Štítky: | Černigov Hradec Králové |

Černigov ustoupí čtyřhvězdičkovému hotelu, investor do něho vloží 1 miliardu

Vizualizace nového hotelu | Zdroj: CPI
Vizualizace nového hotelu | Zdroj: CPI

Bouřlivé diskuze i ostré odmítání, to vyvolala před několika týdny zpráva o možném bourání hotelu Černigov, který je od 70. let minulého století nejvyšší budovou v Hradci Králové.

Obyvatelé Hradce, kteří chtějí budovu hotelu zachovat v původní podobě, dokonce začali podepisovat petici proti jeho bourání. Do úterního podvečera se pod ní podepsalo na dvě stovky lidí. Jaké plány nakonec má současný majitel Černigova, realitní skupina CPI? Novou podobu hotelu v centru Hradce Králové představila v úterý v podvečer. 

Místo hotelu Černigov by v centru Hradce Králové měl už za několik málo let stát čtyřhvězdičkový hotel Clarion, který doplní nové kongresové centrum, moderní kanceláře a v uliční úrovni i obchodní prostory. Alespoň tak to zamýšlí realitní skupina CPI Radovana Vítka, která hotel naproti hradeckému hlavnímu nádraží vlastní. 

S bouráním se má začít v roce 2016

Svou ideu i budoucí podobu nového komplexu představila společnost CPI v úterý navečer. „Na místě současného hotelu by se v polovině roku 2016 mělo začít bourat a následně budovat,“ uvedl Jan Burian, tiskový mluvčí CPI. Doplnil, že součástí záměru je také vzrostlá zeleň, parková úprava a živý obchodní vnitroblok s restauracemi a kavárnou. 

„Věříme, že tímto projektem obohatíme centrální část Hradce Králové o kvalitní městský prostor, který se stane přirozenou součástí pěšího koridoru mezi nádražím a centrem města,“ řekl o základní myšlence nového hotelového projektu Igor Klajmon, ředitel developmentu CPI Property Group. 

Nový hotel vyjde investora na 1 miliardu korun 

Architektonický návrh vychází z pera studia Schindler Seko Architects z Prahy. Celkové investiční náklady by mohly dosáhnout téměř 1 miliardy korun. 

Termín zahájení výstavby je plánován na polovinu roku 2016, přičemž tři měsíce budou probíhat demoliční a přípravné práce, další rok a půl pak samotná výstavba. „Nový komplex vytvoří zázemí pro 1 400 pracovních míst, v kancelářské části může nalézt své pracovní uplatnění přes 1300 osob, dalších 60 pak zaměstná hotel,“ dodal ještě Jan Burian.

Co o architektonickém řešení říká investor

Architektonický záměr počítá s kombinací kancelářského objektu, kongresového centra, hotelu a v přízemí ještě s maloobchodními jednotkami. Základním prvkem urbánní struktury je městský blok, který nahrazuje solitérní hmotu Černigova. Vzhledem k prominentní poloze v průčelí náměstí před hlavním nádražím považuje projekt za důležité rozšířit veřejné plochy také o prostory vnitrobloku. Městský blok je proto ve dvou místech přerušen a umožňuje průchod východo-západním směrem. Vznikne tak kvalitní městský prostor, který zatraktivní ulici S.K. Neumanna a naváže na stávající pěší zóny. Formu navrhované zástavby lze přirovnat k ulitě šneka, kdy se budovy spirálovitě obtáčí podél uličních čar, a kulminují v těžišti uvnitř bloku. Hlavní přístup do ulity je přímo z náměstí, její nejvyšší bod - věž hotelu o výšce 38,5 metrů - je orientován směrem k nádražní věži.

Hotel Černigov pochází ze 70. let 20. století a jeho budovu tvoří panely a železobetonová konstrukce. Hotel je nejvyšší stavbou na území města Hradce Králové, má 15 pater. Jeho autorem je Ing. arch. Jan Zídka, hotel se stavěl v letech 1968 až 1975 a otevřel se v prosinci 1975. Kdysi býval hotel Černigov vyhlášený svou kuchyní.

O záměru zbourat hotel jsme informovali také v článku Hotel Černigov by mohl jít k zemi

Vizualizace nového hotelu | Zdroj: CPI Vizualizace nového hotelu | Zdroj: CPI
Interiér nového hotelu | Zdroj: Vizualizace CPI Interiér nového hotelu | Zdroj: Vizualizace CPI
Pohled z ulice S. K. Neumanna | Zdroj: Vizualizace CPI Pohled z ulice S. K. Neumanna | Zdroj: Vizualizace CPI

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
3.1.2015 17:39
Mařenka (neregistrovaný)
názor
Z hotelu Černigov by byl bezvadný dům pro seniory. Hradec by mohl být na prvním místě v republice bez bezdomovců. Do dvou púazter by seji vešlo spousta. Další patra pro seniory s lékařskou pomocí a zbytek patzer pro ty co jsou soběstační. Je tam kuchyň, krásná restaurace. Kdyby byl hotel obsazený turisty, tak tam musí být spousta personálu a ten by se staral teď o seniory. Sama bych to v budoucnu využila. Mela bych svůj vlastní pokoj se sociálním zařízením
a jídlo do postele, dle vlastního výběru. Prosím zamyslete se nad tím. Děkuji.
zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
3.1.2015 17:39
Mařenka (neregistrovaný)
názor
Z hotelu Černigov by byl bezvadný dům pro seniory. Hradec by mohl být na prvním místě v republice bez bezdomovců. Do dvou púazter by seji vešlo spousta. Další patra pro seniory s lékařskou pomocí a zbytek patzer pro ty co jsou soběstační. Je tam kuchyň, krásná restaurace. Kdyby byl hotel obsazený turisty, tak tam musí být spousta personálu a ten by se staral teď o seniory. Sama bych to v budoucnu využila. Mela bych svůj vlastní pokoj se sociálním zařízením
a jídlo do postele, dle vlastního výběru. Prosím zamyslete se nad tím. Děkuji.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Ani letos hotel Černigov nepůjde k zemi, demolice se odkládá

Demolice hotelu Černigov v Hradci Králové se stále odkládá. Podle nejnovějšího vyjádření vlastníka se začne bourat nejdříve příští rok. Zároveň je jasné, že na záchranu budovy z roku 1975 už je příliš pozdě a že developer na místě nejvyšší hradecké budovy postaví nový…
Čtěte více

Půjde Černigov k zemi? Úřad bourání povolil

Nejvyšší hradecká budova se může zbourat, rozhodl v minulých dnech krajský úřad. Na rozhodnutí společnost CPI Group, která chce na místě hotelu Černigov vystavět multifunkční centrum s hotelem a kongresovým sálem, čekala více než rok. Pokud a kdy k demolici dojde,…
Čtěte více

Demolice Černigova se může zkomplikovat, prý je památka

Demolici nejvyšší budovy ve městě, pětapadesátimetrového hotelu Černigov, může ohrozit její vyhlášení památkou. Národní památkový ústav podal návrh na ministerstvo kultury, to nyní rozhodne o dalším osudu stavby. Černigovem se začali památkáři zabývat poté, co investorská…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme