Štítky: | divadlo Drak |

Čapkovský rok, tři premiéry a divadelní festival. Tak by se dala shrnout nová sezóna Divadla Drak

Nová sezóna Divadla Drak začíná.
Nová sezóna Divadla Drak začíná. | autor: DD M.Hajn

Na podzim 2021 vyvrcholí v Divadle Drak „Čapkovský rok“. V říjnu se pro návštěvníky Labyrintu otevře nová autorská interaktivní rodinná výstava zabývající se utopickými motivy v díle Karla Čapka. Ta navazuje na inscenaci R.U.R. 2.0 vytvořenou u příležitosti stoletého výročí prvního uvedení legendárního Čapkova dramatu, která měla v Draku premiéru v červnu 2021. Výstava ponese název Továrna na utopii a její vernisáž proběhne 5. října 2021 od 17.00 v Labyrintu Divadla Drak.

Výstava vychází z Čapkových děl Továrna na absolutno, Krakatit, Válka s mloky, R.U.R. a Věc Makropulos. "Naším cílem je dát dětským návštěvníkům příležitost tato témata tvořivě a hravě objevovat. Výstavu proto bude tvořit šest interaktivních instalací počítajících s jejich aktivní účastí, vytvořených šesti různými autory, používajícími různorodé vyjadřovací prostředky a reprezentující odlišné pohledy na společné téma. Autory vystavených objektů a instalací je pět divadelních scénografů – Kamil Bělohlávek, Karel Czech, Robert Smolík, Antonín Šilar, Tereza Vašíčková, a hudební skladatel Jan Čtvrtník. V interaktivních objektech se tak propojí výtvarné vyjadřovací prostředky s divadelností, hravostí a metaforičnost typickou pro loutkové divadlo,“ přibližují koncepci výstavy kurátoři Tereza Vašíčková a Tomáš Jarkovský.

K výstavě vzniknou lektorské programy a workshopy, které tvoří nedílnou součást dlouhodobé koncepce programové nabídky Labyrintu Divadla Drak.

První premiérou sezóny bude inscenace pro nejmenší děti s názvem Slož si - 6. 11. 2021. Autoři Karel Kratochvíl a Jakub Vašíček si v inscenaci hrají se „skládáním si“ hned v několika významech toho slova – hudebním, manuálním i strukturálním. Jednotlivé díly skládačky přitom pomohou obstarat ještě skladatel Daniel Čámský a scénografka Tereza Vašíčková, která pro inscenaci připravila výpravu, jejíž základ tvoří 24 velkých kostek. "V inscenaci Slož si zkoumáme a odhalujeme co to vlastně hudba je a jak vzniká. Proč některé zvuky jednou vnímáme jen jako ruch nebo šum, zatímco jindy se zničehonic začnou stávat hudbou… Chceme malé diváky provést cestou od prvního nádechu po první koncert, od nechtěného slyšení, přes soustředěné posluchačství, ke zvukové nápodobě (reprodukci), tvorbě (produkci) až ke vzájemné spolupráci (koprodukci). Na začátku naší cesty nebude nic než zmatek, ale na konci nás čeká společná skladba, živý koncert, divadelní obraz hudby,“ prozrazuje dramaturgické-režijní koncept Karel Kratochvíl, jeden z autorů inscenace.

Na jaře 2022 přivítá Drak hostujícího režiséra Filipa Homolu, jehož domovskou scénou je Naivní divadlo Liberec, kde působí jako herec, režisér a autor hudby. Ten spolu se scénografem Robertem Smolíkem připravuje inscenaci pro děti a mládež od 9 let na motivy knihy Expedice: Můj milostný příběh švédské autorky Bei Uusmy. Inscenace se vydává po stopách expedice inženýra Andréeho z roku 1897, která se neúspěšně pokusila dobýt severní pól s pomocí horkovzdušného balonu. Premiéra inscenace proběhne 26. 2. 2022 na hlavní scéně Divadla Drak.

Poslední, v pořadí třetí, premiérou sezóny pak bude Antigona v režii Jakuba Vašíčka a dramaturgii Tomáše Jarkovského. Tato autorská inscenace opírající se o motivy Sofoklovy antické tragédie bude věnována divákům od 13 let a naváže tak na předchozí úspěšnou Cestu. „Drakovská Antigona představí mladým divákům titulní hrdinku jako jejich vrstevnici, která se shodou řady okolností ocitla v naprosto mezní situaci. Společnost prodělává hlubokou krizi, rodina je v rozkladu a mladá hrdinka na prahu dospělosti čelí absurdnímu příkazu. Jak s ním naloží? Aby se mohla rozhodnout, nezbývá jí než nejdřív revidovat svůj vztah k autoritám, k rodičům, ke světu, a nakonec i k sobě samé,“ popisuje dramaturgicko-režijní záměr Jakub Vašíček. Hradecká premiéra je plánována na květen.

autor: DD J. N. Jelínek

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na živý betlém do Svinar. Zpívat se bude v hradeckém divadle i před ním

Čtvrtý adventní a zároveň vánoční víkend nabídne v Hradci Králové opět rozmanité akce. Zpívat budou herci Klicperova divadla v improvizačním pásmu, skauti zase zvou na zpívání u Betlémského světla před divadlem. Divadlo Drak zve děti na inscenaci Vyšla hvězda nad Betlémem. V…
Čtěte více

ZVEME: Na hokej, fotbal, divadlo, bleší trh a podzimní koncert

Co se bude dít o víkendu v Hradci Králové? V hotelu Černigov se budou koštovat ta nejlepší česká a moravská vína, Královéhradecký komorní orchestr zve na svůj podzimní koncert. Zápasy o víkendu odehrají hradečtí fotbalisté i hokejisté, děti mohou do divadla Drak na Šípkovou…
Čtěte více

ZVEME: Na koncerty, na Fesťáček pro děti

Víkend v Hradci Králové bude patřit především kulturním akcím. Můžete si vybrat hned z několika koncertů různých žánrů, na Kavčím plácku zahraje Galactic Heart, do Hostince u Dvořáků zavítá rocková kapela Ani Kroc, v restauraci u Letců zahraje Petr Kocman s Petrou Černockou a…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme