Hotel Černigov může k zemi, památka z něj nebude

Černigov podle ministerstva není památka.| Zdroj: CPI Hotels
Černigov podle ministerstva není památka.| Zdroj: CPI Hotels

Ministerstvo kultury rozhodlo, že budova hotelu Černigov nebude zařazena mezi kulturní památku.Odborníkům vadí zejména nepůvodní interiéry, uznávají také špatné dispoziční řešení stavby. Developerské společnosti CPI, která pětapadesátimetrový hotel ze sedmdesátých let vlastní, tak nic nebrání v jejím zbourání. Na místě Černigova má v příštích letech vyrůst nový komplex.

„Nesporná kvalita hmotové kompozice hotelu Černigov je degradována nedostatky dispozičního propracování a nekvalitními detaily,“ tak zní část vyjádření odborné komise ministerstva kultury. Ta se rozhodla, že řízení o zařazení hotelu mezi památky ani nezahájí. Podle oficiální zprávy je budova hotelu řadovou stavbou, poplatnou tehdejším poměrům. Ničím zvláštním se prý nevyznačuje. „Dle posudků stavba značně trpí nedostatečně propracovanou vnitřní dispozicí s řadou zásadních vad, nelogických, rušivých či nevyužitých míst, a nekvalitním řešením detailů. Hotel postrádá většinu původních interiérů, stávající byly přizpůsobeny novodobým požadavkům,“ řekla pro iDnes.cz tisková mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Nepomohly ani obklady z jugoslávského mramoru či zasklené lodžie. Ministerstvo tak dalo za pravdu majiteli hotelu. Zbourání stavby se pokoušelo zabránit několik stovek lidí. (Více o petici za zachování hotelu najdete zde)

Hoteliérské společnosti CPI tak nic nebrání v zahájení řízení o odstranění stavby. „Oznámení ministerstva považujeme za správné a racionální. Rozhodnutí zpečetilo jen to, co renomovaní odborníci říkají již dlouhou dobu, totiž že hotel Černigov nevykazuje žádné parametry historické, kulturní ani jiné. A shodují se také na tom, že je budova nerekonstruovatelná,“ řekl pro iDnes mluvčí společnosti Jan Burian. Odpůrci bourání, kteří v minulosti sepsali petici, se ale vzdát nechtějí. Své počínání ale nebudou mít snadné – ministerstvo totiž nevydalo ve skutečnosti rozhodnutí o tom, že by hotel nebyl památkou, nýbrž řízení ani nezahájilo. „Proti tomu se těžko odvolává, ale nevzdáváme se,“ řekl pro iDnes.cz Jiří Zídka, syn architekta Jana Zídky, který Černigov projektoval.

Nový komplex za zhruba jednu miliardu korun by měl spolu se čtyřhvězdičkovým hotelem nabídnout i konferenční sál, obchody a služby. Investor by chtěl stavbu stihnout do čtyř let. Více o komplexu hotelu Clarion najdete zde.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
20.4.2015 20:36
Realista (neregistrovaný)
bude tak jak má být
Úsměv lidi jde to z vašich peněz.Pro nebo proti,nepodstatné.Peníze na to určené byli získány lehce privatizací,takže každý přispějete.Za odměnu dostanete pokoj na noc za 2000 minimálně a kafe za 50 a i oběd za 150 minimálně,takže určitě si to užijete každý den. zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)
Nejhůře hodnocený příspěvěk ▼
21.4.2015 16:36
Hradečák (neregistrovaný)
Ať už je ta hrůza pryč
Já nechápu, koho vůbec napadlo tohle betonové monstrum zařadit mezi kulturní památky. Takových "paneláků" má každé větší město nespočet, jen tady si někteří patrioti myslí, že panelák je ozdobou města. zobrazit | souhlasím (+0) | nesouhlasím (-1)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
20.4.2015 20:36
Realista (neregistrovaný)
bude tak jak má být
Úsměv lidi jde to z vašich peněz.Pro nebo proti,nepodstatné.Peníze na to určené byli získány lehce privatizací,takže každý přispějete.Za odměnu dostanete pokoj na noc za 2000 minimálně a kafe za 50 a i oběd za 150 minimálně,takže určitě si to užijete každý den.
2.6.2015 12:10
Honza (neregistrovaný)
RE: bude tak jak má být
To je nazor :]
21.4.2015 16:36
Hradečák (neregistrovaný)
Ať už je ta hrůza pryč
Já nechápu, koho vůbec napadlo tohle betonové monstrum zařadit mezi kulturní památky. Takových "paneláků" má každé větší město nespočet, jen tady si někteří patrioti myslí, že panelák je ozdobou města.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme