Štítky: | Černigov Hradec Králové | demolice | hotel | bourání | CPI |

Ani letos hotel Černigov nepůjde k zemi, demolice se odkládá

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | autor: hotelcernigovhradeckralove.com

Demolice hotelu Černigov v Hradci Králové se stále odkládá. Podle nejnovějšího vyjádření vlastníka se začne bourat nejdříve příští rok. Zároveň je jasné, že na záchranu budovy z roku 1975 už je příliš pozdě a že developer na místě nejvyšší hradecké budovy postaví nový čtyřhvězdičkový hotel sítě Clarion, uvedl server iDnes.cz.

„V kalendáři nemáme přesné datum bourání, platí však čím dříve, tím lépe. Vše závisí na ostatních povolovacích procesech a bohužel nedokážeme odhadnout, jak rychle budou úřady postupovat. Nicméně nepředpokládám, že by k začátku demoličních prací došlo již letos,“ řekl serveru iDnes.cz Jan Burian, mluvčí developerské skupiny CPI.

Za nyní již dvouletým zpožděním oproti původním plánům podle firmy nemohou jen pomalé úřady, ale i neúspěšné pokusy o prohlášení Černigova kulturní památkou. „Proces to zpomalilo až o několik měsíců. Všechny úřady sice samozřejmě uznaly, že zpamátnění je nesmysl, ale museli jsme čekat na verdikt, že ten dům skutečně není žádnou památkou,“ konstatoval mluvčí. 

„To je lež. Kdyby to chtěli zbourat, mohli by začít okamžitě,“ upozornila však členka petičního výboru proti bourání hotelu Lenka Zídková. Odpůrci už dokonce na adresu ministerstva kultury poslali dvě žádosti o zpamátnění. „Ministerstvo ani na naši druhou žádost nereagovalo. Zkrátka nekomunikuje,“ uvedla Zídková.

Resort kultury se však proti této interpretaci ohradil. „Ministerstvo správní řízení nezahájilo a navrhovatele vyrozumělo,“ upozornila mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Odpůrci bourání se nevzdávají

Odpůrci bourání sice neztratili naději a svou pozornost nyní upírají k novému ministru kultury, avšak jejich šance jsou s největší pravděpodobností minimální. Resort, který nyní vede Ilja Šmíd, totiž již své stanovisko najevo dal. 

„Vyjádřil se zamítavě a v obou případech nedoporučil, aby se hotel Černigov stal kulturní památkou,“ uvedla Blanka Adámková z Národního památkového ústavu(NPÚ) v Josefově. NPÚ sice po vzrušené debatě i uvnitř ústavu nakonec záměr prohlásit hotel chráněnou památkou podpořil, avšak nestačilo to a patrně ani stačit nemohlo. Převážil totiž demoliční výměr, který již má CPI k dispozici.

„Jestliže je už tak daleko, že má legitimní demoliční výměr, ministerstvo kultury se takovou věc zdráhá prohlásit za kulturní památku, protože ta stavba už je takzvaně odepsaná a bylo by narušeno legitimní očekávání vlastníka, který má jistotu, jak s nemovitostí může nakládat,“ vysvětlil ředitel NPÚ Jiří Balský.

CPI již skutečně demoliční výměr vlastní, a přestože stále čeká na vydání územního rozhodnutí, má jasnou představu o postupu bourání. Černigov by až do základů měl zmizet za čtyři měsíce. S trhavinou by vše šlo podstatně rychleji, to však kvůli okolní zástavbě nepřipadá v úvahu. V první etapě zmizí okna, dveře i vzduchotechnika, a jestliže až na nejvyšší podlaží nedosáhne těžká technika, do hotelu se budou muset pustit sami stavaři pouze s drobnou technikou.

Jestliže bourání Černigova začne příští rok na jaře, nový 150pokojový kongresový hotel Clarion s názvem Rieger Plaza bude stát až na konci roku 2020. Nový komplex vytvoří zázemí pro 1 400 pracovních míst, samotný hotel zaměstná 60 lidí. V podzemí vznikne 250 parkovacích míst a dominantou bude 38 metrů vysoká věž.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hotel Černigov pořád stojí, developer nový projekt znovu zvažuje

Bourání hotelu Černigov a budování komplexu Rieger Plaza v Hradci Králové se odkládá. Na vině je podle všeho pandemie covid-19 a hotelová krize. Majitelé podle informací serveru iDNES.cz teprve rozvažují, co s projektem kombinujícím hotel, kongresové centrum či kanceláře…
Čtěte více

Sokolovna na Pouchově už neexistuje. Nová sportovní hala se však zatím nestaví

Sokolovna na Pouchově už je minulostí. Během července ji se zemí srovnala těžká technika. Sportovcům sloužila více než 70 let. Demolice stála radnici necelé čtyři miliony korun bez DPH. Sokolovnu má nahradit nová sportovní hala. Město na ní sice má už dlouhé měsíce stavební…
Čtěte více

Koalice odmítla zachránit hotel Černigov, demoliční výměr platí

Demolice hotelu Černigov se už několik let odkládá, ale poslední nápad Změny pro Hradec a Zelených, aby město Hradec Králové hotel i přilehlé pozemky odkoupilo, shodili koaliční partneři ze stolu. Cena za takovou transakci by byla podle hnutí ANO a ODS příliš vysoká, uvedl…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme