování upravují tak, aby se stavba vešla do rozpočtu při splnění zadání za podmínky odsouhlasení změn správcem stavby a investorem.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více

Votrokům se příprava vydařila, v neděli přivítají Bohemku

Minimální změny v kádru a výsledkově úspěšná zimní příprava. Tak lze stručně shrnout dění o zimní přestávce v fotbalovém klubu FC Hradec Králové. Zda se stabilizovaný kádr a dobré výkony v přípravných zápasech promítnou i do jarní části fotbalové ligy, se může ukázat už tuto…
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, výstavu Lega nebo do hradeckého aquacentra

Podzimní prázdniny a státní svátek 28. října slibují v Hradci Králové nejen oslavy dne vzniku samostatného Československa, ale třeba i bonus v hradeckém aquacentru v podobě 20 minut zdarma. Bude se hrát hokej i fotbal, můžete vyrazit na halloweenskou party nebo na velkou…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme